Međimurje Press
Politika i društvo

Građanska incijativa “ZA DJECU” – ‘NELOGIČNOST ZAKONA O DJEČJEM DOPLATKU’

Kako bi skrenuli pozornost na nelogičnosti zakona o dječjem doplatku, Građanska inicijativa ‘ZA djecu’, koja je pod tim imenom aktivna i na Facebooku, organizira peticiju i poziva hrvatsku javnost da sudjeluje u rješenju ovog problema

‘Ovim putem želim, kao i mnogi moji sugrađani, ukazati na nelogičnosti zakona o dječjem doplatku. Vi kao netko koga je birao narod, zaduženi ste saslušati svaki prijedlog svakog od nas. Ovaj put na tisuće nas imamo jedan zahtjev i molimo vas da zauzmete stranu nas, naroda i opravdate naše povjerenje koje smo vam dali na izborima. Dokažite da smo birali dobro i da imamo koga birati idući put. Narod je taj koji čini državu, a vi ste tu da pratite potrebe naroda i sukladno tome djelujete.

Naime, taj zakon nije se mijenjao desetljećima i iznosi dječjeg nisu se povećavali niti za kunu već dugi niz godina. Budući da uvijek svi napominjete da Hrvatska radi na povećanju nataliteta i potičete mlade na djecu, mažući im oči naknadama koje su jednokratne i rascjepkane na više manjih obroka, od kojih nemaju nikakve koristi, teško je povjerovati u vašu želju za rastom nataliteta u Hrvatskoj. Dječji doplatak je pravo svakog djeteta. Ako gledamo sve ostale zemlje Europske Unije, primjetiti ćete da nigdje dječji doplatak nije tako sramotan i toliko dugo nepromijenjen kao u Hrvatskoj. Uzmimo primjer Slovenije koja ima čak osam razreda dječjeg doplatka i osam različitih cenzusa s tim da je najniži cenzus veći nego vaš trenutni, uzmimo za primjer Austriju gdje svako dijete ima pravo na dječji u iznosu cca 250eura. Idete u Europu, hvalite se da smo dio Europe, da idemo naprijed, ali mi i naša djeca to ne vidimo. Građani su se skupili i odlučili djelovati onda kada vi ne želite. Za početak ćemo skupiti potpise i krenuti dalje i nećemo odustati dok ne prihvatite koliko su nužne promjene u ovom zakonu.

Ono što mi, građani Republike Hrvatske tražimo je: uvođenje više dohodovnih razreda za dječji doplatak sa realnim cenzusom, te povećanje dječjega za svako dijete za minimum 50 eura, ili kompletno ukidanje cenzusa i fiksni dječji doplatak od minimum 100 eura za svako dijete, također, tu je i uvećani dječji za koji je nužno povećanje kod 1 i 2 stupnja, kao i kod onih kojima ne ovisi o primanjima.

Ja, MI, vas lijepo molimo da uzmete u obzir potrebe djece kad već toliko potičete pronatalitetnu politiku i omogućite djeci da dobiju što zaslužuju, posebno sada u ovo doba poskupljenja i prelaska na euro. Mi nećemo stati nakon potpisa, spremni smo izići na ulice, u svakom gradu, u svakom dijelu lijepe naše, mi i naša djeca koju toliko degradirate dok nam mažete oči mizernim jednokratnim uplatama.
Unaprijed hvala i još jednom molimo da ovaj prijedlog uzmete u obzir čim prije’, navodi se u dopisu.

U nastavku LINK za potpis:

https://www.peticijeonline.com/izmjene_zakona_o_doplatku_za_djecu#form

Maya Čudina

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja