Međimurje Press
Politika i društvo

NAJAVA: Konferencija Dani otvorenih podataka – Imamo pravo znati što radite

Gong vas poziva na Dane otvorenih podataka (Open Data Days), javnu konferenciju satkanu od niza panela, izlaganja i radionica, kojima već više od desetljeća promičemo otvorene podatke kao važan mehanizam građanskog nadzora i informiranja. Dani otvorenih podataka održat će se 7. i 8. ožujka u prostoru kluba MaMa (Preradovićeva 18, Zagreb).

Konferenciju otvaramo panelom “Vlast i javnost: Imamo pravo znati što radite”,  7. ožujka, od 10 sati. Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić-Ileković, savjetnik Povjerenice za informiranje Marko Kovačić, pročelnik Grada Zagreba Dražen Lučanin, glavna tajnica Hrvatskog novinarskog društva Melisa Skender te izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet odgovarat će na pitanja o ravnoteži između otvorenosti i povjerljivosti u kontekstu transparentnih procedura, pristupu informacijama i otvorenim podacima.

Raspravom “Parlamenti u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH: sličnosti i razlike” otkrit ćemo zašto Hrvatski sabor prema Indeksu transparentnosti i otvorenosti parlamenata u regiji zauzima četvrto mjesto, ispod Državnog zbora Slovenije, a iznad zakonodavnih tijela Bosne i Hercegovine.

Nakon panela, pročelnik Službe za informacijski sustav i tehničke poslove Grada Zagreba Dražen Lučanin predstavit će Riznicu Grada Zagreba – digitalizacijski projekt koji će građanima i građankama omogućiti bolji uvid u upravljanje gradskim proračunom. Dnevni program zaključit će bivši zadarski vijećnik i aktivist Jure Zubčić, koji će pokazati kako koristiti pravo na pristup informacijama za građanski aktivizam na primjeru svog istraživačkog projekta “Antinačelnik”.

Drugi dan konferencije otvaramo u 10 sati u klubu MaMa izlaganjem Martina Požara (Dataspekt) koji će predstaviti svoju analizu aktualne teme – izrade koeficijenata složenosti poslova u javnom sektoru, čime će pokazati koliko je važno pridržavati se načela otvorenosti podataka kako bi građanke i građani mogli steći jasnu predodžbu o određenoj političkoj temi. Stavimo li ove koeficijente u kontekst inflacije, koja utječe na stvarnu vrijednost novca, lakše ćemo potvrditi ili osporiti vjerodostojnost političkih tvrdnji koje kruže u javnom prostoru. Gong će održati dvije radionice usmjerene na razvoj digitalnih vještina važnih za aktivne građane i civilno društvoSergej Županić demonstrirat će što sve građanima i građankama pružaju Gongovi digitalni alati Imamo Pravo Znati.orgParlametar.hr Popravi.to, a Matej Mikašinović-Komšo pokazat će kako iskoristiti mogućnosti društvenih mreža za praćenje učinka zagovaračkih aktivnosti i projektno izvještavanje udruga. Tim projekta Pro-NGO predstavit će novo digitalno rješenje za financijsko i administrativno upravljanje organizacija civilnog društva, dok će Sara Sinčić iz Kuće ljudskih prava predstaviti novi digitalni Vodič za ljudska prava.

Cjelokupni program pronađite ovdje ili u privitku maila.

open data days 2024 program (1)

Svjetlana Knežević

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja