Međimurje Press
Politika i društvo

NIKOLA DONOŠA: „Rad na benzinskoj postaji živ je i dinamičan, izazovan te ispunjen brojnim zanimljivim situacijama“

TRENDOVI HRVATSKOG TRŽIŠTAPRIČA MEĐIMURCA NIKOLE DONOŠA

Stanovnici Hrvatske traže posao u inozemstvu, sve više mladih odlazi iz Hrvatske u potrazi za boljim životom u inozemstvu razočarani uvjetima rada, birokracijom, teškim pronalaskom adekvatnoga i dobro plaćenoga posla…Svakodnevno svjedočimo natpisima u medijima i brojnim reportažama o nezaustavljivom valu migracija i promišljanjima o budućem zaposlenju. Tako je u javnosti, nedugo nakon obilježavanja Međunarodnog dana praznika rada, snažno odjeknulo istraživanje Katedre za psihologiju rada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rezultati istraživanja pokazali su kako je petina Hrvata u trenutku provođenja istraživanja bila u potrazi za novim poslom, dok je četvrtina ispitanih osoba planirala u godinu dana pronaći drugi posao.

U posljednje tri godine gotovo je polovina radnika dala otkaz, dok je svaki drugi Hrvat danas kronično nezadovoljan poslom i planira otići sa sadašnje pozicije kroz godinu dana. Tržište rada postaje dinamično i sklono mijenjanju iako se unazad mnogo godina činilo kako smo, kao narod, neskloni promjenama.

Donosimo priču o uspjehu našeg Međimurca Nikole Donoša (30)

U uvjetima kada se tolika svjetla pozornice stavljaju na migracije, nezadovoljstvo, ogorčenost i pridružene loše emocije u kontekstu bilo kakvog govora u tržištu rada, često zaboravljamo na sve one pozitivne priče i ljude koji istinski vole svoj posao, rade ga s velikim entuzijazmom, posvećenosti svim bitnim detaljima i s posla odlaze domovima ispunjeni i zadovoljni, sa smiješkom na licu.

Upravo takav je naš sugrađanin, Nikola Donoša, 30-godišnjak koji već 13 godina radi za jedno od najvećih hrvatskih poduzeća i drugog najvećeg opskrbljivača naftnim derivatima u Hrvatskoj. Kao i većina tek punoljetnih mladića, sa svojih 18 godina Nikola nije imao posebnu i jasnu viziju na najdraže pitanje svih poslodavaca (gdje se vidite za deset godina?) i puka slučajnost odvela ga je na razgovor za posao prodavača na benzinskoj postaji u Čakovečkoj 1A. Inače, PM Sveti Križ Čakovec i nije mjesto gdje bi se neodlučan, iako i tada ambiciozan mladić željan dokazivanja, mogao lako snaći. Naime, frekventno je ovo odredište brojnih i različitih profila kupaca – od lokalaca, poljoprivrednika, vozača kamiona pa sve do turista, priča nam Nikola. Međutim, mjeseci su prolazili i naš se sugovornik potpuno pronašao u poslu, ali i odličnoj ekipi kolega koji su zajedno tvorili radnu, ali pozitivnu okolinu.

„Kroz godine uz dobru ekipu na poslu sam učio i napredovao. Na radnom mjestu prodavača, kruna mog rada je prvo mjesto na natjecanju ‘Najprodavač Petrola’ koje je obuhvaćalo poznavanja uputa i tehničkih stvari oko poslovanja benzinske postaje, ocjenjivanje usluge prema kupcima, odnosno mistery shopping te nastup pred komisijom koji se ocjenjuje prema precizno zacrtanim parametrima.

Nedugo nakon ove slatke pobjede, postao sam zamjenik poslovođe. U međuvremenu, tvrtka je tražila osobu za poziciju internog trenera. Prepoznao sam ovu priliku, a Petrol je prepoznao mene kao osobu koja zna raditi svoj posao i sve stečeno znanje i iskustvo prenositi na druge. Tako me profesionalni put odveo u održavanja edukacija za novozaposlene i uvođenje novih zaposlenika u poslovanje. Pohađao sam edukacije kako biti interni trener i coach te nakon njih, imao testiranje pred komisijom u Sloveniji koja se sastojala od direktora maloprodaje država na kojima posluje tvrtka. Licenciranje sam uspješno položio i zasluženo zaradio certifikat “interni trener Petrola”. Od tada do danas, odradio sam stotine seminara i edukacija, a sudeći prema reakcijama polaznika, mogu samouvjereno reći kako uspješno odrađujem i taj dio posla“, ispričao nam je Nikola svoj profesionalni put.

Benzinska postaja kao česta meta razbojnika 

Kako život, a tako i uspješan profesionalni put nikada nije lagodan i popločen je brojnim preprekama i neželjenim situacijama, Nikola se susreo s nekoliko njih. Ona koja mu je ostala trajno urezana u pamćenje bilo je razbojništvo benzinske postaje u njegovoj noćnoj smjeni. Oko pet sati ujutro, ušla je masirana osoba i zatražila novac kojeg je Nikola bez ikakvog otpora predao i razbojnik je pobjegao.

„Ono što tvrtka nalaže i savjetuje svima nama je da, ako se dogodi bilo kakva slična situacija, damo pljačkašu sve što želi bez prepirki i bez otpora, jer su naši životi na prvom mjestu. U tih nekoliko sekundi, tako sam postupio. Iako je ovaj događaj godinama iza mene i nije mi ostavio nikakvu traumu, rado savjetujem sve osobe da se treba staviti u poziciju i um razbojnika koji samo želi novac i nije došao ciljano zbog nas. Nažalost, na druge ljude ne možemo utjecati i svaki posao sa sobom nosi izazove i različite odgovornosti. Iako moji poslodavci imaju razumijevanja za takve situacije i nude svu moguću zaštitu, nad postupcima i ponašanju drugih nemamo kontrolu“, nastavlja Nikola.

Dobar odnos i lijepo ophođenje prema kupcima

Nakon tog događaja, Nikola se više nije pronašao u istoj, pa čak niti sličnoj situaciji. Danas je Nikola poslovođa PM Bartolovec, izuzetno zadovoljan ostvarenim napretkom u tvrtki i kaže, neprestano u njemu tinja želja za daljnjim usavršavanjem i napredovanjem, što njegovi poslodavci svakako prepoznaju i nude mu priliku za razvoj. Trenutno njegovo mjesto poslovođe podrazumijeva vođenje ekipe, kontrolu nad zalihama i obrtajem robe, usavršavanje usluge i lijepog ophođenja prema kupcima. Kaže, trudi se sa svojom ekipom postići maksimalne rezultate. Znanje ne skriva i rado dijeli s drugima. Benzinska je postaja, priča nam, vrlo dinamično i živo radno okruženje gdje mu niti jedan dan nije isti, iako kroz šalu kaže – ma koji to radni dan ne počinje s kavom ujutro?

„Šalu na stranu, kad stignem na posao, proučim rezultate koje smo ostvarili dan prije ili u nekom zacrtanom razdoblju. Obavezno dajem povratnu informaciju svojim kolegama. Ako imamo dobre rezultate pohvala je neizostavni dio, ako s nečime i kasnimo – nema kritike. Porazgovaramo o potencijalnom problemu i rješenju, odnosno na koji način možemo ostvariti bolji rezultat. Slijede redovni zadaci koji se tiču BP-a poput narudžbi ili pripreme utrška. Ipak, ono što me posebno veseli nakon tog uredskog posla je provođenje vremena u shopu. Volim tamo biti, puniti police robom, stajati na usluzi kupcima i popričati s njima“, kroz smijeh nam priča Nikola.

Pomoć u nevolji

I to su najljepše strane njegova posla. Iako su ljudi danas nestrpljiviji no prije i nemaju vremena sjesti i popiti kavu i nešto pojesti, komunikaciju s kupcima Nikola posebno voli. Kako je na prethodnoj postaji proveo desetljeća rada, kaže, znao je većinu svojih stalnih kupaca. S nekima od njih postao je i prijatelj, a mnogima je i pomogao u nevolji jer ističe, i sam bi volio dobiti takav tretman ako mu zatreba, posebice ako se nađe u ulozi turista u stranoj zemlji. Takvima rado pokaže put, odgovori na sva njihova pitanja, promijeni žarulju ili brisač, a autostoperu pokaže put do njegove lokacije. Dobar odnos s kupcima, ljubazna i susretljiva komunikacija, pomaganje drugima – sve su to vještine koje dobar prodavač mora imati i koje Nikola neupitno posjeduje.

Zauzvrat,  Nikoline kvalitete i posvećenost poslu prepoznaju i njegovi poslodavci, ali i radne kolege jer se uvijek trudi održati pozitivnu i ugodnu radnu atmosferu. „Trećinu svog vremena provodim s ljudima na poslom, zato ih iznimno cijenim i smatram da je to ključ za dobar rad. Unatoč tome što trenutna situacija ne štedi tržište rada, osjećam sigurnost u Petrolu. Tvrtka stoji na čvrstim temeljima, ima dobro organizirano poslovanje i poslovni bonton. Cijenim to što tvrtka prepoznaje kvalitetne i proaktivne ljude te im daje priliku za napredak i usavršavanje. A s druge strane, za dobru atmosferu na benzinskoj postaji i odnos s kupcima zaslužni smo mi sami, iako se ponekad pronađe osoba koja ima loš dan i svoje nezadovoljstvo iskaže na osobi za pultom. Obično tada odgovorim empatijom i smirenom reakcijom jer i sam nastojim biti ugodan i ljubazan klijent drugima“, zaključuje Nikola.

Nikola svoju budućnost uspješno gradi i ambicioznih mu planova ne manjka. Ovaj 30-godišnjak iz Paloveca pravi je primjer osobe koja je svoju poslovnu sreću pronašla u Hrvatskoj i ne planira otići iz zemlje u potrazi za drugim. A sudeći prema svemu dosad ostvarenom, čini se kako mu je i daljnje napredovanje – zajamčeno.

Piše: Ivana Živković

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja