Međimurje Press
Politika i društvo

Pismo koje je udruga “U ime obitelji” danas uputila predsjedniku Vlade Republike Hrvatske g. Plenkoviću

Vlada Republike Hrvatske
Ured predsjednika Vlade
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković
Trg svetog Marka 2
10 000 Zagreb

Zagreb, 20. siječnja 2024.

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, gospodine Plenkoviću!

Slobodna sam Vas ispred udruge U ime obitelji pozvati da što prije objavite kada će se održati izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru. Držimo da je to u interesu svih hrvatskih građana te da bi predstavljalo izraz poštovanja prema biračima, oporbenim političarima, medijima i udrugama civilnog društva. Zar nije nakaradno da Hrvati već duže vrijeme znaju datum izbora za EU parlament, ali ne i datum izbora za parlament Republike Hrvatske?

U svjetlu brojnih izazova, uključujući i ratne sukobe u Ukrajini i na Bliskom istoku, 4 milijarde ljudi u svijetu, uključujući građane Sjedinjenih Država, Europske unije i Republike Hrvatske tijekom 2024. godine izaći će na izbore. U kontestu navedenih globalnih izazova, ali i velike neizvjesnosti s kojom se svijet suočava, udruga U ime obitelji smatra da bi sigurnosti, stabilnosti i razvoju Republike Hrvatske u velikoj mjeri doprinijelo da se što prije odredi i objavi kada će se održati parlamentarni izbori. Pravovremeno objavljivanje kada će se Hrvatski sabor raspustiti bio bi korak unaprijed u izgradnji demokratske kulture, podizanju razine izborne participacije, parlamentarne legitimnosti i reprezentativnosti, kao i korak unaprijed u cilju povratka povjerenje građana u institucije političkog odlučivanja. 

Činjenica da danas – 20. siječnja, Hrvati ne znaju kad će se održati parlamentarni izbori ove godine – otežava građanima planiranje te nanosi štetu demokratskoj kulturi u Hrvatskoj kao najmlađoj članici Europske unije. Zar nije nakaradno da Hrvati već duže znaju datum izbora za EU parlament (9. 6. 2024.), ali ne i datum izbora za parlament RH? Pravovremeno objavljivanje datuma izbora ili barem vremenskog raspona unutar kojega će ih predsjednik Republike moći raspisati, približilo bi nas standardima kakve njeguju članice Europske unije s duljom demokratskom tradicijom.

Činjenica da je časopis The Economist ocijenio Republiku Hrvatsku 2022. manjkavom demokracijom dodijelivši joj indeks 6,50 te ju smjestio na 26. mjesto u Europskoj uniji te 29. mjesto u Europi obvezuje sve građane, medijske djelatnike i organizacije civilnog društva, a napose institucije političkog odlučivanja na snažnije djelovanje na demokratizaciji izbornog procesa i društva u cjelini. U tom je smislu od iznimne važnosti da svi navedeni kao i parlamentarna oporba na vrijeme znaju kada će se održati parlamentarni izbori kako bi se ostvarila što je moguće veća jednakost u ostvarivanju aktivnog i pasivnog biračkog pravaorganizirao aktivan sustav promatranja i objektivnog izvještavanja o izbornom procesu, a svime time doprinijelo podizanju stupnja demokratičnosti društva.

Činjenica da se izlaznost na nekoliko proteklih parlamentarnih izbora sustavno smanjuje pa je od 63,06 % 2015. godine, preko 54,62 % 2016. godine, pala na 46,9 % na prethodnim parlamentarnim izborima 2020. godine također obvezuje aktualnu vlast i sve društvene dionike na višemjesečnu kampanju edukacije o izbornom procesu te poticanje birača na izlazak na izbore. Iskustva država članica EU na koje se često pozivate pokazuju da pravovremeno informiranje javnosti o datumu izbora doprinosi motiviranju birača za glasovanje.

S poštovanjem,

Željka Markić,

Izvršna direktorica U ime obitelji

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja