Međimurje Press
Politika i društvo

Polaganje Kamena spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića, hrvatskog atletičara!

Tijekom Drugog svjetskog rata BORIS HANŽEKOVIĆ odbio je trčati za ustašku marionetsku Nezavisnu Državu Hrvatsku, optužen je za povezanost s partizanima i zatočen u koncentracijskom logoru Jasenovac gdje je ubijen u logoraškom proboju 22. travnja 1945. godine.

Kamen spoticanja svečano će se postaviti u utorak, 28.03.2023., u 11 sati, na Trgu Republike Hrvatske 14.

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust će u 2023. godini na širem području Zagreba, na odgovarajućim lokacijama, adresama stanovanja, školovanja ili rada, mjestima uhićenja, stradanja ili deportacije, postaviti 20 kamena spoticanja za stradale građane hrvatske nacionalnosti, žrtve ustaškog režima.

Postavljanjem kamena spoticanja, grad Zagreb pridružio se ostalim gradovima svijeta i Europe, a ta spomen obilježja dio su najvećeg decentraliziranog spomenika na svijetu. Do danas je Centar postavio 41 kamen na širem području Zagreba, u znak sjećanja na židovske i romske žrtve. www.kamenspoticanja.hr

Umjetnički ručno obrađeni kameni spoticanja ugrađuju se u nogostupe. Veličine su 10 x 10 x 10 cm s ugraviranim sadržajem na mjedenoj pločici, a sadrže osnovne podatke o žrtvi. Ove male umjetničke instalacije, unose novu vizuru grada senzibilizirajući javnost o veličini počinjenja zločina ustaškog režima. Svojim prisustvom doprinose sprečavanju trivijalizacije holokausta. Podsjećaju javnost o zločinima protiv čovječnosti i krajnjem civilizacijskom neuspjehu koji je kulminirao u Drugom svjetskom ratu.

Program se izvodi uz financijsku podršku Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke, Veleposlanstva Republike Francuske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba i VeDRA-e.

Ivana Perlain

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja