Međimurje Press
Političke stranke

Pavlic: Za uvođenje brzog vlaka „Međimurje” do Zagreba !

(Prijedlog za promjene u novom voznom redu.)

S obzirom da je do 09. 02. 2024. godine trajala mogućnost dostave prijedloga, prigovora i
primjedbi s ciljem da se razmotre, te eventualno uvrste u novi plan prijedloga nacrta željezničkog
voznog reda za 2024./2025. godinu, koji je otvorio Odjel za putnički prijevoz HŽ Putničkog
prijevoza, Željko Pavlic, predsjednik MDS-a, uputio je dopis HŽ Putničkom prijevozu sa

prijedlogom, uz obrazloženje, za uvođenjem brzog vlaka „Međimurje” na liniji Čakovec-Zagreb-
Čakovec, koji bi imao stajanja, bez presjedanja, Čakovec-Varaždin-Novi Marof-Zabok-Zagreb,

čime bi se skratilo vrijeme putovanja, a u dolasku i odlasku iz Zagreba bio bi prilagođen
poslovnim, zdravstvenim, obrazovnim, obiteljskim, kulturnim i ostalim potrebama i obavezama
stanovnika ovog dijela Republike Hrvatske. Tu prvenstveno mislimo na vlakove s polaskom u iz
Čakovca 4:47 i 6:19.

_________________________________

(DOPIS)

HŽ Putnički prijevoz

Odjel za putnički prijevoz

Strojarska cesta 11, Zagreb

Predmet: Prijedlog za uvođenjem brzog vlaka „Međimurje” na liniji Čakovec-Zagreb-Čakovec.

S obzirom da do 09. 02. 2024. godine traje mogućnost dostave prijedloga, prigovora i primjedbi s ciljem da se razmotre, te eventualno uvrste u novi plan prijedloga nacrta željezničkog voznog reda za 2024./2025. godinu, koji je otvorio Odjel za putnički prijevoz HŽ Putničkog prijevoza, javljamo vam se ovim dopisom sa prijedlogom, uz obrazloženje, za uvođenjem brzog vlaka „Međimurje” na liniji Čakovec-Zagreb-Čakovec, koji bi, po našem prijedlogu, imao stajanja, bez presjedanja, Čakovec-Varaždin-Novi Marof-Zabok-Zagreb, čime bi se skratilo vrijeme putovanja, a u dolasku i odlasku iz Zagreba bio bi prilagođen poslovnim, zdravstvenim, obrazovnim , obiteljskim, kulturnim i ostalim potrebama i obavezama stanovnika ovog dijela Republike Hrvatske. Tu prvenstveno mislimo na vlakove s polaskom u iz Čakovca 4:47 i 6:19.

Obrazloženje:

Na svojoj 15. sjednici, 21. 12. 2023. godine, Skupština Međimurske županije je, na prijedlog Željka Pavlica, vijećnika MDS-a, jednoglasno usvojila Zaključak kojim se HŽ Putnički prijevoz poziva da osigura uvjete ZA UVOĐENJE DIREKTNIH PUTNIČKIH LINIJA, BEZ PRESJEDANJA, OD ČAKOVCA, KAO REGIONALNOG SJEDIŠTA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE, PREKO ZABOKA, DO ZAGREBA. Zaključak je 28. 12. 2023. g. dostavljen HŽ Putničkom prijevozu.

MDS je pokrenuo i online Peticiju za uvođenjem brzih vlakova na liniji Čakovec-Zagreb-Čakovec, koju je potpisalo 793 građana.

Međimurska županija danas je u svojevrsnoj prometnoj izolaciji, to se posebno odnosi na željeznički putnički promet, u povezanosti sa Gradom Zagrebom i time sa svim potencijalnim putničkim destinacijama.

Samim uvidom u vozni red postaje vidljivo da Grad Čakovec, odnosno Međimurska županija, nema ni jednu  direktnu željezničku liniju, bez presjedanja, sa Gradom Zagrebom.  Od 16 linija do Zagreba nema ni jedne direktne linije, odnosno linije bez presjedanja. Od tih 16 linija, 9 linija je sa dva presjedanja (Varaždin i Zabok ili Koprivnica) i 7 linija sa jednim presjedanjem . Sve linije preko Novog Marofa imaju presjedanje u Zaboku, što je novost uvedena u posljednje vrijeme.

Sve to, uz neprihvatljivo tehničko stanje pruge koje ograničava brzinu vožnje, rezultira predugim  i napornim putovanjem od Čakovca do Zagreba,  čime se  ne ostvaruje jedan od strateških ciljeva HŽ Putničkog prijevoza, a to je ostvarenje većeg zadovoljstva putnika kvalitetom pružene usluge.

To se ne ostvaruje gledajući i važeći vozni red, putovanja su i dalje dulja od dva sata, uz jedno ili dva presjedanja. Tako vlak koji kreće iz Čakovca u 4:17 minuta stiže u Zagreb u 6:57, uz jedno presjedanje u Zaboku i pauzu od 6 minuta, ukupno trajanje putovanja je 2:40, vlak s kretanjem iz Čakovca u 4:47 vozi 2:35 minuta, uz 2 presjedanja (Varaždin, Koprivnica), vlak s kretanjem iz Čakovca u 6:19 vozi 3:07 minuta, uz presjedanje u Zaboku i pauzu od 15 minuta, a radi se o dionici od Čakovca do Zagreba u dužini od samo 116 kilometara.

Slična je situacija i s ostalim linijama, gdje neka putovanja do Zagreba traju skoro 4 sata.

U vrijeme, u 21. stoljeću, dok u Europi i svijetu prevaljivanje takvih udaljenosti mjerimo u minutama, u Hrvatskoj ih mjerimo satima.

Od samog početka  izgradnje pruge od Čakovca prema Zagrebu (pruga u Međimurju, prva u Hrvatskoj, je izgrađena 1860. godine, a do Zaprešića je izgrađena  1886. godine), Međimurci su koristili  ta vrata u svijet; brojne generacije Međimuraca njome su odlazile na svoja radna mjesta, škole i fakultete, u medicinske ustanove … u Zagreb i druge dijelove Hrvatske, tako da je ova pruga  za Međimurje imala veliko značenje. No, na žalost, danas zbog svoje zapuštenosti i loše organizacije putovanja ne može odgovoriti potrebama svojih korisnika koji se okreću drugim bržim, sigurnijim i udobnijim prijevozima.

Uvođenjem brzih linija, skratilo bi se vrijeme putovanja, učinilo putovanje udobnijim i time sigurno privuklo više putnika na korištenje željezničkog prijevoza.

Sadašnjom poslovnim politikama zapravo se odvraćaju putnici od korištenja putničkog željezničkog prijevoza, pogotovo na linijama Čakovec–Zagreb-Čakovec.

Trenutno, dakle,  u Međimurskoj županiji ne možemo biti zadovoljni kvalitetom pružene usluge povezanosti Čakovca i Zagreba, koja je nefunkcionalna, zbog dužine putovanja, sigurnosti i nekomfornosti, pa stoga predlažemo da se u željeznički vozni red za 2024./2025. godinu uvrsti brzi vlak „Međimurje” na liniji Čakovec-Zagreb-Čakovec.

Predsjednik MDS-a:

Željko Pavlic

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja