Međimurje Press
Politika i društvo

Treba li nam nacionalni plan promocije lika i djela svetog Jeronima?

Povodom nedavno objavljenog zbornika o štovanju svetoga Jeronima u Štrigovi, Sanctus Hieronymus Stridone parva natus, dana 17. listopada na valovima Hrvatskoga katoličkog radija emitirana je emisija „Argumenti“ (https://ika.hkm.hr/novosti/argumenti-hkr-a-o-promociji-hrvatskih-svetaca-i-blazenika/) u kojoj su nastupili predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ doc. dr. sc. Tanja Baran, kapucin fra Jure Šarčević te župnik Župe svete Marije Magdalene u Štrigovi, urednik spomenutog zbornika i naš bliski suradnik dr. sc. Kristijan Kuhar.

Govoreći o promociji svetoga Jeronima i Štrigove kao njegova višestoljetnog štovališta, vlč. Kuhar istaknuo je periodičko jačanje i slabljenje kulta, navevši kako je početak njegovoga novog uspona označio prijevod Knjige o svetom Jeronimu, Iliriku i Međimurju Josipa Bedekovića 2018. godine. No, nastavljajući se na taj trend, cilj je organizatora Dana svetog Jeronima, koji su ove godine u Štrigovi održani već peti put, spojiti taj kult sa širom duhovnom kulturom te podići značaj obilježavanja spomendana svetog Jeronima u Štrigovi s razine lokalnog proštenja na nešto šire, obuhvatnije i prikladnije značaju toga velikog sveca.

Ostali su govornici nastavili u istom duhu, problematizirajući odnos između službenih kauzi za proglašenje svetima i štovanja već kanoniziranih i beatificiranih osoba unutar Crkve i same njihove popularnosti među pukom, u pučkoj pobožnosti i uz nju vezanim praksama. Razmatrano je i kako postići poboljšanje na tom polju.

Postavlja se stoga pitanje je li nam potreban i nacionalni plan promocije i brendiranja svetog Jeronima, posebice s obzirom da se njime diči nekoliko istaknutih gradova, mjesta i većih geografskih cjelina unutar Republike Hrvatske te je kroz povijest jeronimski kult u hrvatskoj kulturi, napose glagoljaškoj, odigrao iznimno bitnu ulogu.

Umjesto na već mnogo puta ponavljane rasprave o njegovome rodnom mjestu, koje s obzirom na dostupne izvore ne mogu doći do definitivnog zaključka, korisnije bi bilo snage i energiju uložiti na izgradnju zajedničkog nastupa od kojega bi naposljetku svi imali koristi kako u duhovnom tako zasigurno i u turističkom smislu.

Dakako, u pogledu svetog Jeronima u Međimurju na tome već godinama rade Općina Štrigova, Međimurska županija i niz međimurskih kulturnih djelatnika, no prostora za nove inicijative i povezivanja uvijek ima. Na kraju krajeva, valja imati na umu kako je Hrvatska u svjetskim okvirima mala sredina, tako da se istinski rezultati i plasiranje ozbiljnoga turističkog proizvoda mogu postići samo međusobnom suradnjom.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja