Međimurje Press
Politika i društvo Prenosimo

Veljko Kajtazi gostovao u Newsroomu govoreći o problemima u romskoj zajednici

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi gostujući na N1 televiziji između ostalog napomenuo je kako je društvo zanemarilo pripadnike romske zajednice u svim segmentima. Dodao je da je probleme romske zajednice trebalo početi rješavati prije 20 godina.

Naveo je da ako romsko dijete ne dolazi u školu i nema ga tjedan dana, neće se nitko zapitati što ga nema. Kad se radi o većinskom stanovništvu, onda dolazi pedagogica, centri za socijalnu skrb, ravnateljica, diže se cijela panika i pobuna. Kad se radi o romskom djetetu, kažu da je to njihova tradicija, a nitko ne pita u kakvim uvjetima ta djeca žive.

Osvrnuo se i na smrt djevojčice iz Nove Gradiške te je komentirao jesu li mu zasmetali neki natpisi koji su isticali da se prešućuje činjenica da je riječ o pripadnicima romske zajednice.

“Uopće nije bitno čije je dijete, dijete je dijete. Najgore je što centri za socijalnu skrb ne odrađuju svoj dio posla i ne odrađuju ono što trebaju za plaću koju primaju. Imam veliko iskustvo s njima i velike probleme”, rekao je Kajtazi, dodajući da postoje predrasude centara za socijalnu skrb u postupanju s pripadnicima romske zajednice. Oni su gori nego CIA, na koji način kontroliraju, što rade, ali mislim da bi puno bolje trebali odrađivati svoj dio posla. Ovo nije prvi takav slučaj, poručio je Kajtazi.

“Bitno mi je rješavati problem zajednice koja je zapostavljena unatrag 700 godina. Uđite u romsko naselje. U 21. stoljeću nema struje, vode, kanalizacije. Je li ucjenjivanje ako poželim rješavati probleme romske zajednice? Neka je samo mojim Romima bolje, ja sam spreman na sve, ne samo moliti, nego i klečati, samo da Romima bude bolje”, poručio je Kajtazi.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja