Međimurje Press
Politika i društvo

Vlada Rh odgovorila Posebnim procedurama Ujedinjenih naroda za ljudska prava o slučaju Mirele Čavajde

Nakon što su Posebne procedure Ujedinjenih naroda za ljudska prava uputile komunikaciju Vladi Republike Hrvatske 24. studenoga 2022. u kojoj su zatražile odgovore na postavljena pitanja, Vlada RH je na istu odgovorila 31. siječnja 2023., a taj odgovor je nedavno postao javno dostupan.

Podsjećamo, tada su predsjedavajuća izvjestiteljica Radne skupine za diskriminaciju žena i djevojaka, posebna izvjestiteljica za pravo svakoga na uživanje najviših postojećih standarda za fizičko i mentalno zdravlje i posebna izvjestiteljica za nasilje nad ženama i djevojkama, njegovim uzrocima i posljedicama, uputile Vladi Republike Hrvatske iscrpnu pritužbu vezano za slučaj Mirele Čavajde, u kojoj su izrazile zabrinutost  jer „…ove tvrdnje mogu predstavljati srž kršenja temeljnih ljudskih prava žena na ravnopravnost, fizički i psihički integritet, pravo na zdravlje, privatnost i slobodu od okrutnog, nehumanog i degradirajućeg postupanja ili kažnjavanja.“

Nakon što je Mirela Čavajda i cjelokupna zainteresirana javnost tjednima slušala o tome kako postupak prekida trudnoće nakon 22. tjedna u Republici Hrvatskoj nije moguć jer naši liječnici za to nisu obučeni niti imaju tehničkih kapaciteta, o tome kako se radi o eutanaziji i nakon što su sva četiri rodilišta u Zagrebu Mireli Čavajdi odbila napraviti prekid trudnoće, Vlada RH u prvoj rečenici obraćanja UN-u navodi: „Tvrdnje o nedostupnosti postupaka medicinski indiciranog prekida trudnoće nakon 22. tjedna trudnoće u cijelosti su neistinite. U razdoblju od 2019. do 2022. izvršeno je 46 takvih zahvata u Republici Hrvatskoj.“

Iz očitovanja Vlade RH vidljivo je i da je „sustav bolničke zdravstvene skrbi organiziran na takav način da su zdravstvene institucije ovlaštene za izvođenje postupaka prekida trudnoće dužne osiguratu tu uslugu. Dostupnost postupka prekida trudnoće osigurana je u svim bolnicama Republike Hrvatske“. U svibnju 2022. slušali smo o tome da je „U Hrvatskoj moguć samo inducirani porod…“

„Prekid trudnoće i inducirani porođaj su dva bitno različita postupka. U svibnju prošle godine Mireli Čavajdi se nudio inducirani porođaj uz objašnjenje da se prekidi ne rade nakon 22. tjedna trudnoće. Iz odgovora Vlade RH vidimo da je prekid trudnoće nakon 22. tjedna ipak moguć u Hrvatskoj i da ih je bilo 46 u razdoblju od tri godine. Zašto onda Mirela nije imala pravo na taj postupak?“ – pita se udruga Roda.

Iz odgovora hrvatske Vlade također doznajemo kako je „Hrvatsko društvo za perinatalnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora pokrenulo aktivnosti vezane uz usvajanje ekspertnog mišljenja, odnosno donošenje uputa za procedure prekida trudnoće kako bi se unaprijedilo ovo područje zdravstvene skrbi za žene“.

Unatoč jasno postavljenim pitanjima, Vlada RH izbjegla je odgovoriti na pitanje o poduzetim koracima kojima će se osigurati ženska ljudska prava, posebno seksualna i reproduktivna prava u zdravstvu, o planovima Vlade za donošenje novog zakona slijedom odluke Ustavnog suda i u skladu s protokolima za siguran prekid trudnoće prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te o tome planira li Vlada RH izradu akcijskog plana o seksualnim i reproduktivnim pravima u zdravstvu.

Cjelovit odgovor Republike Hrvatske Posebnim procedurama Ujedinjenih naroda za ljudska prava o kršenju prava Mireli Čavajdi na pristup osnovnom seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima nalazi se u prilogu, a možete ga pročitati OVDJE.

DOSTA_objava za medije_060323.docx

Inicijativa Dosta!

Branka Mrzić Jagatić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja