Međimurje Press
Politika i društvo

Zrinska garda u Crnoj Gori!

Na poziv gospođe Vande Babić Galić savjetnice za manjine u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i Zvonka Dekovića predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zrinska garda Čakovec (predsjednik Đuro Bel, počasni predsjednik Alojzije Sobočanec, Davor Bratković, zapovjednik i Mladen Obadić, dozapovjednik), nazočila je obilježavanju Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Obilježavanje je organizirano u Kotoru (sveta misa u katedrali Svetog Tripuna) i Tivtu (svečana akademija i koncert klape Intrade) kao sjećanje na 13. siječnja 809.godine kada su donesene moći sv. Tripuna iz Carigrada u Kotor.

Svečanost je uveličao ministar Gordan Grlić Radman, veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić i naša Međimurka i europarlamentarka Sunčana Glavak. Posebni gost je bio izbornik Vatrenih Zlatko Dalić koji je dočekan s velikim oduševljenjem i spontanim aplauzom.

Predstavnici Zrinske garde obišli su i Muzej grada Perasta u kojem je pohranjena sablja Petra Zrinskog koju je Petar poklonio Bokeljanima u znak zahvalnosti za pobjedu nad Osmanlijama 1654. godine.
Dogovoreno je da sablja bude izložena na izložbi Zrinske garde u Čakovcu povodom obilježavanja 20.godina osnivanja i djelovanja postrojbe Garde u travnju ove godine.

Tekst i foto: Pavo Jazvić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja