Međimurje Press
Showtime

AQUAFEST OŽIVIO DREVNE RIMSKE OBIČAJE

Petnaesto izdanje Aquafesta, koje se održalo u organizaciji TZ Varaždinske Toplice i Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice, a uz potporu Grada Varaždinske Toplice, ove je godine dobilo dodatni, obljetnički sjaj.

U petak, osim 5. međunarodnog stručnoga skupa i uvaženih gostiju, koji su razgovarali na temu: Termalne vode jučer, danas, sutra, poslijepodne je bilo posvećeno onim najmanjima koji su postali „mali Rimljani“. Sudjelovali su u rimskim dječjim igrama, izradi antičkog mozaika i vjenčića, a sve prisutne potpuno je očarao zagonetni ples nimfi. Večernje sate uveličala je Dioklecijanova legija, nakon čije su atraktivne izvedbe su nastupili Traumatic Arts s posebnim „Vatrenim spektaklom“, a večer je završila s obiljem pozitive uz Sudar Percussion Trio, koji je plovio glazbenim vibracijama pod vedrim nebom.

Subotnje jutro započelo je dječjim radionicama, a već tradicionalna povorka Rimljana i nimfi prošetala je do antičkog lokaliteta, gdje su bogovima prinosili žrtve ljevanice i  paljenice uz prikaz legija. Mirisi rimskih kotlića širili su se mjestom, a mještani, koji svake godine iščekuju povorku u kojoj kostimirani i sami sudjeluju, kušali su delicije. Rimljani su se okupili i u večernjim satima i izveli vrlo atraktivan program pod bakljama uz prikaz žrtve božici Dijani Luni. Trodnevni Aquafest završio je trailom „Putevima rimskih legionara“ a trkači su uživali trčeći u prekrasnom višestoljetnom perivoju.

Fotografije: Damir Mrvčić
Mia Pokos

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja