Međimurje Press
Gastronomija

Međimurski specijalitet!

Ovaj međimurski specijalitet se nekad uživao topli uz pucketanje vatre u peći, a ljeti bi ga domaćice u kantama spuštale i u bunar, pa bi ga jeli ohlađenog na temperaturu bunarske vode. Naziv mu potječe od tzv. pretepa (pritepa), smjesi vrhnja i brašna koji se dodajte kuhanom grahu. Poslužuje se nasjeckanim lukom i mljevenom paprikom, a dodatno se može zakiseliti octom.

Sastojci

500 g graha
1 žlica soli
1 list lovora
250 ml mlijeka
papar

Za pretep:

400 g kiselog vrhnja
50 g oštrog brašna

Priprema

Grah namočite preko noći. Promijenite vodu i stavite ga kuhati. Kad grah zavrije, odlijte vodu i stavite novu. Posolite i dodajte list lovora.

Kad je grah kuhan odlijte 250 ml vode i zamijenite je mlijekom. Dodajte papar i vratite na vatru. Kratko prokuhajte.

Za pretep dobro pjenjačom pomiješajte vrhnje i brašno da nema grudica. Ulijte ga u grah uz neprestano miješanje i kratko prokuhajte.

Posluživanje
Na tradicionalan način se na žlici svinjske masti kratko popeče žlica mljevene paprike i prelije preko juhe. Grah poslužite s nasjeckanim lukom i domaćim kruhom.

Savjet
Grah možete zakiseliti dodatkom malo octa.

Vrijeme pripreme
90 minuta

Izvor: Kuhaona.hr

Vezani članci

1 komentar

Đuro 11. travnja 2023 at 14:41

Vječno pitanje na koje nitko nema odgovor a to je zašto se voda u kojoj se grah kuhao baca. Ja sam isprobao taj recept tako da sam bacio tu vodu i isto tako da sam ostavio vodu i nisam našao ama baš nikakve razlike u okusu. Neki kaže da nije dobro za zdravlje dok nitko to još nije testirao. Recite mi što je tu zapravo istina.
“to se radi jer su tako naši stari radili” nije odgovor.

Odgovor

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja