Međimurje Press
Gastronomija

U Čakovcu održan “Festival okusa – Taste Fest”

Danas, u subotu, 14. listopada, po prvi put u Čakovcu je održan ‘Festival okusa – Taste Fest’, gastronomska manifestacija koja je posjetitelje poveka na kulinarsko putovanje dalekim krajevima i predstavila bogatstvo okusa Filipina, Indije i Nepala, te Ukrajine i ruskog govornog područja.

Glavni kuhari na festivalu bili su strani radnici i radnice iz Filipina, Indije i Nepala koji žive i rade na području Čakovca i Međimurja, s ciljem njihove integracije u društvo, povezivanja s lokalnom zajednicom i smanjenja predrasuda. Pridružile su im se i raseljene osobe iz Ukrajine, u znaku solidarnosti s ljudima koji su se zbog ratnih okolnosti našli daleko od svog doma, a slavlje različitosti zaokružile su članice i članovi Kalinke – Udruge ruskog govornog područja.

Pripremati tradicionalna jela koja za te ljude simboliziraju dom, dijeleći svoju kulturu i životne priče, okolnosti koje su ih dovele na drugi kraj svijeta, daleko od obitelji i prijatelja, a to su sudbine koje su proživjeli mnogi Međimurci i Međimurke kroz davnu i ne tako davnu prošlost, sve do danas.

‘Festival okusa’ bila je istinska prilika da se kroz izvorne okuse i mirise koji podsjećaju na domove diljem svijeta krenu brisati granice i predrasude i graditi svijest da, unatoč našim kulturnim razlikama, svi dijelimo isti svijet i zajednicu.

Organizator ‘Festivala okusa – Taste Festa’ je Platforma za Društveni centar Čakovec kojoj je u srži razvoj i demokratizacija civilnog društva, promicanje društvene solidarnosti i razvoj lokalne zajednice.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja