Međimurje Press
ITVijesti

STEM kamp Međimurske županije

U svijetu brojeva

U organizaciji udruga Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS) održan je tečaj “U svijetu brojeva” u okviru projekta “STEM kamp Međimurske županije”. Radionice je pohađalo desetak učenika u dobi od 10 do 12 godina, a bile su realizirane u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM).

Tijekom 28 školskih sati polaznici su imali priliku produbiti razumijevanje matematičkih koncepata s kojima se susreću na redovnoj nastavi i proširiti ih dodatnim sadržajima u svrhu stjecanja šireg spektra znanja i razvoja vještina potrebnih za bolje razumijevanje složenih odnosa u STEM području.

Kroz istraživačke aktivnosti i rješavanje složenijih problema, na radionicama se poticao razvoj matematičkog mišljenja i strategija rješavanja problema, vještina kritičkog mišljenja, kao i vještina kreativnog i inovativnog rješavanja problema.

 

Uz rješavanje problemskih zadataka, uz primjenu digitalnih obrazovnih sadržaja i suvremenih programa dinamične matematike, učenici su zaronili u čarobni svijet matematike baveći se teorijom skupova, osnovnim principima prebrojavanja, diofantskim jednadžbama, geometrijskim problemima, kao i problemima iz teorije brojeva i teorije skupova.

Rad se odvijao u manjoj grupi učenika što je dodatno povećalo motiviranost i osobni angažman polaznika, uz uvažavanje individualnih sposobnosti i interesa, inicijative i potrebe za samostalnim radom. Vjerujemo da će ih novostečena znanja i vještine potaknuti na daljnji rast i napredak.

Uz ozbiljan i predan rad, uvijek se našlo vremena i za kreativne pauze uz grickače i međusobno druženje polaznika. Bili su iznimno aktivni, a nije nedostajalo niti smijeha, zabave i igre. Voditeljica radionice bila je Aleksandra-Maria Vuković, edukatorica u STEM centru udruge MIK.

U svijetu nula i jedinica

Završena je dinamična radionica programiranja ‘U svijetu nula i jedinica’, koja se odvijala u sklopu projekta „STEM kamp Međimurske županije“ i u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM). U suradnji s udrugom Mladi informatički stručnjaci, Međimurski informatički klub proveo je radionicu iz Python programiranja na kojem je sudjelovalo 13 učenika osnovnih i srednjih škola.

Tijekom 20 školskih sati, polaznici su uz mentorstvo Marina Drabića imali priliku zaroniti u fascinantan svijet programiranja, a fokus je bio na jednom od najtraženijih programskih jezika današnjice – Pythonu. Ovaj jezik sve više postaje ključan u obrazovnom sustavu, koristeći se od osnovne škole pa do fakulteta za učenje programiranja.

Kroz praktičan rad i rješavanje raznolikih problemskih zadataka, učenici su stekli temeljna znanja programiranja. Ova radionica nije samo pružila tehničke vještine, već je potaknula i razvijala sposobnost apstraktnog razmišljanja, ključnu za svakog budućeg programera. Zahvaljujemo se svim sudionicima na entuzijazmu i predanosti te se nadamo da će novo stečena znanja postati temelj za daljnje istraživanje i usavršavanje u području STEM-a.

Ispiši svoju ideju

U prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) je u organizaciji udruga Međimurski informatički klub (MIK) i Mladi informatički stručnjaci (MIS) održana radionica “Ispiši svoju ideju” u okviru projekta “STEM kamp Međimurske županije”. Radionicu je pohađalo desetak učenika u dobi od 10 do 16 godina.

 

Tijekom 28 školskih sati, učenici su uz mentorstvo Denisa Vidovića upoznali osnove 3D modeliranja u programu Autodesk Fusion 360. Vještine 3D modeliranja polaznici su usavršili modelirajući razne funkcionalne predmete te vlastite ideje. Pritom su naučili kako pripremiti model za ispis u programu Prusa Slicer te vidjeli kako izgleda postupak ispisa na 3D printeru, što je pobudilo najveći interes kod polaznika.

                

Nakon učenja i vježbanja 3D modeliranja i svega potrebnog za izvođenje ispisa na 3D printeru, učenici su se prebacili na vježbanje kreativnosti korištenjem 3D olovaka. Korištenje 3D olovaka svima je bilo jako zabavno te su učenici pomoću unaprijed pripremljenih podloga izrađivali zabavne predmete.

                            

Radionicom se djecu nastojalo potaknuti na samostalno i logičko razmišljanje, ali poticanje kreativnosti i razvijanje vlastitih ideja. 3D printeri i 3D olovke zasigurno su probudili još veći interes kod djece za moderne tehnologije te vjerujemo da će nastaviti istraživati STEAM područje.

Irena Štefok, mag.oec.

Udruge MIK i MIS

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja