Međimurje Press
Korisni savjeti

KAGITA AKADEMIJA organizira NOVI autorski interaktivni zvučno-terapijski program “Krug povezanosti” za djecu i roditelje

Nakon uspješno provedenih ciklusa terapijskih programa i radionica od prosinca 2022. godine te tijekom siječnja i veljače ove godine, diplomirana životna i socijalna savjetnica Kristina Gita Kavran nastavlja s provođenjem istih. Ovaj ciklus programa za djecu i odrasle trajat će sve do kraja lipnja.

U subotu, 25. ožujka, u čakovečkoj Zgradi Scheier održat će se čak 3 različita autorska programa – “Krug povezanosti” za djecu i roditelje, zabavno-terapijski “Sretan svijet” te zvučna gong kupka za odrasle pod nazivom “Dišem život”. Više informacija o svakome možete pronaći u nastavku!

Interaktivni zvučno-terapijski program “Krug povezanosti”

Autorski program Kristine Gite Kavran, MSc psihosocijalnog savjetovanja, “Krug povezanosti” namijenjen je za roditelje i djecu od 0 do 4 godine te u drugom terminu od 5 do 11 godina.

U programu za mlađu djecu naglasak je na razvijanju osjetila, smanjivanju utjecaja stresa, razvoju fine i grube motorike, jačanju i poticanju mentalnog, intelektualnog i emocionalnog razvoja, dok se uz navedeno sa starijom djecom radi i na povećanju fokusiranja i koncentracije te razumijevanju osjećaja i potreba. Izrazito je bitno da na ovom programu sudjeluje barem jedan od roditelja, s obzirom na to da se vježba na osjećaju povezanosti i osnažuje se međusobna konekcija.

Ova se radionica odvija od 9 sati, a traje do sat vremena. Prijave su obavezne pozivom na broj +385 995175662.

Terapijsko-zabavni program “Sretan svijet”

“Sretan svijet” jedinstveni je i također autorski program, koji se inače može provoditi individualno i u grupi, a skrojen je prema svim dosadašnjim iskustvima i potrebama djece u radu, koji autorica provodi više od 10 godina.

Cilj ovog programa je poticati razvoj samostalnog, odgovornog, kreativnog i sretnog djeteta, razvijanje vještina za lakše nošenje sa životnim izazovima. Osmišljen je s ciljem poticanja rasta i razvoja te utjecanja na jačanje mentalnih sposobnosti, emocionalne inteligencije, socijalnih i emocionalnih vještina.

Ova se radionica odvija od 11 sati, a traje do sat vremena. Prijave su obavezne pozivom na broj +385 995175662.

Zvučna kupka za odrasle

U poslijepodnevnim satima termin od 18 sati rezerviran je za opuštanje uz zvučnu gong kupku “Dišem život”. Taj program pruža priliku za doživljaj svih čari zvukoterapije, koja koristi određene frekvencije kako bi putem zakona rezonancije utjecala na svaku stanicu u tijelu i balansirala lijevu i desnu moždanu polutku.

Koristeći različite vrste gongova – instrumenata koji nude isto toliko zvučne raznolikosti koliko i estetske i kulturološke, postiže se jedinstveno osjetilno iskustvo u pronalasku mira i hirovitog spokoja. “Ako želite otkriti tajne svemira, razmišljajte o energiji, frekvenciji i vibraciji.” – Nikola Tesla

Na trenutak stanite i zaustavite užurbanost današnje svakodnevice te u subotu, 25. ožujka dođite, osjetite i doživite jedan od programa. Prva radionica bit će održana za djecu i roditelje od 9 sati, druga od 15 sati, a gong kupka za odrasle od 18 sati. Sve prijave obavezne su pozivom na broj +385 995175662.

Autorica i terapeutkinja Kristina Gita Kavran o zvuku gonga

Rijeka zvukova gongova slušatelja vodi u meditativno stanje, briše osjećaj za prostor, vrijeme i ego. Njegov zvuk djeluje na staničnoj razini, i bez obzira na namjeru, djeluje tamo gdje je to potrebno. Cijelo naše biće rezonira sa zvucima gonga. Zvuk Gonga potiče protok prane kroz čakre i meridijane (nadije) te uklanja energetske blokade (podsvjesne programe i traume).

Sve u svemiru vibrira i satkano je od različitih frekvencija i vibracija. Za naša osjetila, najupečatljivije su svjetlost koju vidimo i zvuk koji čujemo. Frekvencija, vibracija, zvuk…

– Jeste li znali da zvuk čujemo ne samo ušima već i svakom stanicom našega tijela? Zvuk je vibracija koja se kreće kroz sve medije. Ima sposobnost prodiranja kroz materiju i pokretanja molekula. Primjerice, medicinska ultrazvučna terapija temelji se upravo na tom načelu – ispričala je i dodaje kako istraživanja pokazuju da sve frekvencije iznad 11 Hz (herca) stvaraju osjećaj uznemirenosti i nezadovoljstva. Zbog dugotrajne izloženosti nekvalitetnim zvukovima možemo postati nemirni, napeti, razdražljivi, neusredotočeni, gubimo sposobnost slušanja i još toliko toga.

S druge strane, frekvencije ispod 7 Hz stvaraju osjećaj opuštenosti i dobrobiti, koje je poznato kao alfa-stanje. Neka tumačenja sugeriraju da je najpovoljnija frekvencija na Zemlji 6.8 Hz. Zanimljivo je da piramida u Gizi ima konstantnu frekvenciju od 6.8 Hz, a znanstvenici još uvijek ne mogu objasniti razlog tog fenomena.

Naše tijelo, kao i svaka naša emocija, misao i akcija imaju svoju točnu frekvenciju, određeni ton. Kada smo u harmoniji, tada smo zdravi i sretni. No, kada nam je izvorna frekvencija narušena, postajemo nezadovoljni, nesretni i bolesni.

Zvuk i biokemija tijela

U materijalnom svijetu mi život doživljavamo kroz osjetila našeg tijela. Primjerice, naš slušni sustav sakuplja vibracije, a zvuk čujemo jer živci u ušima pretvaraju vibracije u signale. Samim time, terapija zvukom temelji se na širenju vibracija od samog osjeta sluha na cijelo tijelo. Pitate se kako je to moguće? Zahvaljujući elementu – vode!

Voda je osnovni sastojak ljudskog organizma i čini 60-70% ukupne mase odrasle osobe, a voda izuzetno dobro prenosi zvuk i vibraciju. Primjerice, kada bacimo kamen u jezero, koncentrični valovi će se proširiti površinom vode i aktivirati svaku molekulu vode u jezeru. Jako sličan proces se aktivira tijekom zvučne terapije instrumentom ili glasom – zvučne vibracije putuju kroz naše tijelo u koncentričnim valovima pošto se naše tijelo u velikom postotku sastoji od vode. Tako jednostavno, a tako efektno!

Dobra glazba i zvuk ne samo da nas opušta, već i iscjeljuje. Neka od posljednjih istraživanja sugeriraju da čak i sama vibracija glasa može smanjiti stres, poboljšati san i sniziti krvni tlak u vašem tijelu; kao i povećati limfnu cirkulaciju, proizvodnju melatonina i oslobađanje endorfina. Može čak pomoći u stvaranju novih neuronskih puteva u vašem mozgu!

Neovisno o tome patite li od neke kronične bolesti, osjećate li tjeskobu, depresiju ili generalno nezadovoljstvo životom, kroz terapiju zvukom danas se znanstveno dokazano možemo vratiti u ravnotežu na svim razinama – fizičkoj, mentalnoj, emocionalnoj, energetskoj i duhovnoj.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja