Međimurje Press
Svijet

[SozialMarie 2023] Nominirani projekti iz Hrvatske i dodjela nagrada

Zaklada SozialMarie za socijalne inovacije iz Beča, svake godine nagrađuje 15 europskih projekata za inovaciju. Nagrada je prvi puta dodijeljena 2005. godine, što je čini prvom nagradom za društvene inovacije u Europi. Osim financijske podrške u ukupnoj vrijednosti od 55.000 eura SozialMarie ponajprije služi kao javna platforma društveno inovativnim projektima iz Srednje Europe.

Društvena inovacija razvija rješenja za goruće društvene izazove. Ona otvara prostor novim pristupima, daje inovativne odgovore i ukazuje na nove putove. Time ili reagira na nova društvena pitanja ili pak stare probleme rješava na nove načine. Pritom se društvena skupina koja je određenim problemom pogođena ili sama angažira ili je barem uključena u akciju na način da je podržava i suoblikuje. Na taj način društvena inovacija stvara održiva rješenja koja i drugima služe kao primjer i izvor inspiracije. – Definicija društvene inovacije, Unruhe Privatstiftung)

Ove godine na natječaj je pristiglo 288 prijava iz šest različitih zemalja srednje i istočne Europe. Najviše projekata je prijavljeno iz područja obrazovanja, socijalne i zdravstvene skrbi te različitosti.

Stručni žiri nominirao je 34 projekta, od kojih 3 iz Hrvatske koji ulaze u konkurenciju za nagradu. Proglašenje pobjednika planirano je 1. svibnja u 17.00 sati na lokaciji Kazalište Akzent u Beču.

Više informacija o nagradama i Zakladi Unruhe Privatstiftung: https://www.sozialmarie.org/hr/nagrada

Proglašenje pobjednika planirano je 1. svibnja u 17.00 sati na lokaciji Kazalište Akzent u Beču. 

Nominirani projekti iz Hrvatske 

  1. Projekt Growing TogetherNakladničke kuća Fraktura u suradnji udrugama Boranka, Biljkoborci i Centrom za mlade Dugave koji se temelji se na podizanju razine svijesti o društvenim i ekološkim problemima među mladima.
  2. Projekt Društveni atelje Organizacije za društveni razvoj DKolektiv iz Osijeka koji aktivira i osnažuje ranjive i marginalizirane.
  3. Projekt Naučimo pčelaritiHrvatske Udruge Pčelara (HUP) Pčelinjak, koji se bavi edukacijom zatvorenika o pčelarstvu.

Ivana Borovnjak

SozialMarie – Prize for Social Innovation

Coordinator in Croatia

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja