Međimurje Press
Svijet

Svjetski meteorološki dan 23.ožujak!

Promatrajući posljednjih 150 godina vidljivo je kako su vrijeme, klima i hidrološki ciklus doživjeli značajne promjene uzrokovane ljudskom aktivnošću, industrijalizacijom i korištenjem fosilnih goriva. Klimatske promjene danas su dio naše svakodnevice te će u bliskoj budućnosti vrijeme, klima i vode izgledati bitno drugačije od onih o kakvima uče naša djeca u školama.

Klimatske promjene čine nas nesigurnijim u našu budućnost, ali ipak, uprkos ovoj nesigurnosti jedna stvar je jasna: naše društvo nosi odgovornost ne samo za sebe, već i za buduće generacije. Današnja mladež će živjeti i kroz drugu polovicu ovog vijeka i ukoliko ne budemo hitno reagirali, oni će biti svjedoci ozbiljnih uticaja klimatskih promjena, predviđenih prema posljednjem izvještaju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama. Kao rezultat izbora koje pravimo u sadašnjosti, mladi će imati glavnu ulogu u oblikovanju budućnosti planete. Dok su izazovi sa kojima se susreću sljedeće generacije ogromni, mogućnosti za bavljenje njima, nikad nisu bile veće.

Ovogodišnji Svjetski meteorološki dan je poseban jer se podudara s jednom važnom obljetnicom, a to je 150. rođendan prethodnice Svjetske meteorološke organizacije  (WMO) – Međunarodne meteorološke organizacije.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja