Međimurje Press
Zanimljivosti

Magnolije u punom cvatu

Ne postoji ništa poput magnolije u punom proljetnom cvatu. Cvjetovi magnolije pojavljuju se baš kad proljetno sunce počinje grijati tlo. Zadivljujući proljetni cvjetovi krase danas i mnoga međimurska dvorišta ali i ulice.

Boja cvjetova magnolija može biti bijela, žuta, ružičasta i ljubičasta te u gotovo svim nijansama istih. Po obliku, cvjetovi magnolije mogu imati oblik tulipana ili zvijezde. Osim toga, razlikujemo zimzelene i listopadne vrste magnolije. Osim različitih nijansi boja lista i cvijeta, sorte magnolije razlikuju se po periodu cvatnje, tako da neke cvjetaju tijekom ljeta, dok druge cvjetaju u rano proljeće.

Cvjetovi magnolije pojavljuju se iz pupoljaka nalik na vrbu, koji nastaju tijekom prethodne vegetacije. Na listopadnim sortama cvjetovi se otvaraju u rano proljeće, prije nego što se pojave listovi.

U viktorijansko doba slanje cvijeća bio je diskretan način slanja poruka među ljubavnicima. Magnolije su simbolizirale dostojanstvo i plemenitost. U drevnoj Kini smatralo se da su magnolije savršeni simboli ženske ljepote i nježnosti. Na američkom Jugu bijele magnolije često se vide u buketima za mladenke, jer se smatra da cvijeće odražava i naglašava mladenkinu čistoću i plemenitost.

(mp)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja