Međimurje Press
Zanimljivosti

Svake godine u mjesecu studenom slavi se Martinje

Svake godine u mjesecu studenom ljubitelji vina i vinari dolaze na svoje mošt se pretvara u zalihu vina koje će ih razveseljavati i grijati im srca tijekom cijele sljedeće godine.  Cijela svečanost ima pomalo i karakter iznenađenja jer se do samog otvaranja boce ne zna kakvo ih vino čeka…

Legenda kaže da je Martin, kad je imao tek nešto više od petnaest godina, jedne večeri jašući cestom naišao na Isusa prerušenog u siromaha. Vidjevši da je siromahu hladno, svoj je plašt mačem prepolovio na dva dijela i jednim dijelom ogrnuo nesretnog čovjeka. Isus mu se potom javio u snu i zahvalio mu na tom činu dobrote.

Prema povijesnim podacima, Martin je rođen u IV. st. na području današnje Mađarske. Dio života proveo je u Francuskoj, a dio u Italiji. Prema očevoj želji, postao je vojnik, ali u tom je pozivu izdržao svega dvije godine kad je zatražio da ga otpuste iz vojske. Želja mu je bila postati redovnikom, ali je stjecajem okolnosti postao biskupom jednog francuskog mjesta. Usredotočio se na evangelizaciju sela i bio prisan sa siromašnima, a bogati mu nisu baš bili naklonjeni.

Blagdan Sv. Martina slavi se 11. studenoga, tri dana nakon njegove smrti. Pučko veselje uvijek je pratilo taj blagdan na Zapadu, pa je i u našim krajevima Martinje nešto čemu se mnogi vesele. Toga dana se pije se mlado vino, a u Italiji se i danas kaže:”II nuovo vino si beve a San Martino! (“Mlado vino pije se na Svetog Martina!”). I tako je nastao običaj da se u nekim vinorodnim krajevima za dan Sv. Martina “krsti” mlado vino.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja