Međimurje Press
Sport+

Erste Plava liga

U Gospiću održan sastanak povodom organizacije najvećeg sportskog događaja za djecu u Hrvatskoj

Danas u Gospiću održan je sastanak organizatora najvećeg sportskog natjecanja za djecu u Hrvatskoj.
Atletsko natjecanje Brže, više, jače- Erste Plava liga osim što je najmasovnije dječje sportsko natjecanje u hrvatskoj pokretač je promjena i promicanja sportskih aktivnosti i razvoja hrvatskog sporta.
U Gospiću su se tako sastali svi ključni predstavnici gradova organizatora natjecanja iz Osijeka, Zagreba, Zadra, Knina, Pule, Rijeke, Makarske i Vukovara, predstavnici HOO-a, Hrvatskog atletskog saveza i sportski djelatnici županijskih sportskih organizacija.

Domaćin ovom sportskom skupu Župan Ličko-senjske županije, Darko Milinović zahvalio se gostima na dolasku i istaknuo važnost ovog sastanka za Ličko-senjsku županiju: “Drago mi je da je grad Gospić i Ličko-senjska županija mjesto gdje se događaju ovako bitne stvari za sport. Gospić je sportski grad- imamo košarkašice prvakinje, imamo europska i svjetska odličja naših hrvača, imamo rukometaše, malonogometni klub kao i dizače utega, a  u budućnosti ćemo svakako raditi i na razvoju atletike. Također ističem važnost poticanja djece na bavljenje sportom jer nema zdravog života bez sporta. Kao župan mogu reći da ćemo uvijek ulagati u sve sportove jer sportaši Ličko-senjske županije to zaslužuju”

Ivana Brkljačić, organizatorica projekta Erste Plava lige i 60minutaKRENI, istaknula je značaj  današnjeg susreta „Erste plava liga promiče ključne vrijednosti za razvoj hrvatskog sporta, drago nam je da su nas već 8. godinu podržal i prepoznale sve institucije iz područja sporta, zdravstva, obrazovanja. Najviše nas veseli da su nas prepoznala djeca i roditelji, zbog kojih je ovaj projekt i pokrenut.

Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, pozdravio je ovaj sportski sastanak i istaknuo značaj Erste Plave lige za razvoj hrvatske atletike „ispred HAS-a zahvaljujem se organizatorima i lokalnim atletskim klubovima koji rade na razvoju hrvatske atletike a posebno nam je važno ulaganje u djecu.“

Pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora, Siniša Krajač također je pohvalio organizatore natjecanja “Čestitam vam što ste kroz sve ove godine ustrajali na održavanju i razvijanju ovog važnog projekta koji ima višestruku korist, a posebno se mora pohvaliti rad na promicanju zdravog razvoja djece i poticanja na svakodnevno bavljenje sportom.“

Erste Plava liga osmišljena je kao projekt koji će svoj djeci u Hrvatskoj dati priliku da otkriju svoj sportski talent i ljubav prema sportu. U sklopu Lige, provodi se i projekt 60minutaKRENI koji se temelji na znanstveno dokazanoj činjenici kako je za zdrav psihofizički razvoj djece potrebno minimalno 60 minuta svakodnevne usmjerene tjelesne aktivnosti.
Imajući u vidu činjenicu kako su mladi u Hrvatskoj sve manje fizički aktivni, razgovaralo se i o načinima na koje sportski klubovi, učitelji, treneri i lokalne zajednice mogu motivirati djecu da otkriju i sačuvaju interes za sport i steknu zdrave navike za cijeli život.

Sudionici sastanka složni su kako je važno promovirati i ukazivati na važnost svakodnevne tjelesne aktivnosti, sporta i zdravog življenja među djecom, ulagati u sportsku infrastrukturu, te otvoriti djeci vrata lokalnih sportskih klubova kako bi im se od najranijeg uzrasta usadila ljubav prema sportu i kultura bavljenja rekreacijom i amaterskim sportom.

Marija Pavelić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja