Međimurje Press
Sport+

Hrvatska reprezentacija u sjedećoj odbojci ostala bez plasmana na POI Pariz 2024.

Hrvatska reprezentacija u sjedećoj odbojci nije se uspjela plasirati na Paraolimpijske igre koje će se od 28. kolovoza do 8. rujna održati u Parizu nakon što je osvojila šesto mjesto na posljednjem kvalifikacijskom turniru u kineskom Daliju.

Posljednju, osmu vizu za Pariz u muškoj konkurenciji osvojila je Ukrajina, koja se tako pridružila Francuskoj, Iranu, Bosni i Hercegovini, Brazilu, Kazahstanu, Njemačkoj i Egiptu koji su već ranije izborili mjesto na paraolimpijskim igrama.

U Daliju je nastupilo osam reprezentacija, među kojima i Hrvatska, koje su se borile za samo jedno mjesto. Na koncu je ono pripalo ukrajinskoj reprezentaciji koja je u finalu porazila SAD sa 3-0 (25-17, 32-30, 25-18).

Hrvatski odbojkaši na koncu su bili šesti s tri pobjede i četiri poraza. Otvorili su turnir s dvije pobjede protiv Japana (3-0) i Poljske (3-2). Uslijedio je poraz od Kanade (2-3), pa pobjeda protiv Iraka (3-2), a zatim porazi od tri najbolje reprezentacije Ukrajine (0-3), SAD (0-3) i Kine (0-3).

“Za turnir u Kini smo se pripremali s velikim ambicijama, radili smo dobro, međutim, imali smo nesreću da su nam dva igrača imala operacije u zadnjih mjesec dana i nisu nam mogli pomoći,” kazao je izbornik Mate Dragičević.

“Na koncu smo ostvarili tri pobjede i četiri poraza. Mogla je biti i koja pobjeda više, dobro smo parirali najboljima, ali zbog smanjene rotacije osjetio se umor u zadnjim susretima. Turnir je bio strašno naporan, igralo se svaki dan, sedam utakmica zaredom,” dodao je.

Izbornik je pohvalio organizaciju kazavši kako se Kinezi pripremaju za SP koje će biti za dvije godine.

“Ne sumnjam da će to biti jedno od najboljih svjetskih prvenstava,” istaknuoj je Dragičević kazavši kako su najveći favoriti za paraolimpijsko zlato svjetski prvaci Iranci, te reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Hrvatska je u Kinu otputovala bez kapetana Ivana Ćosića koji je završio na operaciji žuči, pa je kao novi kapetan ekipu predvodio Nenad Ilibašić, a igrali su i Damir Kasap, Mirko Zečević Tadić, Dubravko Džeko, Robert Mašić, Hrvoje Horvat i Vilijem Kerep.

“Turnir je bio izuzetno jak, zadovoljan sam kako smo odradili utakmice. Iako smo bili oslabljeni, pokazali smo da se možemo nositi i s najboljima,” istaknuo je Ilibašić.

U ženskoj konkurenciji posljednju vizu za Pariz izborila je reprezentacija Slovenije koja je u finalu pobijedila Iran sa 3-2.

“Mislim da smo napravili stvarno nevjerojatan posao. Slovenija je tako mala zemlja da je čak i samo formiranje ekipe težak proces. Možda smo mala nacija, ali smo super konkurentni. Stvarno smo jaki kao ekipa i to je ono što nas čini posebnima,” kazala je slovenska kapetanica Lena Gabršek.

KONAČAN POREDAK:

MUŠKI: 1. Ukrajina, 2. SAD, 3. Kina. 4. Kanada, 5. Irak, 6. HRVATSKA, 7. Japan, 8. Poljska

ŽENE: 1. Slovenija, 2. Iran. 3. Ukrajina, 4. Njemačka, 5. Japan, 6. Tajland

Denis Lugarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja