Međimurje Press
Sport+

Šandor osvojio srebro na SP-u u paraatletici, Sloup peti!

KOBE – Hrvatski paraolimpijac Velimir Šandor (38) ostvario je jedan od najvećih uspjeha u svojoj karijeri osvojivši srebrnu medalju u bacanju diska u kategoriji F52 na Svjetskom prvenstvu u paraatletici koje se održava u japanskom Kobeu.

Šandoru je to treća medalja na svjetskim prvenstvima nakon što je osvojio bronce 2015. u Dohi i 2017. u Londonu.

Paraatletičaru velikogoričkog Uspona očito odgovara Japan jer je na posljednjim Paraolimpijskim igrama u Tokiju, također osvojio srebro. S medaljom iz Kobea po svemu sudeći izborio je i paraolimpijsku vizu za Igre u Parizu ovoga ljeta na kojima će braniti tokijsko srebro. Ima i broncu s paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru (2016), te europsko srebro iz Grosseta 2016. i broncu iz Bydgoszcza 2021.

Šandor je do srebra stigao s rezultatom 16.92 iz treće serije. Zlato je osvojio svjetski rekorder Brazilac Andre Rocha sa 20.72m, dok je treći bio Latvijac Kestutis Skucas sa 15.88m.

“S obzirom na uvjete i kišu koja je padala, nisam zadovoljan rezultatom, ali jesam plasmanom. Bilo je teško kontrolirati disk, ali imam sreću da je natjecanje u ovim ekstrmnim uvjetima dobro završilo. Osvojio sam medalju, ali još je važnija još jedna kvota za Hrvatsku za paraolimpijske igre u Parizu. Nadam se i moja viza. Znam da mogu puno dalje i bolje, ali ovdje je bio važan samo plasman,” kazao je Šandor kojeg je u Japanu pratio trener Ivan Čengić.

Korak do medalje ostao je Matija Sloup u bacanju kuge (F40) osvojivši peto mjesto s rezultatom 9.81.

Slavio je Rus Denis Gnezdilov sa 11.36 ispred Portugalca Miguela Monteira (10.95) i Iračanin Garraha Tnaiasha (10.82).

Na SP-u u Kobeu nastupa više od 1.000 atletičara iz 100 zemalja, a od hrvatskih predstavnika na Memorijalnom stadionu Kobe Universiade još će nastupiti Miljenko Vučić (F11, kugla), Erik Fabian Kaurin (F46, kugla), Luka Baković (F46, kugla), Mirnes Omerhodžić (F51, čunj), Ivan Katanušić (F64, disk), Marin Županović (F54, koplje), te Ivana Purkić (F38, disk).

Kobe 2024. prvotno je trebao biti održan 2021. godine, ali je odgođen zbog pandemije COVID-a. Tako se prvi put najveći pojedinačni parasportski događaj na svijetu održava iste godine kada su i Paraolimpijske igre.

Denis Lugarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja