Međimurje Press
Sport+

U Parizu počinje paraatletsko SP, hrvatske boje brani 10 atletičara

Od 8. do 17. srpnja u Parizu će se održati 10. izdanje WPA Svjetskog prvenstva u paraatletici na kojem će nastupiti više od 1.200 natjecatelja iz 107 država među kojima i deset hrvatskih paraatletičara.

Bit će to treće SP-u u Francuskoj nakon što su prva dva održana u Lilleu (2002) i Lyonu (2013).

Natjecanja će se održati na stadionu Charlety, a hrvatske boje branit će Mikela Ristoski (T20) u skoku u dalj, Ivan Katanušić (F64), Velimir Šandor (F52) i Ivana Purkić (F38) u bacanju diska, Marijan Presečan (F53), Matija Sloup (F40), Luka Baković (F46), Deni Černi (F33) i Miljenko Vučić (F11) u bacanju kugle, te Vladimir Gašpar (F41) u bacanju koplja.

“U Pariz ćemo imati osam paraatletičara i dvije paraatletičarke i nadam se kako će ostvariti svoje najbolje rezultate. Prema trenutačnom stanju na svjetskog rang listi najviše se očekuje od Mikele Ristoski, Denija Černija, Miljenka Vučića, te Matije Sloupa. Ne treba otpisati niti iskusne Ivana Katanušića i Velimira Šandora. Baković konstantno napreduje, Gašpar i Presečan su imali mali stanku, ali dižu formu, dok je Ivana Purkić novo ime i perspektivna atletičarka,” kazao je izbornik hrvatske reprezentacije Damjan Sedić.

“Svjetska paraatletika se posljednjih godina rezultatski strašno podigla i teško je prognozirati medalje, međutim bio bi zadovoljan s dvije medalje i četiri kvote za paraolimpijske igre,” naglasio je Sedić.

Dodajmo kako je SP-u Parizu kriterijsko natjecanje za Paraolimpijske igre iduće godine u istom gradu i plasman od prvog do četvrtog mjesta osigurava jednu kvotu za Hrvatsku.

Od osnutka Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom, hrvatski paraatletičari osvojili su na svjetskim prvenstvima ukupno 29 svjetskih odličja – sedam zlata, devet srebra i 13 bronci.

Posljednje WPA Svjetsko prvenstvo održano je 2019. godine u Dubaiju (UAE), a hrvatski paraatletičari su osvojili četiri odličja – Miljenko Vučić osvojio je srebro u bacanju kugle F11, dok su brončana odličja osvojili Mikela Ristoski u skoku u dalj T20, Matija Sloup u bacanju kugle F40 te Ivan Katanušić u bacanju diska F64.

“Imao sam sitnih problema s leđima i kukom, malo mi nedostaje osjećaj, ali vjerujem kako će to doći na natjecanju. Radili smo maksimalno, nadam se najboljem, a najvažnije je kvalificirati se za paraolimpijsjke igre u Pariz,” kazao je Katanušić koji je na posljednja dva SP-a u Dubaiju (2019) i Londonu (2017) osvojio bronce, dok je na posljednjim parolimpijskim igrama u Tokiju bio drugi u bacanju diska.

“Svi jedva čekamo svjetsko prvenstvo, jer je posljednje, koje je trebalo biti u Kobeu 2022. godine, odgođeno zbog koronavirusa,” dodao je.

S njim se složio i Velimir Šandor, osvajač paraolimpijskog srebra (Tokio) i bronce (Rio de Janeiro), ali i dvije bronce na svjetskim prvenstvima u Dohi (2015) i Londonu (2017).

“Posljednje SP je bilo 2019. godine, a zadnje veliko natjecanje su bile POI u Tokiju 2021. To je za nas sportaše velika pauza, jedva čekam kako bi vidio gdje sam,” kazao je Šandor koji je veliki dio prošle godine propustio zbog ozljede.

“Pripreme su prošle dobro, nakon ozljede ramena bacačke ruke zbog koje sam pauzirao 10 mjeseci prošle godine, sada je sve OK. SP je samo jedna od stanica do Paraolimpijskih igara, nadam se plasmanu među četiri čime bi osvojio kvotu za POI,” poručio je na kraju.

Denis Lugarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja