Međimurje Press
Ekologija

GLAVNI LIK – PRIRODA!

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode poziva zainteresiranu javnost na događaj Glavni lik – priroda! u utorak 5. prosinca 2023. godine na Međunarodni dan volontera. Program se održava u Centru za kulturu Rudar Mursko Središće s početkom u 18:15.

Programom će se predstaviti volonterske akcije i istraživanja provedena na području Međimurske županije u 2023. godini, obilježiti završetak obljetnice proglašenja zaštite Platane u Nedelišću. Program će otvoriti Studio suvremenog plesa Teuta Čakovec plesnom predstavom za djecu „Reciklinčica“. Poučna plesna predstava „Reciklinčica‟ djeci ukazuje na važnost zbrinjavanja otpada. Izvode je  djeca od 5 do 12 godina i njome poručuju: – Plastika guši naš Planet. Potrebno je stvarati zdraviji svijet, čuvajući okoliš i prirodu. Takva je i Reciklinčica, djevojčica koja voli i brine o prirodi.” Koreografiju i kostimografiju predstave potpisuje Nikolina Mekovec.

Čuvar prirode Antonio Krušelj govorit će iskustvima i vještinama stečenim na prstenovačkim kampovima, a bit će predstavljeni i ovogodišnji rezultati istraživanja međimurskih tršćaka. Monika Cindrić, viša stručna suradnica za upravljanje projektima govorit će o brojnim uspješnim volonterskim akcijama provedenim tijekom 2023. godine.

Antonio Krušelj
Antonio Krušelj

Prije događaja Glavni lik – priroda! u istoj dvorani održat će se radionica sklapanja „Leopoldovih klupa“. Riječ je o klupi na kojoj je Aldo Leopold (1887.-1948.) često promatrao ptice, šumu i divlje životinje oko sebe. Na prvi pogled dizajn klupe ne razlikuje se od većine drugih klupa. Ali ovaj model ima funkcionalnost koja nije lako vidljiva. Sjedeći unatrag s nogama kroz otvor, naslon može pružiti čvrstu potporu za laktove dok koristite dalekozor ili kameru. To je klupa koja se lako gradi, zahtijeva skromne vještine, materijale i oko dva sata vremena.

Radionicu će voditi Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode i prevoditelj knjige A Sand County Almanac autora Alda Leopolda. Broj mjesta za radionicu je ograničen.

Domaćin i organizator programa je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, a suorganizator Centar za kulturu Rudar Mursko Središće.

Monika CindrićPlatana NedelišćeAkcija beguniceVolonteri akcija-vodozemci

Ulaz na radionicu i program je slobodan.

PROGRAM

18:00 – 18:15 = Okupljanje sudionika

18:15 – 18:20 = Otvaranje programa i pozdravni govor

18:20 – 18:50 = Plesna predstava za djecu „Reciklinčica“

18:50 – 19:10 = „Akcije, akcije i samo akcije” – Monika Cindrić

19:10 – 19:20 = Pauza

19:20 – 19:30 = Premijera filma „Platana kroz četiri godišnja doba“

19:30 – 19:50 = „Ptice međimurskih tršćaka“ – Boris Božić

19:50 – 20:10 = „Prstenovački kampovi“ – Antonio Krušelj

20:10 – 20:30 = Tombola sa zgodnim nagradama

20:30 – 21:00 = Druženje uz dobru hranu i piće

Prijavnica za program:

https://forms.gle/vC7kusHZmvdiMtTh8

Samo za one ohrabrene!

Radionica sklapanja „Leopoldovih klupa“

17:00 – 17:45 sati

Prijavnica za radionicu:

https://forms.gle/Q3VfzmHVC3JSErsP7

Roberta Radović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja