Međimurje Press
Ekologija

Virtualni muzej Diverterra u Kotoribi spreman za putovanje s avatarima!

Diverterra je mjesto gdje se priroda i čovjek razumiju!

Od 2019. godine Diverterra putuje i obilazi festivale, obrazovne ustanove, dječje vrtiće i škole te javne ustanove u zaštiti prirode – nacionalne parkove, parkove prirode i županijske te lokalne javne ustanove u Hrvatskoj. Namjera je s edukativnim programom Diverterre upoznati što veći broj djece, učitelja, profesora i edukatora.

Dosad na Diverterri pet tisuća posjetitelja

U edukativnom programu Diverterra i istoimenoj izložbi od 2019. do studenog 2022. godine sudjelovalo je 4200 posjetitelja. U prvom dijelu 2023. godine izložbu je vidjelo dodatnih 697 posjetitelja (zaključno s lipnjem 2023.), a gostovanja su bila na Festivalu znanosti u Zagrebu (travanj 2023.), JU NP Risnjak (travanj i svibanj 2023.), JU PP Telašćica (svibanj 2023.) i drugo veliko javno događanje na Zrinjevcu u povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i završetka kampanje „Poslušaj glas prirode – čuvaj bioraznolikost Hrvatske!“ (svibanj 2023.) te JU Kamenjak (lipanj 2023.)

O čemu se uči kroz Diverterru?

Izložba Diverterra pokriva teme zaštite prirode i okoliša. Donosi 7 modula (Uvriježeni način života; More; Slatkovodni ekosustavi; Šumski ekosustavi; Krški i planinski ekosustavi; Vrijeme, klima i klimatske promjene i Održivi razvoj: Moć pojedinca i moć zajednice) koji su predstavljeni kroz 29 tema.

Svih 29 tema prikazano je na 18 panela (ukupno 6 “otoka”) kroz grafiku, animaciju, naraciju i interakciju primjerenu mlađem uzrastu posjetitelja.

Teme mobilne izložbe narativno predstavljaju animirani likovi 7 životinja (avatara): jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela.

Osim multimedijalnih sadržaja u proširenoj stvarnosti na tabletima i panelima, na popratnoj radionici djeci se uz didaktička pomagala (puzzle, bojanke, bojice) pojašnjava važnost zaštite prirode i okoliša.

 

Prvi put u Međimurskoj županiji

Zahvaljujući suradnji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Diverterra prvi put stiže u Međimursku županiju, u Općinu Kotoriba.

Izložba je postavljena u prostoru sportske dvorane Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba i biti će dostupna za razgled grupnih i individualnih posjetitelja od ponedjeljka 11. rujna do nedjelje 17. rujna 2023. godine.

Svečano otvorenje izložbe je u ponedjeljak 11. rujna s početkom u 10 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole Jože Horvata u Kotoribi. Od ponedjeljka 11. rujna do petka 15. rujna izložba će biti dostupna za razgled najavljenih grupa posjetitelja. Sudjelovanje na izložbi je besplatno.

U danima vikenda 16. i 17. rujna, unutar programa Dani općine Kotoriba, izložba će biti dostupna za sve zainteresirane posjetitelje, posebice za individualne posjete roditelja s djecom (preporučeni uzrast vrtićarci 5 godina i niži razredi osnovne škole). Kroz postav izložbe posjetitelje i grupe vode stručni interpretatori Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode.

U subotu 16. rujna dodatni program

Dodatni program unutar Dana općine Kotoriba, bit će prirodoslovna radionica za djecu “Uz igru naučimo”, u trajanju od 45 minuta. Prirodoslovnu radionicu vodit će stručni djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode u subotu 16. rujna s početkom u 15 sati. Radionica će se održati u prostoru sportske dvorane OŠ Jože Horvata Kotoriba.

Roberta Radović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja