Međimurje Press
Ekologija

ZAVRŠNI GODIŠNJI PROGRAM MEĐIMURSKE PRIRODE

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode poziva zainteresiranu javnost na svoj završni godišnji  program Glavni lik – priroda! u utorak 5. prosinca 2023. godine na Međunarodni dan volontera. Program se održava u Centru za kulturu Rudar Mursko Središće s početkom u 18:15.

Tijekom programa predstavit će se volonterske akcije i istraživanja provedena na području Međimurske županije u 2023. godini, obilježiti završetak obljetnice proglašenja zaštite Platane u Nedelišću uz premijeru filma „Platana kroz četiri godišnja doba‟.

Program će otvoriti Studio suvremenog plesa Teuta Čakovec plesnom predstavom za djecu „Reciklinčica“. Poučna plesna predstava „Reciklinčica‟ djeci ukazuje na važnost zbrinjavanja otpada. Izvode je  djeca od 5 do 12 godina i njome poručuju: – Plastika guši naš Planet. Potrebno je stvarati zdraviji svijet, čuvajući okoliš i prirodu. Takva je i Reciklinčica, djevojčica koja voli i brine o prirodi.” Koreografiju i kostimografiju predstave potpisuje Nikolina Mekovec.

Prstenovanje ptica i volonterske aktivnosti

Čuvar prirode Antonio Krušelj govorit će iskustvima i vještinama stečenim na prstenovačkim kampovima, a bit će predstavljeni i ovogodišnji rezultati istraživanja međimurskih tršćaka. Monika Cindrić, viša stručna suradnica za upravljanje projektima govorit će o brojnim uspješnim volonterskim akcijama provedenim tijekom 2023. godine te najaviti novosti za 2024. godinu.

Prvi put u Hrvatskoj

Prije glavnog programa Glavni lik – priroda! u istoj dvorani održat će se radionica sklapanja „Leopoldovih klupa“. Riječ je o klupi na kojoj je Aldo Leopold (1887.-1948.) često promatrao ptice, šumu i divlje životinje oko sebe. Na prvi pogled dizajn klupe ne razlikuje se od većine drugih klupa. Ali ovaj model ima funkcionalnost koja nije lako vidljiva. Sjedeći unatrag s nogama kroz otvor, naslon može pružiti čvrstu potporu za laktove dok koristite dalekozor ili kameru. To je klupa koja se lako gradi, zahtijeva skromne vještine, materijale i oko dva sata vremena.

Radionicu će voditi Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode i prevoditelj knjige A Sand County Almanac autora Alda Leopolda. Broj mjesta za radionicu je ograničen.

Domaćin i organizator programa je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, a suorganizator Centar za kulturu Rudar Mursko Središće. Međimurska priroda najavljuje za kraj programa tombolu s vrijednim nagradama.

Ulaz na radionicu i program je slobodan.

PROGRAM

18:00 – 18:15 = Okupljanje sudionika

18:15 – 18:20 = Otvaranje programa i pozdravni govor

18:20 – 18:50 = Plesna predstava za djecu „Reciklinčica“

18:50 – 19:10 = „Akcije, akcije i samo akcije” – Monika Cindrić

19:10 – 19:20 = Pauza

19:20 – 19:30 = Premijera filma „Platana kroz četiri godišnja doba“

19:30 – 19:50 = „Ptice međimurskih tršćaka“ – Boris Božić

19:50 – 20:10 = „Prstenovački kampovi“ – Antonio Krušelj

20:10 – 20:30 = Tombola sa zgodnim nagradama

20:30 – 21:00 = Druženje uz dobru hranu i piće

PRIJAVE ZA DOLAZAK NA PROGRAM I RADIONICU SU OBAVEZNE.

Primaju se do petka 1. prosinca do 12 sati! 

Prijavnica za program:

https://forms.gle/vC7kusHZmvdiMtTh8

Samo za one ohrabrene!

Radionica sklapanja „Leopoldovih klupa“

17:00 – 17:45 sati

Prijavnica za radionicu:

https://forms.gle/Q3VfzmHVC3JSErsP7

Roberta Radović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja