Međimurje Press
Korisni savjetiTurizam

Od tranzitnih lokacija do turističkih središta

Turističke destinacije, posebno one poznate po svojoj ljepoti i kulturi, privlače veliki broj posjetitelja tijekom cijele godine. Tako je Hrvatska i dalje jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Europi, a 2023. godina je još jednom pokazala rekordne rezultate bez obzira na dizanje ponude konkurentnih tržišta. Naša zemlja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta zbog svojih bogatih kulturnih spomenika, prekrasnih obalnih gradova, netaknute prirode i prijateljskog stanovništva, ali suočava se i s raznim promjenama strukture gostiju zbog porasta cijena i okretanja održivijem turizmu.

Tako uz susjedne, autom dostupne goste, ponuda i turistička potrošnja se sve više i formira prema onim turistima koji stižu avio prijevoznicima u zračne luke dijelom zemlje. Zračne luke na Jadranu, ali i na kontinentu bilježe znatan rast prometa u odnosu na lani, većina njih poraste iznad deset posto. No, osim prometne povezanosti, gradovi i okolica uz koje su smještene zračne luke nude i sami bogatu turističku ponudu koja mnogim posjetiteljima postavlja prvi dojam Hrvatske. Što turizam na tim lokacijama nudi gostima i kako se ponuda razvija da zadrži goste u tranzitu?

Zadarska zračna luka je tijekom godina i dobrog poslovanja s raznim sezonskim linijama postavila uhodan priljev stranih putnika što zasigurno pomaže dobrim turističkim rezultatima ove srednjojadranske regije. Osim samo grada Zadra koji oduševljava već opjevanim atrakcijama poput Morskih orgulja, Pozdrava Suncu ili i prekrasnog starog grada s uskim ulicama, povijesnim zidinama i impozantnim crkvama, ova zračna luka nudi blizinu i drugim atraktivnim lokacijama. Tako iz same luke putem financijski vrlo dostupnih bus linija, posjetitelji vrlo brzo mogu doći do posjećenih gastro i party lokacija poput Paga i Novalje ili do obližnjih hotelskih kompleksa.

Splitska luka ove godine je postala šampion po brojkama putnika, ali i sam grad ruši rekordne brojke turističkim pokazatelja. Od festivala Ultra do povijesnih i prirodnih lokacija poput Dioklecijanove palače ili brda Marijan, Split se tijekom godina iz tranzitne luke razvio u turističkog prvaka regije. Sama zračna luka je brzim tranzitnim linijama povezana i s autobusnim kolodvorom u centru grada, što putnicima daje vremena za razgledavanje ili planiranje posjeta brodom ili trajektom obližnjim otocima.

Rijeka kao grad koji je ključna poveznica na putu između kontinenta i obale, također sve više jača svoju turističku ponudu. Bez obzira na bogatu pomorsku baštinu, koja se odražava u brojnim muzejima i spomenicima diljem grada, ovaj grad je fokusiran na cjelogodišnju ponudu manifestacija koja se prvenstveno najbolje odražava na brojnim manifestacijama poput Karnevala u veljači, a posjetiteljima koji dolaze na zračne luke u Rijeci ili Zagrebu transport je olakšan direktnim linijama autobusa sa samih zračnih luka. Zračna luka Osijek prati ubrzani razvoj regije i samog grada kojem pripada. Brojke posjetitelja neupitno rastu dok sam grad, poznat po svojem povijesnom i kulturnom značaju nudi sve više atrakcija. Osječka tvrđa, gastro ponuda Baranje ili netaknuta priroda Kopačko rta sve više privlače turiste željne odmora i odmaka od morskih destinacija. Sam dolazak je olakšan poboljšanim avio linijama i tranzitnim prijevozom od zračne luke do samog grada.

Zagreb kao glavni grad i sve jača turistička lokacija nudi brojne atrakcije i sadržaje tijekom godine i najčešća je tranzitna luka većine cjelogodišnjih turista. Sama povezanost nove zračne luke s lokacijama u centru ili drugim tranzitnim gradovima u susjednim zemljama olakšava planiranje putovanja i dostupnost pojedinih lokacija domaćim, kao i stranim gostima.

Ivana Pluščec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja