Međimurje Press
Turizam

Rezultati za siječanj potvrđuju Međimurje kao predvodnika kontinentalnog turizma

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske rezultati ostvareni u turizmu u siječnju 2023. godine značajno – na nacionalnoj razini – premašuju isto razdoblje protekle godine. No, nama su osobito zanimljivi podaci vezani uz naše područje koji kažu da sjeverne hrvatske županije bilježe sve više postotke po dolascima i noćenjima. Među regijama sa sjevera Međimurska županija visoko je rangirana sa 6.171 dolaskom, odnosno 14.170 noćenja.

Za usporedbu, najbolje rezultate ima Krapinsko-zagorska županija gdje je ostvareno 12.468 dolazaka, odnosno 29.719 noćenja. Varaždinska županija bilježi 4.544 dolazaka te 11.292 noćenja, zatim Bjelovarsko-bilogorska županija (1.984  dolaska te 6.378 noćenja) te Koprivničko-križevačka i Virovitičko-podravska županija koje su ostvarile nešto više od 700 dolazaka gostiju, odnosno između 1.500 i 2.200 noćenja tijekom siječnja 2023. godine.

Turistička zajednica Međimurske županije kontinuirano zadnjih godina, usprkos pandemiji, bilježi porast dolazaka i noćenja:  tijekom 2022. godine imali smo, primjerice, 38,42 posto više noćenja u odnosu na 2021., a kada je riječ o dolascima povećanje u 2022. dosegnulo je 35,79 posto. Rezultati su to nastojanja i dugogodišnjeg predanog rada Međimurske županije i njezine Turističke zajednice na stvaranju sadržaja te na razvijanju održivog  turizma što je nedavno okrunjeno i srebrnom oznakom renomirane svjetske udruge Green Destination (Zelena destinacija). Certificiranje koje smo uspješno proveli zapravo je proces koji nastavljamo, težeći još višoj oznaci Zelene destinacije koja se u svijetu pokazala izvrsnom referencom kada je riječ o gostima. Podsjetimo, Međimurska županija prva je regija u Hrvatskoj te četvrta na svijetu koja nosi oznaku Green Destination.

Foto: Terme Sveti Martin

Izvor: DZS

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja