Međimurje Press
Grad Čakovec

DVD Ivanovec proslavio vrijedan jubilej – 100 godina postojanja

Mimohodom ulicama Ivanovca, postrojavanjem te svečanošću i druženjem uz prijatelje vatrogastva, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ivanovec proslavili su svoju 100. obljetnicu.

Davne 1923. godine grupa mještana utemeljila je DVD Ivanovec, samo dvije godine kasnije okupili su 45 podupirućih članova, dok 1938. sagradili svoj vatrogasni dom. Danas okupljaju 80-ak članova, od čega 20 članova podmlatka te su vatrogasci Ivanovca u Međimurju i šire priznati kao mobilni, operativni i uspješni, kako u sferi vatrozaštite, tako i u provedenim aktivnostima.

Na čelu sa Zrinskom gardom Čakovec, Gradskim puhačkim orkestrom, predstavnicima udruga i mještanima, svečanim mimohodom od vatrogasnog do društvenog doma 121 vatrogasac iz ovog dijela Međimurja otvorio je obilježavanje jubileja. Nakon postrojavanja, prijavak je pokroviteljici proslave gradonačelnici Grada Čakovca Ljerki Cividini predao zapovjednik DVD Ivanovec Božidar Herman.

Uslijedila je svečanost u društvenom domu kojoj su uz gradonačelnicu i zapovjednika prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik DVD-a Ivanovec Bojan Herman, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije i predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Medved, predstavnik Kluba vatrogasnih veterana Vatrogasne zajednice Međimurske županije Josip Jezernik, predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Ivanovec i članica DVD-a Ivanovec Melita Kraljić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić, vatrogasni zapovjednik zajednice Grada Čakovca Nikola Besedić, zamjenik zapovjednika JVP Čakovec Leon Krištofić, počasni zapovjednik VZG Čakovec Željko Besedić, počasni predsjednik DVD-a Ivanovec Stjepan Herman, počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Zlatko Orsag, ujedno dobitnik najvišeg vatrogasnog priznanja Plakete Đure Deželića za životno djelo, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca Ivanovec Alojzije Pakrac te mnogobrojni vatrogasci Ivanovca, kao i prijatelji te podupiratelji DVD-a Ivanovec.

Obljetnica je poslužila da se pripremljenim filmom svi prisutni upoznaju sa stoljećem vatrogastva u mjestu, zahvale svima koji su zaslužni za rezultate tijekom 100 godina rada, a pritom su se prisjetili početaka rada DVD-a, prvih članova, napretka tijekom godina te mnogobrojnih suradnji i prijateljstava. Članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva istaknuti su kao pravo srce i duša mjesta te uzor cijelom Ivanovcu, s izuzetnim rezultatima tijekom godina, među kojima su posebno izdvojili 2012. godinu i osvojeno 8. mjesto ženske B ekipe na državnom natjecanju.

U prigodnim govorima i upućenim čestitkama, čakovečka gradonačelnica, predstavnik vatrogasnih veterana, zapovjednik VZG Čakovec, predstavnik HVZ i VZ MŽ, predsjednik DVD-a i međimurski župan, vatrogastvo su istakli kao način života u Međimurju, a posebno pohvalili dva uspješna, brojčano jaka i podmlatkom bogata vatrogasna društva koja djeluju na istom području, uz DVD Ivanovec to je i DVD Gornji Vidovec. Naglašena je važnost dobrovoljnih vatrogasnih društava diljem cijelog Međimurja koji su vitalan dio zajednice te prvi kada treba pomoći, ali su i pokretači društvenog života.

Prilika je poslužila da se dodijele posebne spomenice i priznanja zaslužnima, pa su tako prvo dodijeljene brončane i srebrne medalje i plamenice, nakon njih za 40 godina rada spomenicu je primio Josip Ružić, priznanje za posebne zasluge uručeno je Ivanu Jankoviću, spomenice za 50 godina službe primili su Mladen Tkalčec, Dragutin Kozar i Stjepan Herman, zlatne plakete povodom 100. obljetnice DVD-a dobili su Hrvatska vatrogasna zajednica, Vatrogasna zajednica Međimurske županije, Grad Čakovec, Vatrogasna zajednica Grada Čakovca, Međimurska županija, Mjesni odbor Ivanovec i Klub vatrogasnih veterana VZ MŽ.

U ime svih nagrađenih zahvalio se Stjepan Herman te naglasio kako je ovo još jedan čin priznanja za sve što su dali u svom nesebičnom radu u vatrogastvu.

Spomenimo kako će se sv. misa za vatrogasce održati u župnoj crkvi u srijedu, 20. rujna u 18:00 sati.

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja