Međimurje Press
Grad ČakovecHrvatska

Jačanje dječjeg sudjelovanja u odlukama gradova i općina širom Hrvatske

Dječje forumašice III. OŠ Čakovec Vjera Pilić i Nicole Novak zajedno s voditeljicom Dječjeg foruma i Dječjeg vijeća Grada Čakovca Katarinom Pahek Čajić sudjelovale su na edukativnom kampu projekta Utjecaj, a ne ukras.

Kamp je održan u Tuheljskim Toplicama od 26. do 28. siječnja, a okupio je 70 sudionica i sudionika iz cijele Hrvatske.

Savez društava Naša djeca Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, nositelj je spomenutog projekta, koji će trajati dvije godine, a izravno pridonosi širenju znanja i mogućnosti za sudjelovanje djece i mladih u gradovima i općinama širom zemlje te podržava donositelje odluka u jačanju vještina za sudjelovanje djece u odlučivanju. Projekt se provodi uz financijsku podršku Europske unije i Ureda za udruge Vlade RH.

Istraživanja pokazuju da se u posljednjih 15 godina povećalo znanje djece i mladih o dječjim pravima u Hrvatskoj te obje skupine bolje ocjenjuju mogućnosti za sudjelovanje, no, svoju participaciju u školi, na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini i dalje doživljavaju kao nedostatnu i nedovoljno učinkovitu.

Tijekom održavanja edukativnog kampa glavna tajnica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Snježana Krpes poručila je: „Djeca su nam već puno puta poručila da ne žele biti samo ukras svojih zajednica, već aktivni sudionici koji doprinose, utječu i oblikuju svoje odrastanje u zajednici. Na edukativnom kampu imamo prilike čuti što djeca žele promijeniti u svojim zajednicama i raditi s njima na pokretanju tih promjena. Posebno su se na kampu bavila pitanjima sigurnosti prometnica, sprječavanja nasilja među djecom, integracijom djece s teškoćama u razvoju te prednostima dječje participacije.“

Sudionici kampa bili su članovi dječjih vijeća i dječjih foruma koji aktivno djeluju u svojim lokalnim zajednicama. Njihova je misija ojačati dječje sudjelovanje u odlukama koje oblikuju njihove zajednice. Tijekom edukativnog kampa predstavnici dječjih foruma i dječjih vijeća imali su prilike s iskusnim mentoricama Sanjom Škorić, dopredsjednicom Saveza, i Antonijom Katić iz Dječjeg vijeća Opatije, Vericom Lukačević iz Dječjeg vijeća Nove Gradiške te Jasnom Vnuk iz Dječjeg vijeća Pregrade podijeliti svoje stavove o tome što djeca trebaju u svojim lokalnim zajednicama. Kroz raznovrsne igre i edukativne aktivnosti sudionici su razvijali svoje prijedloge za Naj-projekte koji mogu odgovoriti na identificirane potrebe djece.

Djecu i mentore došle su podržati savjetnica Davorka Osmak Franjić iz Ureda Pravobraniteljice za djecu, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, predsjednica DND-a Zabok i dopredsjednica Saveza Sonja Borovčak te predstavnici partnera iz Hrvatske zajednica županija.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja