Međimurje Press
Grad Mursko Središće

Veliki projekt interpretacije industrijske baštine Murskog Središća polako se privodi kraju!

Grad Mursko Središće već je gotovo dvije godine partner na projektu prekogranične suradnje Energy tour. Ukupna vrijednost projekta je 762.094,00 eura, dok je udio koji otpada na Mursko Središće 294.150,00 eura. Od ukupne vrijednosti 85% je financirano europskim sredstvima, dok 15% partneri financiraju sami. Kroz projekt će se interpretirati industrijska baština s područja Murskog Središća, a dobra je vijest da su dva velika interpretacijska centra – Spomen dom rudarstva smješten u starom separatoru ugljena u Murskom Središću i Spomen park naftaštva smješten na lokaciji živog izvora nafte kraj potoka Brodec u Peklenici – pred samim završetkom.

Grad Mursko Središće tako će dobiti dva nova turistička proizvoda. U Peklenici se interpretira vađenje nafte, pri čemu je koncesija za grofa Jurja Feštetića prva u ovom dijelu Europe. Crno zlato koje je mjestu ostavilo i ime interpretirat će se kroz trojke – sustave vađenja koji su zaživjeli od godine 1884. i bili aktualni narednih desetljeća, te kroz zaprežna kola – cisternu kojom se nafta otpremala do željezničke stanice u Murskom Središću i vozila po selima te prodavala seljacima kao kolomaz za podmazivanje zaprežnih kola te kao premaz za zaštitu drvenih štagljeva, šupa i slično. Jedna je trojka postavljena i u centru naselja, a park je obogaćen klupicama, travnjacima i humcima.

U Murskom Središću, u obnovljenom separatoru ugljena koji je u potpunosti statički saniran i preuređen interpretirat će se rudarstvo, glavni zamašnjak razvoja čitavog sjeverozapadnog Međimurja punih pola stoljeća. Upravo je u tijeku pretvaranje separatora u interpretacijski centar – bogatom multimedijalnom opremom, panoima i eksponatima vezanim uz rudarstvo. Bit će to zaokružena priča o poslu koji je čitavom kraju ostavio trajni identitet.

(GMS)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja