Međimurje Press
Gospodarstvo

Otvorene prijave za treće izdanje SME EnterPRIZE natječaja u održivosti u Hrvatskoj

Generali osiguranje pokrenulo je treće izdanje natječaja u održivosti SME EnterPRIZE za mala i srednja poduzeća (MSP) s ciljem promoviranja usvajanja održivih poslovnih modela. Prijave na natječaj izvršavaju se putem namijenjenog obrasca na web stranici https://www.generali.hr/sme-enterprize i traju od 6. svibnja do 31. srpnja 2024. godine.

Na natječaj se mogu prijaviti MSP-ovi: klijenti Generali osiguranja, klijenti Privredne banke Zagreb, članovi udruge Glas poduzetnika, članovi Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, članovi Talijansko hrvatske gospodarske komore i članovi Women in Adria. Oni će svojim primjerima održivog poslovanja konkurirati u dvije kategorije: zajednica i okoliš.

  • Zajednica: MSP-ovi koji poboljšavaju dobrobit zaposlenika i njihovih obitelji te ostvaruju pozitivan utjecaj na zajednicu i teritorije na kojima djeluju (doprinose organizacijama ili projektima zajednice, volontiranje zaposlenika, zapošljavanje/osnaživanje osoba u nepovoljnom položaju).
  • Okoliš: MSP-ovi koji imaju pozitivan utjecaj na okoliš u vidu smanjenja potrošnje energije, recikliranja i obnavljanja sirovina, prakse kružnog gospodarstva, razvoja tehnologija koje štede energiju, smanjenja emisija CO2 i izbjegavanja nepotrebnog bacanja hrane, usvajanja novih poljoprivrednih praksi s naglaskom na bolju zaštitu biološke raznolikosti i tla itd.

Sudionicima natječaja pruža se mogućnost osvajanja vrijednih nagrada kojima ih nagrađuje Generali:

  • Za prvo mjesto u svakoj pojedinoj kategoriji nagradnog natječaja pobjedniku pripada nagrada u iznosu od 4.000,00 EUR bruto i godišnja Digital only pretplata za Bloomberg Adria u iznosu 130 EUR bruto;
  • Za drugo mjesto u svakoj pojedinoj kategoriji nagradnog natječaja poduzeću koje je osvojilo drugo mjesto pripada sljedeća nagrada – poslovni paket godišnjeg putnog zdravstvenog osiguranja i menadžerskog osiguranja od nezgode do 2.000 EUR bruto ili ekvivalentna nagrada i godišnja Digital only pretplata za Bloomberg Adria u iznosu 130 EUR bruto;
  • UKUPNI POBJEDNIK NATJEČAJA – Najbolje održiva poduzetnička praksa u Hrvatskoj: nagradni oglašivački paket na Bloomberg Adria platformama u iznosu 6.250 EUR bruto i sudjelovanje na međunarodnom događaju Generali SME EnterPRIZE u Bruxellesu u proljeće 2025. godine.

Predsjednik Uprave Generali osiguranja Mario Carini izjavio je: „U Generaliju vjerujemo da je održivost neophodan strateški način pristupa poslovanju, a ne samo lijepa gesta. Održivost je začetnik našeg strateškog plana “Lifetime Partner 24: Driving Growth” i proizlazi iz naše svrhe da omogućimo ljudima oblikovanje sigurnije i održivije budućnosti, da se brinu za svoje živote i snove. To znači da održivost oblikuje način na koji se donose sve odluke i da je naš cilj doprinositi izgradnji otpornijeg društva. Osobito mi je zadovoljstvo što je ovogodišnje izdanje natječaja SME EnterPRIZE osnaženo suradnjom s Privrednom bankom Zagreb, udrugom Glas poduzetnika, Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj, Talijansko hrvatskom gospodarskom komorom i mrežom Women in Adria u zajedničkoj želji poticanja održivosti u poslovanju.“

O SME EnterPRIZE

SME EnterPRIZE strateška je inicijativa Generali Grupacije posvećena europskim MSP-ovima koji predstavljaju temelj europskog gospodarstva. Oni zajedno predstavljaju više od 99% tvrtki u Europskoj uniji i ključni su pokretači održive tranzicije. Stoga je Generali, jedan od vodećih globalnih osiguravatelja i pružatelja usluga upravljanja imovinom, i ove godine u potrazi za „Herojima održivosti” – najodrživijim MSP-ovima u 10 europskih zemalja: u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Portugalu, Sloveniji i Španjolskoj.

Generali je predan pružanju vidljivosti uspješnim pričama o održivosti, promicanju usvajanja održivih poslovnih modela i poticanju javne rasprave o toj temi, posebno o važnosti odgovarajućih politika EU-a za olakšavanje usvajanja održivih poslovnih modela. Kako bi podržao ove ciljeve, Generali je treću godinu zaredom, u suradnji sa SDA Bocconi – School of Management Sustainability Lab, objavio Bijelu knjigu “Poticanje održivosti među malim i srednjim poduzećima”. Ovo istraživanje je među najopsežnijim studijama ikada provedenim u Europi na tu temu, a istražuje napredak koji su europska mala i srednja poduzeća postigla u izgradnji održivih poslovnih modela, izazove s kojima se suočavaju te što šire političke i financijske zajednice mogu učiniti da pomognu. 

Heroj održivost u Hrvatskoj za 2023. godinu

U prošlogodišnjem izdanju natječaja, u Hrvatskoj je titulu “Heroja održivosti” ponijela Socijalna zadruga Humana Nova, eko-društveno poduzeće sa sjedištem u Čakovcu. Njihov poslovni model integrira osobe s invaliditetom i druge marginalizirane skupine u radne procese, istovremeno tražeći inovativna i održiva rješenja za njihovo zapošljavanje. Generalijev natječaj pružio je Humani Novi priliku da svoje poslovanje i postignuća predstavi i na prestižnom finalu Generali SME EnterPRIZE natječaja u Bruxellesu, gdje su dobili i posebno priznanje za održivo poslovanje čime su, na europskoj pozornici, pokazali svoju iznimnu angažiranost i uspjeh u integraciji.

 Mala i srednja poduzeća mogu se prijaviti u dvije kategorije: zajednica i okoliš.
 Pobjednika svake kategorije natječaja Generali nagrađuje iznosom 4.000 EUR
bruto.
 Ukupnog pobjednika natječaja, odnosno najbolje održivu poduzetničku praksu
natječaja u Hrvatskoj, Generali nagrađuje oglašivačkim paketom u iznosu 6.250
EUR bruto i sudjelovanjem na međunarodnom događaju Generali SME
EnterPRIZE u Bruxellesu u proljeće 2025. godine.
 Prijave su otvorene za klijente Generali osiguranja, klijente Privredne banke
Zagreb, članove udruge Glas poduzetnika, članove Hrvatskog poslovnog savjeta
za održivi razvoj, članove Talijansko hrvatske gospodarske komore i članove
Women in Adria.

Mislav Kiridžija

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja