Međimurje Press
Grad Prelog

Dostojanstveno obilježen blagdan sv. Jakoba, zaštitnika “župe priločke”!

Duhovnom pripremom, molitvom i svečanim euharistijskim slavljima, Prelog je obilježio blagdan svog zaštitnika, Svetog Jakoba. Župna crkva sv. Jakoba Starijeg apostola bila je najprije posvećena sv. Lovri mučeniku, na što podsjeća današnja crkva sv. Lovre u Cirkovljanu. Od 1650. godine župna crkva u Prelogu spominje se pod titularom sv. Jakoba Starijeg apostola. Nova crkva u baroknom slogu građena je od 1758. do 1761. godine i jedna je od najljepših hrvatskih baroknih crkava.

Priprema za ovogodišnji blagdan, krenula je u petak, 22. srpnja. Trodnevnicu je u petak, 22. srpnja, predvodio vlč. Ivica Cujzek, župnik Župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu, uz pjesmu Dječjeg zbora „Ribari sv. Jakoba“. U subotu, 23. srpnja duhovnu pripremu je predvodio vlč. Andrija Botković, mladomisnik i župni vikar u Župi Presvetog Trojstva u Nedelišću, dok su pjevanje predvodile članice Pjevačkog zbora Udruge umirovljenika Prelog. U večernjim nedjeljnim satima, uoči blagdana sv. Jakoba, koncert je u crkvi održao Gudački kvartet „Cadenza“. Centralno misno slavlje, na sam blagdan sv. Jakoba, bila je ujedno i misa sekundacija vlč. Dominika Cestara, a propovijedao je mons. Zvonimir Sekelj, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkoga. Naravno, svima je njima domaćin bio župnik Antun Hoblaj.

Svečanom misnom slavlju, nazočili su brojni vjernici, obitelj mladomisnika Dominika, kao i predstavnici svjetovne vlasti, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina te predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Gradonačelnik Kolarek te predsjednik Gradskog vijeća Ujlaki, malim su poklonom čestitali mladomisniku Dominiku Cestaru, koji će odlukom varaždinskog biskupa Bože Radoša, u sljedećih godinu dana, u Prelogu obavljati dužnost župnog vikara.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja