Međimurje Press
Grad Prelog

Grad Prelog TJEDNA DOGAĐANJA

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 26.2.2023., NEDJELJA U 17 SATI

  • P´Astanian i tri njušketira (Dogtanian and the Three Muskehounds)

Animirani; Uloge/Glasovi: Ronald Žlabur, Ervin Baučić, Slavko Juraga, Aleksandar Cvjetković, Ana Magud, Goran Malus, Jasna Bilušić, Ivan Glowatzky, Lovro Juraga, Adnan Prohić

Temeljena na slavnom romanu Tri mušketira i smještena u 17. stoljeće, ova nevjerojatna animirana avantura prati mladog štenca P’Astaniana koji putuje u velebni Pariz i nada se da će ispuniti svoj san da postane jedan od slavnih zaštitnika kralja. P’Astanian je mladi mačevalac koji sanja pridružiti se legendarnim Njušketirima. Nakon što je dokazao svoje vještine i stekao njihovo povjerenje, on i Njušketiri moraju obraniti kralja od tajne zavjere zlog kardinala koji želi preuzeti vlast. Budući da nitko drugi ne može spasiti situaciju, P’Astanian i njegovi novostečeni prijatelji, talentirani mačevaoci, kreću u avanturu kako bi bili spasili kralja i oslobodili regiju.

  • 26.2.2023., NEDJELJA U 19 SATI

  • Kokainski medvjed (Cocaine Bear)

Horor, triler; Uloge: Keri Russell, Margo Martindale, Ray Liotta, Alden Ehrenreich, O’Shea Jackson Jr., Jesse Tyler Ferguson, Kristofer Hivju, Kahyun Kim, Christian Convery, Brooklynn Prince, Scott Seiss

Film “Medvjed na kokainu” inspirisan je istinitom pričom iz 1985. godine, o padu aviona kojim se krijumčarila droga, izgubljenom kokainu i crnom medvjedu koji ga je našao i pojeo. Ovaj divlji triler prati čudnu grupu sačinjenu od policajaca, kriminalaca, turista i tinejdžera koji će se zajedno naći u šumi u Georgii u kojoj je, ogromni predator pojeo zapanjujuću količinu kokaina i krenuo u pomahnitalu potragu za još robe… i krvi.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 28.02.2023., IZLOŽBA „ŠPANCERANJE PO PRILOČKOJ PROŠLOSTI“

Razmjenom znanja i promišljanja s obrazovnim ustanovama i suradnjom sa zajednicom, u Muzeju Grada Preloga predstavljamo izložbu „Španceranje po priločkoj prošlosti“ koja prati razvoj Preloga od razdoblja rimske uprave, srednjega vijeka, preko povijesne jezgre nastale u razdoblju baroka, središta društvenog okupljanja i načina života uz rijeku Dravu. „Prošećite“ kraj kule, crkve, Lovca i pošte, povijesne zgrade solane, svilane, muzeja, zatim uz rijeku Dravu, preko mosta, bez straha od Pesjaneka, te se na posljetku zasladite priločkim klecinprotom. Naglasak je prvenstveno stavljen na arheološke lokalitete u Prelogu, znamenite građevine te život uz rijeku Dravu. Autorice izložbe su kustosica Muzeja Iva Kožnjak i profesorica Srednje škole Prelog Tajana Štefok. U oživljavanje povijesnih fotografija, a samim time i mjesta u Prelogu, uključili su se učenici Srednje škole Prelog koji su na temelju starih fotografija zabilježili današnje stanje znamenitosti. Izložba se može razgledati do 28. veljače 2023. godine.

  • OD 27.02. DO 06.03., IZLOŽBA POVODOM DANA ŽENA

Muzej Croata insulanus Grada Preloga poziva kreativne žene da svoje radove predstave na izložbi uoči Dana žena, 6. ožujka 2023. (ponedjeljak) u 18:00 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga. Radove raznih tehnika, materijala i likovnih izričaja možete donijeti u Muzej Croata insulanus Grada Preloga od 27. veljače (ponedjeljak) do 3. ožujka (petak) od 10 do 15 sati, izuzev srijede kada je radove moguće donijeti u popodnevnom terminu od 14 do 18 sati.

Uz radove je obavezno priložiti podatke: ime i prezime te broj telefona/mobitela. Ukoliko želite postaviti pitanje vezano uz izložbu, to možete učiniti na brojeve 645-404 i 0993483009 ili e-mail: muzej@prelog.hr . Prilika je to za afirmiranje, poticanje i prezentiranje kreativnog i likovnog izražavanja, te razmjenu iskustva, samostalno ili unutar udruge, kao i predstavljanje Muzeja kao mjesto susreta, okupljanja, druženja, mjesto prikupljanja novih znanja o umjetnosti i kulturi. U programu otvorenja izložbe sudjeluju članice Književnog kruga Prelog.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

  • 22.02.2023., SRIJEDA U 18 SATI, PUTOPISNA SVAŠTARA SRIJEDOM

Muzej Croata insulanus Grada Preloga i Knjižnica i čitaonica Grada Preloga već sedmu godinu za redom organiziraju svoju tradicionalnu zajedničku manifestaciju Putopisna svaštara srijedom . U pitanju je ciklus putopisnih predavanja koja se odvijaju u zimskim mjesecima srijedom, kako bi se publika motivirala za buduća putovanja. Predavači također daju konkretne upute i smjernice za planiranje različitih ruta, tako da se uz informacije o destinaciji, mogu postaviti i konkretni upiti. Predavači su profesionalni putnici ali i entuzijasti s ovećom kilometražom iza sebe pa je sam ugođaj ležeran, a destinacije egzotične. Ove godine u ciklusu sudjeluju sljedeći predavači:

08.02.2023. u 18:00 „Plivanje s morskim psima“ Vladimir Glavina

Plivamo s morskim psima na Tahitiju i Bora-Bori! Pustolov koji nas vodi kroz ove egzotične destinacije dolazi iz susjednog Čakovca, bavi se fotografijom, snimanjem i naravno, putovanjima! Vladimir Glavina, koji sa suprugom Eleonorom, već 30 godina putuje svijetom, će nas provesti kroz video snimku putovanja na Tahiti.

22.02.2023. „Više od godinu dana magičnog putovanja“ Ivana Validžić, Saša Varga i Moon: La vida magica

Saznajte kako su Ivana i Saša proputovali Američki kontinent samo s dva ruksaka na leđima i četveronožnom članicom Moon koja ih je pratila na toj avanturi. Oni to zovu magičan život i uvjereni su da je takav svaki dan koji živiš i kreiraš slušajući sebe i svoje snove jer upravo to ih je dovelo do savršene godine njihovih života. Ostavivši iza sebe sve što je vezano uz “klasičan život” otisnili su se u pustolovinu koja pruža nezamislive prizore novih država, otvara vrata prijateljstvima koja traju zauvijek, pomiče granice i čini povratak doma zauvijek drugačijim, jer su se oni vratili drugačiji.

01.03.2023. „Gdje misli nestaju“ Damir Šantek

U ovoj uzbudljivoj zbirci koja se sastoji od 34 putopisa autor nas upoznaje s ljepotama brojnih manje dostupnih dijelova Srednje i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe, a dva su teksta posvećena zanimljivostima Dugog otoka i plitvičkog Medveđaka. Nadahnutim tekstovima i predivnim fotografijama tako su nam približeni neki od najviših vrhova svijeta, spektakularne špilje, veličanstveni klifovi i mnogi drugi atraktivni prirodni fenomeni.

DOGAĐANJA

  • 25.02.2023., SUBOTA U 18 SATI, DODJELA NAGRADA NAJBOLJIM SPORTAŠIMA GRADA PRELOGA

U Domu kulture Grada Preloga, u subotu, 25. veljače u 18 sati, Zajednica sportskih udruga Grada Preloga, organizira dodjelu nagrada najboljim sportašima Grada Preloga. Zajednica sportskih udruga Grada Preloga tradicionalno organizira proglašenje najboljih sportašica i sportaša na području grada. Prema prijedlozima sportskih udruga nagradit će se najbolja sportašica i sportaš, najbolja ženska i muška sportska ekipa te perspektivni mladi sportaši (za rezultate u 2022. godini i rezultate u 2021. godini). Također će se, prema prijedlozima sportskih udruga nagraditi zaslužni sportski djelatnici. Uz dodjelu nagrada, Zajednica sportskih udruga Grada Preloga organizira i prigodan umjetnički program, koji će pjesmom i plesom ispuniti mladi glazbenici i plesači s područja Grada Preloga.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja