Međimurje Press
Grad Prelog

Komemoracija u Draškovcu

U četvrtak, 30. ožujka, na groblju u Draškovcu, s početkom u 15,30 sati, održat će se kratka komemoracija, uz paljenje svijeća i polaganje vijenaca, ispred spomen ploče na mjestu stradanja Roma u 2. svjetskom ratu – Memorijalno mjesto stradanja Roma u II. Svjetskom ratu u Draškovcu.

Na groblju u Draškovcu postavljena je spomen ploča na mjestu stradanja Roma u 2. svjetskom ratu – Memorijalno mjesto stradanja Roma u II. Svjetskom ratu u Draškovcu. Na ovoj su ploči upisana imena: Jelena Oršoš, Đuro Oršoš, Marta Balog, Terezija Balog, Agneza Bogdan, Elizabeta Bogdan, Pavao Bogdan, Marija Bogdan, Agneza Virag te Terezija Bogdan.

Riječ je o desetero poginulih Roma, među kojima je bilo troje djece, koji su, po pričanju svjedoka, stradali u bombardiranju 30. ožujka potkraj Drugog svjetskog rata. Naime, skupina Roma je pod pratnjom vojske dotjerana iz Mađarske, a nakon što je skelom prešla rijeku Muru kod Kotoribe, produžila je do Draškovca gdje ju je zadesilo bombardiranje. Poginuli su idući dan pokopani na groblju uz obred koji je vodio župnik te su upisani u maticu umrlih župe Draškovec. Smrtno je stradalo deset osoba, među kojima troje djece od pet, osam i deset godina, žena od 66 godina, a preostali su bili u dobi od 18 do 39 godina.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja