Međimurje Press
Grad Prelog

Nakon branja jesenskih proizvoda kreće izgradnja Preloške zaobilaznice!

Na dužnosti gradonačelnika grada Preloga Ljubomir Kolarek je od 2013. godine. Puno se toga promijenilo tijekom tog vremena sve do danas. Prelog postaje urbana sredina ugodna za život uz već razvijene gospodarske djelatnosti sa cjelogodišnjim događajima koji prelaze granice Međimurja i Hrvatske. Zatekli smo gradonačelnika u njegovom uredu, gdje nije krio zadovoljstvo trenutka jer već krajem ovog mjeseca kreće izgradnja toliko željene zaobilaznice

S puno truda i vremena stigli ste do još jedne kapitalne investicije. Kakvi su osjećaji?

Svi smo ponosni. Projekt vrijedan gotovo 16 milijuna eura, dužine 6,8 km trebao bi započeti s izgradnjom krajem rujna ove godine. Projekt je to Hrvatskih cesta, a radove će izvodit čakovečka Tegra sa svojim kooperantima. Time će se teretni promet, s obzirom da je Prelog industrijski grad, odmaknuti od centra. Što to znači za ovdašnje žitelje ne treba puno napominjati. Sigurnost življenja time će dobiti višu vrijednost. Imamo puno pješačkih staza, vozimo djecu u škole, a izgradnjom obilaznice stvoriti će se mogućnosti da se svi bezbrižnije kreću gradom i teški promet premjesti daleko od samog središta.

Jedini ste grad u Međimurju koji je izgradio POS-ove stanove, jedini grad koji se odlučio na stanogradnju te vrste?

Točno i zadovolji smo tako dio potreba naših sugrađana. Dobili smo nedavno uporabnu dozvolu, svi su stanovi u zgradi prošli pregled i ako će biti prilike i dalje ćemo ići u slične projekte. Četiri stana osigurana su za potrebe grada jer želimo osloboditi jednu staru zgradu koja je građena 1865. dograđena 1916. kako bi iz nje stanare preseliti u novu zgradu. K tome na našem Jugu nam se odvija intenzivna privatna stambena inicijativa. Prelog nije mali ni preveliki i život je ovdje dinamičan. Dolazi nam nova radna snaga koja želi ovdje stanovati i živjeti, zapravo nudimo perspektivu svima koji ovdje žele ostati.

Tijekom godine ovdje i u prstenu grada sijaset je manifestacija i događanja koji ne samo da su poznati u Međimurju već puno šire?

Osnovni zadatak, prije svega mene kao gradonačelnika, je da u Prelogu svaki vikend bude živo. Mnoštvo je manifestacija, a osvrnut ću se konkretno na neto završenu. Dani baloni na zrak pobudili  su veliki interes. Započelo je od ničega, a postala je jedna od lijepih priča s tendencijom da naš grad postane centar balonaštva u Hrvatskoj. Kroz dvije tri godine sa partnerima Balonom iz Zagreba planiramo održvanje europskog, ali i svjetskog prvenstva. Bit će to prilika hotelima u Međimurju da popune svoje smještajne jedinice. Meni je najljepše kada poslije bilo kakvog događanja ili manifestacije vidite osmijeh na licu svih. I naši ugostitelji imaju neke bonitete, a znamo da se za trajanja samo te  manifestacije okupilo preko 30.000 ljudi. Idući petak smo domaćini Dana policije, a već 50 izlagača najavljuje se na Marini Prelog. Neću ni spomenuti kako mirni duh naše Marine puni energijom sve posjetitelje svakoga dana, u bilo koje godišnje doba.

Ono što se očekuje svako je ekspanzija turizma i ogromni potencijali koje ima Prelog, ali i Donje Međimurje?

Svi se u Donjem Međimurju moramo udružiti. Jasno je da  Prelog ne može sve sam. Tako ćemo otvoriti jednu lijepu turističku priču. Primjer Pre-koma u presliku udruživanja najbolji je primjer za 14 jedinica lokalne samouprave.  Imamo ispiranje zlata Donjem Vidovcu, u Svetoj Mariji -Čipku, Donjoj Dubravi -Dane ljuka, Donjem Kraljevcu -Rudolfa Steinera, Kotoribi- Dani šibe i ribe, a sve to ima sjajne predispozicije da u malom našem prostoru radimo velike turističke zamahe, zanimljive domaćoj i stranoj populaciji.

Istakli ste prije dosta vremena kandidaturu za budućeg župana? 

Morate znati da se vremena mijenjaju. Kako će sve biti do lokalnih izbora, teško je reći. Kao čelnik stranke HDZ-a u Međimurskoj županiji mogu reći da su sve opcije otvorene. Stvar je percepcije i organizacije, stranka zna gdje ima i gdje nema svoju snagu i to smo dobro prepoznali. Za predstojeće izbore pripremamo redizajn ponajviše tamo gdje smo slabi, a što se županije tiče, sve će se iskristalizirati nakon europskih i  parlamentarnih izbora. Važno je da na lokalnoj razini nebudemo toliko vezani uz državnu politiku. Ljudi biraju ljude i na taj način to moramo gledati. Rad pojedinca se prepoznaje i tu se ništa ne može sakriti. Što se mene tiče, reference postoje, samo moraju postojati kvalitetne stranačke kalkulacije, percepcije, koje se poklapaju na nekim drugim razinama.

(R.Dobošić)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja