Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 13. do 20. rujna 2023. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 16. I 17.9.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

  • Nindža kornjače: Makljaža s mutantima (Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem)

Animirani; Uloge/Glasovi: Lovro Juraga, Tin Rožman, Marko Ožbolt, Jan Kovačić, Lana Blaće, Domagoj Janković, Radovan Ruždjak, Jadranka Krištof, Filip Riđički, Daniel Dizdar, Ivan Šarić

Najpoznatije kornjače na svijetu, ovoga će ljeta pod vodstvom učitelja Splintera ponovo uzeti pravdu u svoje ruke i upustiti se u borbu protiv najopasnijih kriminalaca! Nakon što su se godinama krili od ljudi, kreću osvojiti New York. Njihova nova prijateljica April O’Neil pomaže im u borbi s misterioznim zločinačkim udruženjem, ali ubrzo će imati pune ruke posla kada na njih puste vojsku mutanata.

  • 16. I 17.9.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

  • Ubojstvo u Veneciji (A Haunting in Venice)

Kriminalistički, drama; Uloge: Kenneth Branagh, Kyle Allen, Camille Cottin, Jamie Dornan, Tina Fey, Jude Hill, Ali Khan, Emma Laird, Kelly Reilly, Riccardo Scamarcio, Michelle Yeoh

Kenneth Branagh vraća se u svoj zadivljujući portret detektiva Herculea Poirota u najnovijoj adaptaciji bezvremenske Agathe Christie. Detektiv Hercule Poirot je u mirovini i živi povučeno u Veneciji. Usprkos vlastitom protivljenju, pozvan je na seansu na koju nerado odlazi. Kada gost bude ubijen u ukletoj palači u kojoj se održava seansa, Poirot je primoran vratiti se iz mirovine i ponovo upotrijebiti svoje svjetski poznate detektivske vještine. Poirot pritom otkriva skriveni svijet tajni i budi duhove zaboravljene prošlosti.

DOM KULTURE GRADA PRELOGA

  • 15. I 22.9.2023., RENDEZ VOUS AU CINÈMA U DOMU KULTURE

I Dom kulture Grada Preloga, uključuje se u program Rendez-vous au cinéma 2023., koji se ove godine održava od 15. rujna do 15. listopada 2023. Zajednički projekt Francuskog instituta u Hrvatskoj, Hrvatskog audiovizualnog centra i Kino mreže, “Rendez-vous au cinéma” prvi je put organiziran u 2015. godini tijekom festivala Francuske u Hrvatskoj. Ovaj značajan projekt posvećen francuskom filmu na veseo i eklektičan način okuplja različite filmske forme (igrane, dokumentarne i crtane filmove) različitih estetika s ciljem da okupi vrlo široku i raznoliku publiku na cijelom teritoriju Hrvatske. Ulaz na sve projekcije u Domu kulture Grada Preloga je besplatan.

Petak 15. rujna u 18 sati

Dilili u Parizu, 2018., 95’, dramska komedija, pustolovni, za djecu

Režija: Michel Ocelot

U Parizu u razdoblju Belle Époque, u društvu mladog dostavljača na skuteru, mala Dilili vodi istragu o tajanstvenim otmicama mladih djevojaka. Upoznaje iznimne muškarce i žene koji joj daju tragove. Otkriva vrlo posebne zlikovce pod zemljom, Muške gospodare. Dvoje prijateljia s entuzijazmom se bore za aktivan život na svjetlu i za zajednički život…

Petak 15. rujna u 20 sati

Demoni, 1955., 114’, drama, književna adaptacija

Režija: Henri-Georges Clouzot

Uloge: Simone Signoret, Paul Meurisse, Véra Clouzot, Charles Vanel

U ustanovi namijenjenoj obrazovanju dječaka, Christina i Nicole, odnosno supruga i ljubavnica ravnatelja Michela Delasallea, udružuju snage kako bi ubile čovjeka kojeg su počeli mrziti. Ali nekoliko dana nakon njihova nedjela, Michelovo tijelo nestaje. Adaptacija romana slavnog dvojca Pierrea Boileaua i Thomasa Narcejaca.

Petak 22. rujna u 18 sati

Atlantik bar,  2022, 77’, dokumentarni

Režija: Fanny Molins

U Atlantik baru u središtu je pozornosti voditeljica Nathalie. Tamo se pjeva, pleše, društvo se drži na okupu. Nakon što ga vlasnik stavi na prodaju, Nathalie i stalni gosti suočit će se s krajem svoga svijeta, potencijalno destruktivnim, ali vitalnim mjestom.

Petak 22. rujna u 20 sati

O Joan, 2021., 101’, dramska komedija

Režija: Laurent Larivière

Uloge: Isabelle Huppert, Florence Loiret-Caille, Lars Eidinger, Freya Mavor, Swann Arlaud, Dimitri Doré

Joan Verra oduvijek je bila neovisna žena puna ljubavi, slobodnog i pustolovnog duha. Kad joj se prva ljubav vrati bez upozorenja nakon godina izbivanja, odluči mu ne reći da su zajedno dobili sina. Ova laž propustom prilika je za nju da se ponovno osvrne na svoj život: svoju mladost u Irskoj, svoj profesionalni uspjeh, svoje ljubavi i odnos sa sinom. Naizgled ispunjen život, ali koji krije tajnu s kojom će se morati suočiti…

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • 15.9.2023., PETAK U 18 SATI, OTVORENJE IZLOŽBE STANKA PADARIĆA

Muzej Croata insulanus Grada Preloga i Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog pozivaju na otvorenje retrospektivne izložbe slika Stanka Padarića „Od Mure do goric“, u petak, 15. rujna 2023. godine u 18 sati, u Muzej Croata insualnus Grada Preloga.

Stanko Padarić rođen je 1957. godine. Osnovnu školu pohađao je u Svetom Martinu na Muri, soboslikarski zanat izučio je u srednjoj školi u Varaždinu. Posredstvom naučenog u strukovnoj školi počinje slikati u slobodno vrijeme. Po prvi puta svoja djela izlaže javnosti 1982. godine na skupnoj izložbi u Lendavi. Od tada je izlagao na više od dvjesto skupnih i preko dvadeset samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivan je član Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog, udruge LUČ, te likovnih udruga u Sloveniji, a svojedobno je osnovao i vodio likovnu udrugu za gornje Međimurje. Sudjelovao je u brojnim likovnim kolonijama i humanitarnim akcijama, obnovio je mnoge kapele, poklonce, skulpture i zidne slike na kućama i crkvama. Stanko Padarić kroz svoja djelo odražava ljubav prema rodnom kraju, rijeci Muri, vinogradima i običajima koji ga oblikuju. Svojom kreativnošću i dubokim povezivanjem s prirodom stvara djela koja podsjećaju na važnost čuvanja i prenošenja tradicijskih i kulturnih vrijednosti. Izložba se može razgledati do 13. listopada 2023. godine.

NAJAVE

  • 30.9.2023., SUBOTA OD 8 SATI, DANI KRUHA I ZAHVALE

Kraj mjeseca rujna i ove godine u Prelog donosi manifestaciju „Dani kruha i zahvale“. I ove se godine, ova manifestacija održava uz Tjedan župnog Caritasa. Ove će se godine Tjedan župnog Caritasa održati od 24. rujna do 1. listopada. Turistička zajednica Grada Preloga organizira Dane kruha i zahvale uz sudjelovanje brojnih udruga s područja Preloga. Cilj ove manifestacije je pokazati bogatstvo tradicije i baštine našeg kraja sa izložbom plodova zemlje te degustacijom kruha i kolača, uz sudjelovanje škola, udruga te poljoprivrednih proizvođača našega kraja. Dani kruha i zahvale, održat će se na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu, u subotu 30. rujna od 8 sati ujutro, u organizaciji Turističke zajednice Grada Preloga. I ove će se godine udruge s područja Preloga družiti uz kuhanje kotlića te se sve udruge koje žele sudjelovati u pripremi bograča, graha, ribe ili kakvog drugog jela u kotliću, također pozivaju da se prijave. Za glazbeni ugođaj pobrinut će se ove godine Tamburaški sastav Kumovi.

Ukoliko želite izlagati na Danima kruha i zahvale, prijave se primaju najkasnije do 25. rujna u 12 sati na tz@prelog.hr , odnosno do popunjavanja izlagačkih mjesta (broj mjesta je ograničen). Prošle godine su Dani kruha i zahvale privukli najveći broj izlagača i posjetitelja, a organizatori se nadaju da će i ove godine ponoviti iskustvo.

  • 1.10.2023., NEDJELJA U 20 SATI, KONCERT VARAŽDINSKIH BAROKNIH VEČERI

Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje. Sada su Barokne večeri dvotjedni festival s tridesetak koncerata koje izvodi nekoliko stotina glazbenika ispred otprilike deset tisuća članova publike iz cijelog svijeta. Etablirao se kao europski i svjetski poznati festival rane glazbe.

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu, u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju 1. listopada, s početkom u 20 sati, nastupit će švicarski ansambl Prospero Consort. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan. U programu pod nazivom „Osjećaj zajedništva“ će se naći djela Carla Philippa Emanuela Bacha, Jean-Philippe Ramea, Johanna Sebastiana Bacha te Georga Philippa Telemanna.

Prospero Consort

Daria Spiridonova, violina

Nora Eder, violina

Dominik Klauser, viola

Marie-Louise Wundling, violončelo

Lukas Stamm, čembalo

Prospero Consort švicarski je ansambl koji se sastoji od mladih glazbenika posvećenih povijesno informiranom izvodilaštvu te uvjerenih da je glazba prošlih stoljeća još uvijek relevantna za našu sadašnjost. Školovani na raznim muzičkim akademijama u Švicarskoj i Njemačkoj, ujedinjeni su u težnji da glazbu 17. i 18. stoljeća izvode na najvišoj umjetničkoj razini. Članovi ansambla sviraju na povijesnim instrumentima, a jezgra ansambla je gudački kvartet s čembalom kojemu se, ovisno o programu, pridružuju puhači i pjevači. Projekti s nekonvencionalnim programima od sjeverne Njemačke do Napulja, od trija do komorne izvedbe Bachovih kantata dokazuju raznolikost i zanimljivost ansambla. Osim izvođenja barokne glazbe ansambl u svoje programe često uključuje i suvremenu glazbu. Na njihovim su koncertima suprotstavljena poznata i nepoznata djela, istražuju nove koncertne formate i prostore te nastoje svoju strast prema baroknoj komornoj glazbi prenijeti i na mladu publiku. Osim redovitih koncerata u Zürichu i sjeveroistočnoj Švicarskoj ansambl je nastupao i na Međunarodnom Bachovom festivalu u Schaffhausenu i Centru za istraživanje i njegovanje Telemannove glazbe u Magdeburgu.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja