Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 22. do 29. studenoga 2023. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 25. I 26.11.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

  • Želja (Wish)

Animirani; Uloge/Glasovi: Franka Batelić, Dražen Bratulić, Vanda Winter, Goran Grgić, Matija Cvek, Dea Presečki

Filmski i glazbeni spektakl oskarovaca zaslužnih za velike hitove „Snježno kraljevstvo 1 i 2” studija Walt Disney Animation i ove će zime dočekati publiku u čarobnom kraljevstvu! Asha, nadasve pametna djevojčica, izriče želju tako moćnu da je ispunjava kozmička sila – mala kuglica beskrajne energije zvana Zvijezda. Asha i Zvijezda se zajedno suočavaju s najmoćnijim neprijateljem – Kraljem Magnificom. One zajedno djeluju kako bi spasile svijet i dokazale kako su čuda itekako moguća ako se volja hrabrog čovjeka poveže s čarolijom zvijezda.

  • 25. I 26.11.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

  • Napoleon (Napoleon)

Epski akcijski spektakl; Uloge: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Tahar Rahim, Ludivine Sagnier

Napoleon je epski akcijski spektakl koji detaljno prikazuje uspon i pad legendarnog francuskog cara Napoleona Bonapartea, kojeg glumi dobitnik Oscara Joaquin Phoenix. Uz zadivljujuću pozadinu velike filmske produkcije iza koje stoji legendarni redatelj Ridley Scott, film bilježi Bonaparteov neumorni put do moći kroz ovisnost, nestabilni odnos s njegovom jedinom pravom ljubavi, Josephine, prikazujući njegovu vizionarsku vojnu i političku taktiku u jednoj od najnapetijih bitaka ikad snimljenih.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • 24.11.2023., PETAK U 19 SATI, IZLOŽBA FOTOGRAFIJA PLANINARSKOG DRUŠTVA PRELOG

Planinarenje nije besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova s kojih ćemo ionako ubrzo morati sići; naprotiv, planinarstvo je način i stil života, čitav niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim i nadasve ljepšim. Biti planinar znači obilaziti i upoznavati ljepote Zemlje, uživati u prekrasnim gorskim vidicima, stjecati nove prijatelje. Odlazak u prirodu i kretanje na čistom gorskom zraku predstavlja aktivan način odmora, koji unatoč uloženom fizičkom naporu, čovjeka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom.

Već dvadeset godina u Prelogu djeluje Planinarsko društvo Prelog, a oni pozivaju sve zainteresirane na izložbu fotografija prigodom dvadeset godina Planinarskog društva Prelog, koja će se održati u petak, 24. studenog u 19 sati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Prelog.

  • DO 3.12.2023.,IZLOŽBA „IGRA“ MUZEJA GRADOVA KOPRIVNICE I PRELOGA

Muzej Croata insulanus poziva na zanimljivu izložbu: “Igra je prvo čovjekovo samostalno i stvaralačko iskustvo s okolinom. Ona je i jedan od prvih načina učenja koji omogućuje svakome (i djetetu i odraslima) da znanja koja mu mogu pomoći u racionalnoj, djelotvornoj i organiziranoj akciji, nađe u sebi i kroz vlastito iskustvo. Često mislimo da je igra u odrasloj dobi nevažna te se zanemaruje njezina uloga u čovjekovu životu, doživljava se kao manje važna aktivnost. Istovremeno se zanemaruje prisustvo obilježja igre u svim segmentima našeg života. Previše smo zaokupljeni suvremenim vrijednostima da bi imali volje osvrnuti se na pravi značaj igre i odvojili vrijeme za nju. Ona se spominje kao dječja razbibriga, ograničava se na sam čin igre, a njezin značaj izvan granica same igre postaje nevažan. A mi? Mi igru izbjegavamo koliko ju i volimo. Srećom, ne sputavajući posebnost i simboličnost (umjetničkih) vizija. Zato smo odlučili igru staviti u fokus nove interdisciplinarne izložbe u organizaciji i suradnji Muzeja Grada Koprivnice i Muzeja Croata insulanus Grada Preloga“.

Izložba je produkt žiriranog odabira radova danas aktivnih (naivnih) umjetnika s područja Podravine i Međimurja. Radove su odabrale kustosice Muzeja grada Koprivnice (Helena Kušenić, Maša, Zamljačanec), Muzeja Grada Preloga (Iva Kožnjak) te stručne suradnice Mihaela Cik i Marija Generalić. Vesna Peršić Kovač odabrala je i pripremila etnografski aspekt izložbe, dok vizualni identitet Draženke Jalšić Ernečić u priči isprepliće i fotografski fundus koprivničkog muzeja. IGRA je temelj kreativne transformacije koji daje poticaj istraživanju granica i uloga te stvara prirodnu sponu umjetnosti i života. Istraživački pothvat zastupljenih autora kroz 33 (umjetnička) predmeta promatra igru u različitim kontekstima. Igra je izvor i okosnica svakog kreativnog i stvaralačkog procesa. Igra je sredstvo opuštanja i smirivanja, ali i motivacija, inspiracija i pokretač. Oslobađanje od opterećenja donosi osjećaj radosti i zadovoljstva, ispunjenosti i spontanosti koju najjasnije utjelovljuju djeca. Sudjeluju: Đurđica Balog, Nadica Belec, Dragica Belković, Zvonimir Dangubić, Kata Dolenec, Martin Đukin, Stjepan Đukin, Alen Gjerek, Tomislav Grabar, Josip Gregurić, Stjepan Ivanec, Đuro Jaković, Zlatko Kolarek, Željko Kolarek, Martin Kopričanec, Željko Korošec, Dragutin Kovačić, Ivan Lacković Croata, Mato Lacković, Spomenka Marciuš, Mirko Markešić, Martin Mehkek, Katarina Parađ Vojković, Franjo Ružman, Zvonko Sigetić, Zdravko Šabarić, Zlatko Štrfiček, Dražen Tetec, Pero Topljak, Marija Vugrinec Bobek.

Izložba u Prelogu ostaje otvorena do 3. prosinca nakon čega se seli u Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama (15. 12. 2023. – 15. 2. 2024.).

DOGAĐANJA

  • 22.11.2023., SRIJEDA U 17,30, RADIONICA O MENTALNOM ZDRAVLJU

I ovog mjeseca, u srijedu, 22. studenog u 17:30 sati, održava se druga radionica u ciklusu radionica o mentalnom zdravlju. Radionicu će održati psihologinja Esmeralda Slaviček, a održat će se u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga. S obzirom na to da je stres nešto što nas sve svakodnevno pogađa, na ovoj će se radionici sudionici upoznati s različitim vještinama i tehnikama za smanjivanje stresa. Stoga dođite i napravite korak bliže životu s manje stresa.

  • 24.11.2023., PETAK OD 18 SATI, GOSPODARSKI FORUM GRADA PRELOGA

Grad Prelog i ove godine organizira tradicionalni susret gospodarstvenika s područja Preloga, pod nazivom „Gospodarski forum Grada Preloga 2023.“. Gospodarski forum Grada Preloga 2023. održat će se 24. studenog 2023. godine (petak) u Hotelu Panorama – DG Sport u Prelogu. I ove godine priprema se bogat program Gospodarskog foruma, kojemu se ove godine sa svojim gospodarstvenicima pridružuju i općine Donja Dubrava, Goričan, Mala Subotica i Podturen.

U prvom dijelu Gospodarskog foruma održat će se nekoliko radionica. Tvrtka Novum Cognitionis d.o.o. održat će edukaciju o načinima zaštite od računalnih prijevara u financijskom poslovanju trgovačkih društava i ustanova. Predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govorit će o mjerama Aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, dok će o mjerama pomoći malom i srednjem poduzetništvu govoriti predstavnici Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. U središnjem dijelu Gospodarskog foruma održat će se završna svečanost uz obraćanje uzvanika. Nakon završne svečanosti slijedi i tradicionalno druženje svih poduzetnika s područja Grada Preloga te općina koje sudjeluju u organizaciji ovogodišnjeg Gospodarskog foruma.

Pozivamo Vas da budete dio Gospodarskog foruma i ove godine. Sve informacije možete dobiti mailom: Miroslav Hržić, grad-financije@prelog.hr ili Željko Sokač, info@prelog.hr ili na brojeve telefona 040638694 ili 0995284761.

  • 25.11.2023., SUBOTA U 9 SATI, PREDAVANJE MENO CURE U ORGANIZACIJI INNER WHEEL KLUBA PRELOG

Inner Wheel klub Prelog poziva, u subotu 25. studenog, na zanimljivo predavanje, namijenjeno svim ženama, pod nazivom MENO CURE. Predavanje će se održati u prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, s početkom u 9 sati, a predavači će biti Sanja Toljan, dr.med., specijalistica anesteziologije, reanimacije i intenzivnog liječenja, Martina Jerbić, dr.med., specijalistica ginekologije i opstetricije te Asja Petersen, kineziologinja i idejna začetnica projekta MENO CURE.

Teme koje će obraditi su redom: “Kako prirodno balansirati perimenopauzu”, “Hormonsko nadomjesno liječenje” i “Uloga tjelesne aktivnosti u prevenciji perimenopauze i menopauze”.

Panel predavanje MENO CURE je namijenjeno svim ženama jer će sve one kada tada osjetiti hormonalni disbalans koji je posljedica: PMS-a, trudnoće, postnatalnog perioda, predmenopauze, menopauze. Na panel predavanju MENO CURE žene mogu saznati sve o promjenama koje su normalne za svaku ženu i o popratnim simptomima koji se mogu ublažiti i ne trebaju biti dio svakodnevice. Kotizacija za sudjelovanje na ovom zanimljivom predavanju je 10 eura, a moći će se uplatiti kod dolaska. Više informacija o predavanju i prijavama možete dobiti na mail adresi: stefibermanec@gmail.com

O predavačima

Sanja Toljan, dr.med., specijalistica anesteziologije, reanimacije i intenzivnog liječenja

Dr. Sanja Toljan rođena je 1964. u Vinkovcima, a 1988. diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 1998. postaje specijalist anesteziologije, reanimacije i intenzivnog liječenja. 2004. godine osniva Polikliniku Orlando. Svakodnevnim radom s pacijentima uočava najčešće poremećaje koji su posljedica modernog načina života, a posebice njegov utjecaj na naš hormonski sustav. Zbog toga se odlučuje za specijalizaciju iz preventivne i anti-age medicine u Belgiji, kod svjetski poznatog dr. Thierry Hertogha, prvog čovjeka Europe za pitanje hormonalnog balansa i preventivne medicine. Danas se najviše bavi poremećajima hormonskog sustava i liječenjem bioidentičnim hormonima. Napisala je tri uspješnice, “Čudesna moć hormona”, “Žene u hormonskoj ravnoteži”, “Muškarci u hormonskoj ravnoteži”, te s akademkinjom Vidom Demarin uredila udžbenik “Klinička psihoneuroendokrinoimunologija”. Dr Toljan je osnivačica poslijediplomskog stručnog tečaja iz Kliničke psihoneuroendokrinoumunologije kojeg pohađaju zdravstveni profesionalci koji žele naučiti postavke suvremene medicine i kako ih primijeniti u svom radu.

Martina Jerbić, dr.med., specijalistica ginekologije i opstetricije

Martina Jerbić, dr.med., specijalistica ginekologije i opstetricije s 30.godišnjim radnim stažom u medicini. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1991.g. Godine 2001. započela je specijalizaciju iz ginekologije i opstetricije te radila u OB Varaždin i Petrovoj klinici za ženske bolesti i porodništvo u Zagrebu. Godine 2015. otvara svoju privatnu ginekološko-opstetričku specijalističku ordinaciju čiji je sljedbenik Poliklinika Nanna osnovana u prosincu 2016. godine i upotpunjena psihijatrijskom djelatnosti. Od tada Martina Jerbić postaje Ravnateljicom poliklinike Nanna sa sjedištem u Varaždinu. U Poliklinici radi kao specijalistica ginekologije i opstetricije i uvodi niz suvremenih pristupa metodologiji u zdravstvu. To se odnosi na uvođenje bioidentičnih hormona u balansu ženskog zdravlja, holističkom i individualnom pristupu dijagnostike i liječenja pacijentica , pregledu i UZV dojki te termografiju- neinvazivnu dijagnostičku metodu koja upotpunjuje klasične radiološke dijagnostičke pristupe suvremene medicine.

Asja Petersen, kineziologinja i idejna začetnica projekta MENO CURE

Uz dvije poznate liječnice dr. Sanju Toljan, vlasnice poliklinike Orlando i dr. Martinu Jerbić vlasnice poliklinike Nanna, prošle godine je održala dva velika predavanja na temu žena u perimenopauzi i menopauzi. Jedan u Zagrebu drugi u Karlovcu i za oba se tražila karta više. Tema ženskog zdravlja napokon polako, ali sigurno dobiva na važnosti i žene traže odgovore i rješenja. Tema koja mora prestati biti tabu, koja je važna za nove, mlade generacije. Asja Petersen, s radnim stažom od 35. godina, spada među naše najiskusnije trenere i edukatore. Začetnica je trenda vježbanja Pilates tehnike u Hrvatskoj i vlasnica je studija s najdužom tradicijom vježbanja Pilatesa kod nas. Utemeljiteljica je i predsjednica udruge Pilatesa instruktora u Hrvatskoj te članica krovne međunarodne udruge Pilates Method Alliance. Vlasnica je fitnes Učilišta Equilibrium. Uz vođenje vlastitog studija, koji uspješno radi već 21.godinu i svakodnevnog rada s vježbačima, Asja kontinuirano održava seminare i radionice za mlade naraštaje fitnestrenera i instruktora. Stalna je suradnica i trenerica vodećeg i najdugovječnijeg nacionalnog sportsko-edukativnog projekta Aktivna Hrvatska, pokrenutog 2012. godine s ciljem promicanja kulture zdravog i aktivnog života.

  • 27.11.2023., PONEDJELJAK U 18 SATI, KONCERT U ŽUPNOJ CRKVI SV. JAKOBA

U posebnoj glazbenoj poslastici svi ljubitelji glazbe mogu uživati u ponedjeljak, 27. studenog, s početkom u 18 sati, u župnoj crkvi sv. Jakoba ap.st. u Prelogu. Uz Višeslava Jaklina na orguljama, predstavit će se Tomislav Ratković na trubi te sopranistica Barbara Pokorny. Prekrasan užitak biti će čuti zvuk orgulja crkve u Prelogu.

Uz blagdan sv. Jakoba, u mjesecu srpnju, posebnom svečanošću, kolaudacijom, obilježen je završetak radova na obnovi orgulja u Prelogu, u župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu. Radove na orguljama izvodili su stručnjaci iz Umjetničke radionice Heferer iz Zagreba, a uz sredstva Župe sv. Jakoba ap.st. te brojnih donatora i Grada Preloga, radovi su financirani i sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Međimurske županije. Orgulje Josefa Angtera iz Pečuha izgrađene su 1896. godine, a smještene su na koru župne crkve. Predstavljaju instrument povijesne i organološke vrijednosti, pneumatskog sistema 16 registara, manualom i pedalom unutar skladno riješenog trodijelnog klasicističkog kućišta. Stilski elementi kućišta klasicističkog, tj. historicističkog izraza također upućuju na dataciju druge polovice XIX. stoljeća i na srednjoeuropsku graditeljsku školu.

Varaždinski katedralni orguljaš te voditelj Ureda za crkvenu glazbu i povjerenik za zaštitu orgulja Višeslav Jaklin magistrirao je orgulje, improvizaciju i dirigiranje na studiju crkvene glazbe u Grazu, te magistrirao koncertantni smjer orgulja na sveučilištu u Beču u klasi svjetski priznatog profesora Michaela Radulescu. Pohađao je privatne satove orgulja i improvizacije u Weimaru i Parizu. Nositelj je prvih nagrada na internacionalnim orguljaškim natjecanjima u Švicarskoj i Austriji. Od 2001. – 2008. bio je orguljaš franjevačke crkve u Grazu, a 2008.g. postaje orguljaš varaždinske katedrale. Kao solist i komorni glazbenik redovito koncertira u Hrvatskoj i mnogim europskim zemljama, te u Izraelu, a surađuje sa Grazer Kapellknaben, s orkestrom Capella Calliope iz Graza, s Grazer Choralscholom, s Hrvatskim baroknim ansamblom i dr. 2005. svirao je na čuvenim orguljama katedrale Notre Dame u Parizu. Više puta je nastupao u sinfonijskom orkestru iz Graza, te je često snimao za ORF. Član je HDGU i HDCG.

Tomislav Ratković rođen je u Varaždinu gdje je završio srednju glazbenu školu u klasi prof. Darka Navoja. U Zagrebu je završio Muzičku akademiju – studij trube u klasi prof. Stanka Selaka.Za vrijeme studija redovito sudjeluje na koncertima Muzičke akademije sa akademskim simfonijskim orkestrom (C. Orff- Carmina Burana, A. Honeger- Ivana Orleanska, L.von Beethoven- 9. simfonija… ) Na istoj akademiji 2008. godine završava magisterij trube u klasi prof. Marina Zokića . Usavršavao se u Grožnjanu i Novom Mestu na seminarima kod prof. Stanka Arnolda i Jamesa Thompsona, u Varaždinu na seminarima barokne glazbe “Aestas musica”, na seminaru prof. Reinholda Friedricha, seminarima Guida Segersa-trubača Minhenske filharmonije, Kirila Soldatova te kod mnogih drugih poznatih solista i pedagoga. Na prvom natjecanju mladih trubača Hrvatske osvojio je I. nagradu u 3. kategoriji. Na međunarodnom natjecanju Woodwind&Brass u Varaždinu 2017. godine u Grand Prix II kategoriji ( od 29 do 36 god.) osvojio je prvu nagradu sa 99 bodova te treće mjesto u finalunatjecanja. Povodom proslave 170. godišnjice glazbene škole u Varaždinu svirao je uz pratnju Zagrebačke filharmonije. Od 2003. do 2016. godine je profesor trube u glazbenoj školi Požega, gdje osim nastave trube jedno vrijeme vodi školski puhački orkestar i Brass Quintet. Od 2016. do 2020. godine je profesor trube na umjetničkoj školi Fortunat Pintarić u Koprivnici , a od 2020. godine je profesor trube u Glazbenoj školi u Varaždinu. Predavač je na mnogobrojnim seminarima za trubu u organizaciji saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje (Požega, Nova Gradiška, Našice, Slavonski Brod i Đakovo). Također je sudjelovao u radu Ljetnog glazbenog kampa u Maruševcu održavajući umjetničku nastavu trube. Uz solističke recitale i koncerte od kojih se posebno ističu nastupi na Varaždinskim baroknim večerima i Heferer ciklusu, redovito surađuje sa Varaždinskim komornim orkestrom i ansamblom Cantus. Ostvario je i nekoliko koncerata sa Zagrebačkom filharmonijom.

Barbara Pokorny (sopran), mlada je glazbenica, studentica na KUG-u, Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu.

Željko Sokač

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja