Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 22. do 29. svibnja 2024. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 26. I 27.5.2024., NEDJELJA I PONEDJELJAK U 18 SATI

 • Garfield (The Garfield Movie)

Animirani, avantura; Uloge/Glasovi: Slavko Sobin, Ljubomir Kerekeš, Jadranka Đokić

Garfield se sprema krenuti u divlju avanturu na otvorenom. Nakon neočekivanog ponovnog susreta sa davno izgubljenim ocem Vicom, Garfield i Odie prisiljeni su napustiti svoj maženi život i pridružuju se Vicu u urnebesnoj pljački s visokim ulozima.

 • 26. I 27.5.2024., NEDJELJA I PONEDJELJAK U 20 SATI

 • Furiosa: Pobješnjeli Max saga (Furiosa: A Mad Max Saga)

SF; Uloge: Anya, Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Alyla Browne, Tom Burke

Anya Taylor-Joy i Chris Hemsworth glavne su zvijezde filma “Furiosa: Pobješnjeli Max Saga”, filmskog remek-djela dobitnika Oscara, genijalnog redatelja Georgea Millera. Radi se o dugoočekivanom povratku u ikonični distopijski svijet koji je stvorio prije više od 30 godina s kultnim filmovima “Mad Max”. Dok se svijet raspadao, mladu Furiosu otimaju i ona pada u ruke horde predvođene Gospodarom Dementusom. Prolazeći kroz pustoš, nailaze na naselje Citadela kojom vlada Besmrtni Joe. Dok se dva tirana bore za dominaciju, Furiosa mora preživjeti mnoge izazove i sukobe u pustoši i pronaći svoj put kući.

DOM KULTURE GRADA PRELOGA

 • 28.05.2024., UTORAK U 19 SATI, KONCERT ANSAMBLA CAMERATA GARESTIN

Dom kulture Grada Preloga poziva na koncert Ansambla Camerata Garestin. Koncert će se održati u Župnoj crkvi sv. Jakoba ap.st. u Prelogu, u utorak 28. svibnja 2024. godine, s početkom u 19 sati. Na programu će se naći djela hrvatskog i europskog ranog baroka. Ansambl Camerata Garestin čine Ivana Lazar, sopran, Berislav Puškarić, bas, Krešimir Lazar, violončelo i Krešimir Has, orgulje i čembalo. Koncert je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Ansambl Camerata Garestin okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete glazbe 17. i 18. stoljeća. Osnovan je 2008. godine na poticaj varaždinskog violončelista Krešimira Lazara, uz suosnivače – sopranisticu Ivanu Lazar, flautista Danija Bošnjaka te čembalista i orguljaša Krešimira Hasa. Sastavljen je od glazbenika čija bogata iskustva već dulje vrijeme doprinose kulturnom i umjetničkom životu Republike Hrvatske. Taj je doprinos ansambla u više navrata prepoznalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, dodjeljujući mu potporu za djelovanje. Nastupi ansambla popraćeni su pohvalnim recenzijama, primjerice na Varaždinskim baroknim večerima, središnjem hrvatskom festivalu barokne glazbe. Ansambl je gostovao i na prestižnom međunarodnom festivalu SEVIQC Brežice i na Festivalu hrvatske glazbe u Beču, nastupivši tom prigodom u glasovitoj Hofburgkapelle. Camerata Garestin vjerojatno je i prvi hrvatski ansambl za staru glazbu profesionalno angažiran u Kraljevini Nizozemskoj (Voorshoten, den Haag, 2014.), a gostovao je i u Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Njemačkoj te Austriji. Članovi ansambla muziciraju na replikama baroknih instrumenata. Programska smjernica ansambla teži prikazu tematskih koncertnih projekata, donoseći tako vrhunska djela europskih i hrvatskih majstora od visoke renesanse do ranog klasičnog stila. Ansambl njeguje hrvatsku glazbenu baštinu s naglaskom na djelima Ivana Marka Lukačića, Vinka Jelića, Gabriela Pulitija, Tomasa Cecchinija te Ivana Šibenčanina. U sklopu 47. Varaždinskih baroknih večeri ansambl je dobio Nagradu Jurica Murai.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • DO 03.06.2024., IZLOŽBA SLAVKA STOLNIKA IZ ZBIRKE VLADIMIRA MALOGORSKOG

Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja u Muzeju Grada Preloga slavi se u velikom tonu, uz 85. godina ljubavi prema životu i umjetnosti najvećeg hrvatskog kolekcionara umjetnina Vladimira Malogorskog. Tako se u Muzeju može pogledati izložba poznatog naivnog slikara i kipara Slavka Stolnika iz Zbirke Vladimira Malogorskog. Muzej Croata insulanus Grada Preloga poziva sve zainteresirane da zavire u svijet raskošnih boja zagorskog umjetnika Slavka Stolnika, čije su izložbe u današnjici vrlo rijetke, a ipak omogućene zahvaljujući Zbirci Vladimira Malogorskog. Izložba ostaje otvorena do 3. lipnja.

VLADIMIR MALOGORSKI (1939., Varaždin) inženjer građevinarstva, istaknuti gospodarstvenik i privatni poduzetnik. Slike je počeo sakupljati od 1962. godine, no ljubav prema likovnoj umjetnosti traje od dječačkih dana kada je svjedočio stvaranju varaždinskog umjetnika Miljenka Stančića na bedemima Starog grada. Stančić je na svojoj antologijskoj slici prikazao crkvu sv. Florijana u Varaždinu uz koju je vidljiva i kuća Malogorski u kojoj kolekcionar i danas stanuje. Kao uspješni poslovni čovjek u umjetnosti je tražio utočište od svakodnevnih briga i opterećenja. U njegovoj kolekciji danas je više od 1500 originalnih umjetničkih djela u raznim tehnikama. Među njima nalazi se i pozamašan broj slika Slavka Stolnika, s kojim je prijateljevao. Zahvaljujući svom zanimanju za umjetnost i kolekcionarskoj strasti kojom je prikupio zbirku umjetnina nemjerljive vrijednosti, darovao je cjelokupni zbirku gradu Varaždinu 2001. godine, ali ni nakon više prijedloga gdje bi se kolekcija mogla udomiti, ona i dalje nije dostupna očima javnosti. Kad se zbirka jednom u potpunosti otvori javnosti smisao ovakvog kolekcionarstva doživjet će vrhunac. Kao priznanje za izuzetan doprinos očuvanju kulturno povijesne baštine, naročito likovne umjetnosti grada Varaždina i Republike Hrvatske kao i dugogodišnji dobrotvorni rad, dodijeljena mu je nagrada za životno djelo grada Varaždina, a odlikovan je i od strane predsjednika Stjepana Mesića Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

SLAVKO STOLNIK (11.6.1929., Voća Donja – 17.5.1991., Voća Donja) nakon završene pučke škole bavio se poljoprivredom i radio u rudniku Ladanje Donje, od 1952. godine bio je policajac u Zagrebu gdje njegov slikarski talent otkrivaju kritičar Josip Depolo i Krsto Hegedušić. Već i prije susreta s njima Stolnik slika temperom na staklu, a navedeni susreti potiču nastavak i razvoj stvaralaštva. Prvu samostalnu izložbu priredio je u Zagrebu, zatim slijede izložbe u Rijeci, Dubrovniku, Beogradu i Parizu te niz skupnih izložbi. Nakon strmoglavog uspjeha četiri godine boravio je u Parizu gdje teško živi i malo slika. Vrativši se 1963. godine u rodnu Voću Donju uz kiparstvo i slikarstvo posvećuje se narodnoj medicini. Ubijen je u noći 16. na 17. svibanj 1991. godine. Jedan je od poznatih pripadnika tzv. zagorskog kruga naive, prepoznatljiv po izraženom (komplementarnom) kolorističkom kontrastu u kojem se sudaraju i supostoje jarke boje. Pritom je ekspresivna vrijednost dodatno naglašena potpunim izostankom linijskog elementa. Boja „nosi“ i preuzima oblike i kompoziciju stvarajući dojam ulaska u neki novi svijet – svijet mašte i umjetnosti.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

 • DO 26.05.2024., HAUSTORY: WTFW – EDUKATIVNA IZLOŽBA NA OTVORENOM

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga priredila je izložbu u sklopu ciklusa HAUSTORY – izložbe na otvorenom, projekt kojeg sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH. Izložba se temelji na projektu “Što budućnost želi”/ What The Future Wants (u daljnjem tekstu WTFW) koja spaja tehnologiju, umjetnost i društvene znanosti s ciljem istraživanja digitalne i podatkovne pismenosti. Kroz ovakav interdisciplinarni pristup, izložba polazi iz pozicije sadašnjosti ali otvara prozor i u moguće budućnosti. WTFW dio je veće inicijative Tactical Tech-a naziva EVERYWHERE, ALL THE TIME (Svugdje, stalno) koja za cilj ima podizanje razine digitalne pismenosti među mladima te se usredotočuje na niz aktualnih izazova – od klimatskih promjena do društvene nejednakosti i diskriminacije. Hrvatski prijevod izložbenih materijala odradila je Maja Lesinger, ravnateljica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, ujedno i edukatorica za spomenutu međunarodnu nevladinu organizaciju, koja je također zaslužna za prijevode popularnih edukacijskih materijala Data Detox Kit i Data Detox Youth. Izložbu je moguće razgledati do 26.05.2024. u haustoru pokraj Knjižnice.

DOGAĐANJA

 • 22.05.2024., SRIJEDA U 19,30 SATI, PROMOCIJA KNJIGE „OSNOVE VJEŠTINE KUHANJA“

U prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus Grada Preloga održat će se, u srijedu 22. svibnja, s početkom u 19,30 sati, promocija knjige „Osnove vještine kuhanja“, autorice Anice Naranđa i suautora Krunoslava Tilošanca. Knjiga je otisnuta od strane Pučkog otvorenog učilišta Čakovec u suradnji s Međimurskom županijom prigodom ovogodišnjih Dana Međimurske županije. Ovo je prvi ovakav priručnik o osnovama kuhanja na području Međimurske županije. Knjigu će predstaviti autori, inače strukovni učitelji u Srednjoj školi Prelog, uz video uratke vrijednih i uglednih recenzenata, poput poznatog hrvatskog chefa Tomislava Špičeka te Željka Nevena Bremeca, jednog od najvećih hrvatskih gastronomskih edukatora te predsjednika ŠKMER-a (Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija).

 • 25.05.2024., SUBOTA, AUTOMOBILISTIČKA UTRKA „FLETNI I STEKLI“

U organizaciji Auto karting klub „DS RACING“ iz Preloga i ove će se godine na ulicama Preloga održati automobilistička utrka „Fletni i stekli“. Četvrto je to izdanje ove automobilističke auto slalom utrke u Prelogu. I ovogodišnji „Fletni i stekli“ organiziraju se uz pomoć Turističke zajednice Grada Preloga i Grada Preloga, a održat će se u subotu 25. svibnja, u Prelogu. Ovo se natjecanje boduje i ove godine za Prvenstvo Hrvatske u autoslalomu i Otvoreno prvenstvo Zagreba u autoslalomu. Natjecanje će se održati na stazi, cesti, između Preloga i Otoka, podloga na stazi je asfaltna, a dio za vožnju biti će označen s čunjevima, dok je staza dugačka 1.500 metara. Za sve građane i posjetitelje, važno je napomenuti, da će toga dana u Prelogu vrijediti posebna regulacija prometa te će sam centar Preloga (između Srednje škole Prelog te skretanja prema groblju) biti zatvoren za sav promet. Zatvorena će biti i cesta između Preloga i Otoka dok će se promet kroz Ludbrešku ulicu, tijekom same utrke, posebno regulirati te povremeno također zatvarati. Ove se godine očekuje rekordan broj od preko stotinu posada koje će na ulice Preloga donijeti istinski oktanski spektakl.

 • 25.05.2024., SUBOTA U 15 SATI, XC BEREK LIGA BICIKLISTIČKOG KLUBA PRELOG

Biciklistički klub Prelog, organizator je još jednog zanimljivog natjecanja, XC Berek lige. Liga se održava subotama, 6. i 27. travnja te 25. svibnja. Radi se o uzbudljivoj adrenalinskoj biciklističkoj utrci prekrasnim krajolicima uz rijeku Dravu, na stazi „Berek“ kod Preloga, između starog toka rijeke Drave i derivacijskog kanala HE Čakovec. Duljina staze je 3,9 km, a svako kolo vozi se u tri kruga. Početak svakog kola je u 15 sati.

Kotizacija po kolu iznosi 5 eura, a sudjelovati se može u sljedećim kategorijama: juniori i juniorke (19 godina i mlađi), seniori i seniorke (20-39 godina) i veterani i veteranke (iznad 40 godina).

 • 25.05.2024., SUBOTA U 19 SATI, KONCERT PUHAČKOG ORKESTRA GRADA PRELOGA

Svoj tradicionalni rođendanski koncert održat će, u subotu 25. svibnja, s početkom u 19 sati, u Domu kulture Grada Preloga, Puhački orkestar Grada Preloga. Ulaz je slobodan. Iza Puhačkog orkestra Grada Preloga, već je jedanaest godina rada, u kojima su skupili niz sjajnih nastupa, sudjelovanja na smotrama i brojnim događanjima na području Grada Preloga i šire. Puhački orkestar Grada Preloga osnovan je inicijativom čelnih ljudi i promicatelja kulture Grada Preloga i s prvim probama, pod vodstvom prof. Igora Hrusteka, krenuo je u ožujku 2013. godine. Udruga Puhački orkestar Grada Preloga registrirana je u siječnju 2014. godine, a okuplja četrdesetak članova, dok je voditelj Puhačkog orkestra Grada Preloga danas, Dominik Savić. Gosti koncerta Puhačkog orkestra Grada Preloga biti će članovi Dixieland banda Čakovec.

 • 29.05.2024., SRIJEDA OD 15 SATI, TELEMACH DAN SPORTA SPORTSKIH IGARA MLADIH

Park Mladosti u Prelogu postat će, u srijedu, 29. svibnja, sportsko sjedište gdje će djeca i mladi imati priliku sudjelovati na edukativno-sportskom Telemach Danu sporta, a Prelogom će zavladati sportski duh, navijanje, smijeh i radost.

Svečani program otvaranja Telemach Dana sporta u Prelogu počinje u 15 sati, a na sportsko-edukativnom danu, u sklopu Plazma Sportskih igara mladih i uz podršku Grada Preloga, sudjelovat će brojna djeca osnovnoškolskog uzrasta koja će se natjecati u graničaru i atletici. Najbolje ekipe i atletičari izborit će plasman na državnu završnicu Telemach Dana sporta koja će se održati krajem srpnja u Rijeci. Ovaj zabavno-sportski dan u Prelogu nastavit će se bogatim glazbenim programom, velikim vatrometom te poklon koncertom Crvene jabuke u 20 sati.

Plazma Sportske igre mladih, najveća sportsko-amaterska manifestacija u Europi, i ovu 28. sezonu pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju na natjecanjima u 10 sportova, organiziranim prema profesionalnim standardima. Otvorene su prijave za sve sportske discipline Plazma Sportskih igara mladih: Coca – Cola Cup, Tommy turnir u malom nogometu, HEP turnir u rukometu, Kinder Joy turnir u košarci, graničar, atletika, Fide turnir u šahu, MIS turnir u odbojci, odbojka na pijesku, PAKET24 Cup u tenisu i turnir u stolnom tenisu, prijave su besplatne i dostupne na internetskoj stranici igremladih.hr.

 • 29.05.2024., SRIJEDA, OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI

Praznik, Dan državnosti, Grad Prelog obilježit će, u srijedu, 29. svibnja 2024. godine, polaganjem vijenaca na spomenik Domovinskom ratu u Prelogu i na spomenike hrvatskim braniteljima, Ivanu Sokaču u Oporovcu te Krešimiru Madiću u Čukovcu, kao i Misom za domovinu, 29. svibnja 2024. godine u crkvi sv. Jakoba u Prelogu u 17,00 sati.

17,00 Misa za Domovinu u crkvi sv. Jakoba u Prelogu

18,00 Polaganje vijenca na spomenik Krešimiru Madiću u Čukovcu

18,30 Polaganje vijenca na spomenik Ivanu Sokač u Oporovcu

19,00 Polaganje vijenca na spomenik Domovinskom ratu u Prelogu

Hrvatska 30. svibnja, obilježava Dan državnosti u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Taj svibanjski dan počeo je povratkom stare tradicije. Uoči prvog zasjedanja Sabora brojni zastupnici i uglednici na čelu s Franjom Tuđmanom prisustvovali su svečanoj misi u zagrebačkoj prvostolnoj crkvi, koju je predvodio kardinal Franjo Kuharić.

Izabrani zastupnici su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa. Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji, podsjeća Hrvatski sabor.

NAJAVE

 • 30.05.2024., ČETVRTAK U 9,00 SATI, 3. KUP GRADA PRELOGA U GAĐANJU LETEĆIH META

Lovačko društvo Fazan Draškovec organizira, na blagdan Tijelova u četvrtak 30. svibnja, Kup Grada Preloga u gađanju letećih meta – glinenih golubova u disciplini trap. Natjecanje će se održati na streljani Lovačkog društva Fazan Draškovec, a sve će započeti od 9,00 sati. Kotizacija za pojedinca iznosi 20 eura, a za ekipu 60 eura, dok je broj natjecatelja ograničen na 75. Prijave traju do 30. svibnja, u 8,30 sati. Sve informacije mogu se dobiti na brojeve telefona 099/883-6098 (Dino) ili 098/933-3007 (Darko). Ovo zanimljivo natjecanje moći će pogledati svi ljubitelji sporta i lovstva. Sve posjetitelje očekuje ugodno druženje uz domaće specijalitete i bogatu ugostiteljsku ponudu.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja