Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 26. travnja do 3. svibnja 2023. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 28.4.2023., PETAK U 20 SATI

 • Najveći dar (El mayor regalo)

Komedija, vestern, drama; Uloge: Santi Rodríguez, Daniel Ruizar, Joe Gómez

Revolucionarni film ‘Najveći dar’ film je potpuno drugačiji od lepeze filmova koje smo navikli gledati. Ubojstva, osvete, mržnja i bijes dobili su ozbiljnog suparnika kojega je redatelj Juan Manuel Cotelo potražio u životnim pričama diljem svijeta. Kako bi im dokazao da sukobi ne moraju završavati dvobojem ili smrću, kakve uglavnom susrećemo u scenarijima, redatelj kreće u potragu za istinitim primjerima oprosta. Pronalazi i prikazuje dramatična svjedočanstva ubojica (i onih koji su nanijeli veliko zlo) koji mole za oprost, žrtava koje opraštaju ubojicama te mogućnost pomirenja unutar obitelji (roditelja i djece, supružnika) ili društva u zemljama u kojima postoji jaka polarizacija koja često eskalira nasiljem (Španjolska, Irska, Francuska, Kolumbija, Ruanda, Meksiko). Miješajući žanrove vesterna, pustolovnog filma, dokumentarnog filma i komedije, Cotelu uspijeva napraviti dinamičan, duhovit i potresan film koji je istovremeno suvremen i svevremen. Gleda se bez daha, a duboko dotiče svakog gledatelja jer njegova se poruka o značenju i snazi oprosta temelji na istinitim iskustvima stvarnih osoba koje su nakon teških nepravdi i nanesenog zla činom opraštanja uspjele pronaći istinski mir i povratiti izgubljeno dostojanstvo, kao i radost života.

 • 29. I 30.4.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

 • Ups 2! Avantura se nastavlja…(Ooops! The Adventure Continues)

Animirani; Uloge/Glasovi: Darin Pavišić, Sandra Hrenar Matić, Janko Rakoš, Mirta Zečević, Slavko Juraga, Ana Begić Tahiri, Aleksandar Cvjetković, Kristina Habuš, Dražen Bratulić, Lana Blaće, Ronald Žlabur

Nastavak zabavne animirane avanture Ups! Noa je otišao. Naši poznati mali junaci jure kroz avanturu koja zaustavlja dah, ispunjenu opasnim jurnjavama i zabavnim trenucima koji izazivaju smijeh. Bližio se kraj svijeta i postojala je opasnost da poplave unište sva bića na planeti. U Noinu arku redom su se ukrcale sve vrste životinja, od najveće do najmanje. Noina arka pluta otvorenim morem. Nakon tjedana nema zemlje na vidiku, zalihe hrane su pri kraju, a krhki mir između mesojeda i biljojeda mogao bi se narušiti svake sekunde. Nakon niza nesretnih događaja Finny se budi u neobičnoj koloniji ispunjenoj čudnim stvorenjima koja žive u harmoniji – pod prijetnjom vulkana! U utrci s vremenom, plimom i zastrašujućim potresima, on mora spasiti svoje prijatelje, obitelji i cijelu koloniju od potpunog uništenja.

 • 29. I 30.4.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

 • Divna propast (Beautiful Disaster)

Romantična drama; Uloge: Michael B. Jordan, Jonathan Majors, Tessa Thompson

Quebec, Kanada, krajem šezdesetih. Sylvette i Anglomard dočekuju svoje četrnaesto dijete – Aline. U obitelji Dieu glazba igra glavnu ulogu, a kada Aline odraste otkrivamo njezin dar – ona, naime, ima zlatan glas. Kada ju čuje kako pjeva, glazbeni producent Guy-Claude na umu ima samo jednu stvar: od Aline stvoriti najbolju pjevačicu na svijetu. Uz podršku njezine obitelji i vođena iskustvom, a potom i ljubavlju Guy-Claudea, svi oni zajedno ispisati će stranice jedne nesvakidašnje sudbine. O redateljici: Valerie Lemercier francuska je glumica, scenaristica, redateljica i pjevačica. Rođena u Dieppeu, Seine-Maritime, Lemercier je odrasla u Gonzevilleu, a zatim studirala na Sveučilištu u Rouenu – školi plesa, glazbe i drame. Lemercier je svoj glumački debi ostvarila 1988. godine u televizijskoj seriji „Palace“. Osvojila je dvije nagrade César za sporedne uloge u filmovima „Les Visiteurs“ (1993.) i „Fauteuils d’orchestre“ (2007.), a vodila je i dodjelu nagrade César 2006. i 2007. godine. Nakon toga je postala uspješna redateljica.

 • 1.5. DO 22.5.2023., MJESEC NAŠEG FILMA U DOMU KULTURE GRADA PRELOGA

Mjesec svibanj, u kojem projektom H15 – 15 godina u našem filmu Hrvatski audiovizualni centar obilježava 15 godina djelovanja, bit će proglašen Mjesecom našeg filma. Naime, od 1. do 31. svibnja u čak 56 gradova i 72 kina diljem Hrvatske bit će prikazano 60 domaćih filmova realiziranih u proteklih 15 godina, i to putem više od 480 projekcija. Mjesec našeg filma zamišljen je kao program koji za cilj ima publiku provesti kroz domaću kinematografiju u proteklih 15 godina podsjećajući je na neke od najuspješnijih i omiljenih filmova uz koje su odrastali, razvijali se, educirali, rasli, mijenjali se. Pogledom unatrag nastojimo podsjetiti na uspjehe hrvatskog filma i audiovizualne proizvodnje u proteklom razdoblju i proslaviti ih te tako ujedno motivirati publiku na praćenje hrvatskog filma i u budućnosti. Program u sklopu Mjeseca našeg filma održat će se u kinima u sklopu Kino mreže, nezavisnim kinima te u CineStar kinima diljem Hrvatske.

Mjesec našeg filma ugostit će i Dom kulture Grada Preloga, animiranim filmom “Šegrt Hlapić” Silvija Petranovića, dokumentarnim filmovima “Dani ludila” Damiana Nenadića, “Jedna od nas” Đure Gavrana i “Kralj” Dejana Aćimovića te igranim filmovima “Comic Sans” Nevija Marasovića i “Zvizdan” Dalibora Matanića.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

 • 21. DO 30.4.2023., NOĆ KNJIGE 2023.

Premda je stigla iz računalne znanosti, umjetna inteligencija ubrzano prerasta u društveni fenomen. Najavljena kao temelj četvrte industrijske revolucije, pred čovjeka postavlja niz izazova te filozofskih i etičkih pitanja, uz čije će odgovore, čini se, biti vezana i sudbina čovječanstva. Dok razvijamo umjetnu inteligenciju i intenzivno je „hranimo“ ljudskošću, javlja se strepnja pred pitanjem što ćemo (ili koga) točno stvoriti te hoćemo li, kao civilizacija, nešto izgubiti. Moguće odgovore na ta pitanja već desetljećima nudi književnost, i to u žanru znanstvene fantastike, osobito distopije. Naime, ljudska mašta umjetnu je inteligenciju najavila još u 19. stoljeću, romanom Samuela Butlera Nigdina (Erewhon) 1872. godine. U svojevrsnom eseju unutar teksta, naziva Book of the Machines, inspiriran Darwinovom teorijom evolucije, autor predviđa da bi strojevi mogli razviti svijest. Karel Čapek pak, u čuvenom dramskom tekstu R.U.R. 1920. godine, prvi put upotrebljava naziv „robot“. U distopijskoj slici svijeta, u kojoj smo robote učinili „previše sličnima“, oni, nezadovoljni svojim statusom, dižu ustanak i uništavaju čovječanstvo. Daleko od fantazije, u svakidašnjoj praksi, umjetna inteligencija nudi rješenja za brojne probleme suvremenog svijeta, razvijajući korisne proizvode, usluge i sustave. Mnoge od njih koristimo i ne znajući, zahvaćeni revolucijom koja nas vodi u novo doba.

U Noći knjige 2023. pozivamo vas da propitate fenomen umjetne inteligencije. U tome vam može pomoći književnost, u kojoj je ljudska mašta razvila nebrojene scenarije susreta čovjeka i stroja. Tu su i ostale umjetnosti, jer su iz svijeta knjige roboti i ostali strojevi hrabro zakoračili na kazališne daske, u strip, a osobito plodna je za njih bila sedma umjetnost. No prije svega ne zaboravimo znanost, zahvaljujući kojoj se koncept umjetne inteligencije razvija i promišlja, i to ne samo iz aspekta računalne znanosti, već i iz društveno-humanističkog kuta, osobito psihologije, jezičnih znanosti i filozofije. Fascinira li i vas umjetna inteligencija? Može li biti korisna i za knjigu i čitanje? Kako? Zanemarujemo li, oslanjajući se olako na njezina rješenja, vlastite intelektualne resurse? Hoće li umjetna inteligencija u nekom trenutku moći potpuno zamijeniti čovjeka? Može li stroj postati uspješan autor? Što bi to moglo značiti za umjetnost, osobito za književnost? U vjeri da tehnološki napredak emociju i mudrost nikad neće moći zamijeniti algoritmom, ovogodišnja Noć knjige nada se, uz vašu kreativnu pomoć, iznjedriti prava pitanja i poneki zanimljiv odgovor u vezi s ovim fenomenom.

PROGRAM MANIFESTACIJE NOĆ KNJIGE 2023.

BESPLATNA ČLANARINA

21.04.2023.

Mogućnost ostvarivanja besplatne članarine (novi članovi i obnova) za vrijeme radnog vremena knjižnice.

KVIZEVI

AI KVIZ

21.04.2023. 08:00 – 23.04.2023. 20:00

Online kviz s pitanjima koja je generirao Chat GPT dotičući se teme umjetne inteligencije u filmovima i knjigama.

http://knjiznice.nsk.hr/prelog/

AI TRIVIJA

25.04.2023. 10:00

Trivija kviz s učenicima Srednje škole Prelog s temom umjetne inteligencija i svega digitalnoga.

(Multimedijalna dvorana) – sudjeluju maloljetne osobe – zatvoreno za medije i javnost

IZLOŽBE

AI UMJETNOST

21.04.2023 – 30.04.2023.

Virtualna i analogna izložba umjetničkih radova koje generira AI s temom knjige i čitanja

http://knjiznice.nsk.hr/prelog/

(Knjižnica) – otvoreno za medije i javnost

ČITAJU LI ANDROIDI ANALOGNE KNJIGE?

21.04.2023. – 30.04.2023.

Tematska izložba knjiga u kojima se obrađuje ili spominje AI

(Knjižnica) – otvoreno za medije i javnost

KNJIŽEVNE TRIBINE

VEČER S IVANOM PLECHINGER

21.04.2023 18:00

Druženje i predstavljanje nove knjige „Da sam barem ovo znala ranije“ uz gostovanje popularne autorice i motivacijske govornice Ivane Plechinger

(Multimedijalna dvorana) – otvoreno za medije i javnost

SPUŠTANJE NA MALI MJESEC S MILANOM VUKOVIĆ – RUNJIĆ

22.04.2023 12:00

Gostovanje književnice Milane Vuković-Runjić i promocija dječje trilogije ‘Vladimir i Matilda’

(Multimedijalna dvorana) – zatvoreno za medije i javnost

Za sudjelovanje u programima nije potrebna prethodna najava. Ulaz je slobodan.

DOGAĐANJA

 • 30.4.2023. BIMEP – BICIKLOM MEĐIMURSKIM PUTEVIMA

Tradicionalna biciklistička manifestacija BIMEP (Biciklom međimurskim putevima) biti će ove godine održan u nedjelju, 30. travnja 2023. godine, na sam Dan Međimurske županije. Kao i svake godine, BIMEP starta u 9,00 i traje do 18,00 sati.

Biti će ove godine čak 18 punktova koji će se nalaziti u Goričanu, Donjem Kraljevcu, Svetoj Mariji, Donjoj Dubravi, Donjem Vidovcu, Kotoribi, Prelogu, Orehovici, Čakovcu, Pušćinama, Macincu, Gornjem Mihaljevcu, Lopatincu, Štrigovi, Svetom Martinu na Muri, Murskom Središću, Domašincu i Podturnu. Prilikom uključivanja svaki sudionik dobija prigodnu diplomu s ucrtanom trasom kretanja i to nakon što ispuni prijavnicu s kojom potvrđuje da je suglasan da na vlastitu odgovornost sudjeluje u manifestaciji. Za djecu i mlađe od 14 godina prisutpnicu potpisuje (ili supotpisuje) roditelj. Dolaskom na punktove svaki sudionik će dobiti pečat u svojoj diplomi, kao dokaz da je prošao određenu dionicu. Punkt u Prelogu će se nalaziti ispred Crkve sv. Jakoba, u samom centru Prelogu. Biti će to prava priprema za Prvomajsku biciklijadu ulicama Grada Preloga, dan kasnije.

 • 1.5.2023. PRVOMAJSKA BICIKLIJADA

I ove vas godine Turistička zajednica Grada Preloga poziva na Prvomajsku biciklijadu ulicama Grada Preloga. Biciklijada će i ove godine proći ulicama mjesta s područja Preloga, a to su naravno: Prelog, Čehovec, Cirkovljan, Hemuševec, Draškovec, Čukovec, Oporovec i Otok. U odličnoj atmosferi i dobrom društvu, biciklom ćete proći blizu trideset kilometara. Pozivaju se svi ljudi dobre volje, a pogotovo obitelji s djecom, da se pridruže Prvomajskoj biciklijadi. Biciklijada nije natjecateljskog karaktera i lijepa je prilika za pravo obiteljsko druženje. Prvomajska biciklijada Grada Preloga okuplja bicikliste rekreativce, ljubitelje vožnje, kao i obitelji s djecom. Start Prvomajske biciklijade je u centru Preloga u ponedjeljak, 1. svibnja, točno u 9 sati ispred župne crkve sv. Jakoba, a cilj i druženje na prostoru Sportsko-rekreacijske zone Marina u Prelogu. Na cilju se za sve sudionike manifestacije sprema osvježenje i okrjepa te zabavni dio gdje će sve posjetitelje zabavljati band „Hands&Voice“ iz Donje Stubice. Posjetitelji će se moći opustiti i na Vinskom pikniku Vinarije Dvanajščak Kozol (ponesite dekice!). Dođite i pridružite se, razgibajte se, razveselite, budite u dobrom društvu i na ovogodišnjoj Prvomajskoj biciklijadi Turističke zajednice Grada Preloga.

NAJAVE

 • 13.5.2023., ROĐENDANSKI KONCERT UDRUGE UMIROVLJENIKA PRELOG

Već dvadeset godina, u sklopu Udruge umirovljenika Prelog djeluje Pjevački zbor Udruge umirovljenika. Svoj će dvadeseti rođendan proslaviti prigodnim koncertom, koji će se održati u subotu, 13. svibnja, s početkom u 19 sati, u Domu kulture Grada Preloga. Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog svojim se nastupima uvijek rado odaziva pozivima Grada Preloga i Turističke zajednice Grada Preloga, a nastupili su širom Međimurske županije, proputovali Hrvatskom, Slovenijom i Mađarskom. Bili su i domaćini Smotre pjevačkih zborova umirovljenika s područja cijele Hrvatske. Od prvog dana zbor vodi profesorica Ljubica Crnčec. Uz Pjevački zbor Udruge umirovljenika nastupit će i Tamburaški sastav Udruge umirovljenika Prelog, a gosti na koncertu biti će članovi Pjevačkog zbora Grada Preloga, Tamburaški sastav Osnovne škole Prelog te gosti iz mađarskog grada Nagykanisze.

 • 13.5.2023. AUTOMOBILISTIČKA UTRKA „FLETNI I STEKLI“

Na ulice Preloga vraćaju se „Fletni i stekli“. Treće je ovo izdanje automobilističke auto slalom utrke, a ove će godine ona biti upotpunjena i promo vožnjama kartinga. U organizaciji Auto karting kluba „DS RACING“ iz Preloga, a uz pomoć Turističke zajednice Grada Preloga i Grada Preloga, u subotu 13. svibnja, u Prelogu nas čeka „3. FLETNI I STEKLI AUTOSLALOM PRELOG 2022.“. Ovo se natjecanje boduje ove godine za Prvenstvo Hrvatske u autoslalomu, Centralno europsko zonsko prvenstvo i Otvoreno prvenstvo Zagreba u autoslalomu. Natjecanje će se održati na stazi, cesti, između Preloga i Otoka, podloga na stazi je asfaltna, a dio za vožnju biti će označen s čunjevima, dok je staza dugačka 1.500 metara. Za sve građane i posjetitelje, važno je napomenuti, da će toga dana u Prelogu vrijediti posebna regulacija prometa te će sam centar Preloga (između Srednje škole Prelog te skretanja prema groblju) biti zatvoren za sav promet. Zatvorena će biti i cesta između Preloga i Otoka dok će se promet kroz Ludbrešku ulicu, tijekom same utrke, posebno regulirati te povremeno također zatvarati. Ove se godine očekuje blizu osamdeset posada koje će na ulice Preloga donijeti istinski oktanski spektakl.

Subota 13. 5. 2023.

08:00 Početak rada prijemnog ureda, tehničkog prijema, liječničkog pregleda i verifikacije

09:00 Završetak rada prijemnog ureda, tehničkog prijema, liječničkog pregleda i verifikacije

   • Početak pregleda trkališta

09:30 1. sjednica žirija

10:00 Objava startne liste za trening, sastanak s vozačima

10:15 Pregled staze (Žiri, Promatrač HAKS-a)

10:30 Trening

12:00 2. sjednica žirija

12:15 Objava startne liste utrke

12:45 Svečano otvaranje natjecanja

13:00 1. vožnja

   • 30 minuta po završetku 1. ili 2. vožnje: 2. vožnja, 3. vožnja

   • 15 minuta po završetku 3. vožnje: objava privremenih konačnih rezultata

   • 3. sjednica žirija

17:00 Objava konačnih rezultata

17:30 Svečano proglašenje rezultata i podjela nagrada

U nedjelju, 14. svibnja, u Parku Mladosti pak se za najmlađe, od 10 do 16 godina, organizira Karting slalom. Promotivne vožnje Karting slaloma organiziraju se ove godine u nizu gradova Hrvatske na stazama koje su potpuno u skladu sa smjernicama FIA-e, Međunarodne automobilističke organizacije. Najmlađi će svoje vozačke vještine moći pokazati u kontroliranim uvjetima na zatvorenoj stazi, postavljenoj na rukometnom igralištu u Parku Mladosti u Prelogu. Vožnje su besplatne, a karting vožnje se mogu isprobati od 9 do 14 sati, u nedjelju 14. svibnja.

 • 12. DO 14.5.2023., AGRO ARCA – 14. MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA U POLJOPRIVREDI

Grad Prelog i ove će godine ugostiti sajam AGRO ARCA. Hrvatska zajednica inovatora poziva sve zainteresirane da se prijave na sajam AGRO ARCA.

AGRO ARCA – 14. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji koji će se održati u Gradu Prelogu od 12. do 14. svibnja 2023. godine organiziraju Hrvatska zajednica inovatora i Grad Prelog. Primijenjena i razvojna istraživanja u poljoprivredi u konačnici doprinose unapređenju poljoprivredne proizvodnje, uzgoju, kvaliteti i plodnosti tla, jačanju otpornosti poljoprivrednih sustava na promjene uz napredno korištenje novih tehnologija ili alternativnih proizvodnih sustava. Inovacije nam pomažu da razvijamo integrirana rješenja koja ispunjavaju potrebe poljoprivrednika i odgovaraju za izazove budućnosti. Putem inovacija pružamo proizvode i usluge pomoću kojih poljoprivrednici ispunjavaju naše potreba za hranom, štede resurse i održavaju održivost zemlje. Tako i ovim 14 sajmom AGRO ARCA želimo pružiti svim sudionicima da na jednome mjestu predstave svoju kreativnost i inovativnost u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, šumarstvu, drvnoj industriji, veterinarstvu, proizvodnji i sigurnosti hrane, te predstave svoja dostignuća na području ekološke i tradicionalne proizvodnje hrane. Na prostoru sajma AGRO ARCA 2023 bit će organizirano nekoliko tematskih skupova vezanih uz poljoprivredu i prehrambenu industriju kao i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Predviđeno je da se u okviru pojedinih tema promoviraju programi i projekti pokrovitelja, supokrovitelja, sponzora, partnera iz područja poduzetništva, obrtništva, zadrugarstva. AGRO ARCA 2023 bit će obogaćena i brojnim popratnim sadržajima.

Ciljevi sajma su:

  • prezentacija i promocija novih ideja, projekata, inovacija, proizvoda i usluga

  • direktna prodaja i poslovno povezivanje

  • informiranje i educiranje o tržištu

  • upoznavanje i razmjena informacija s inovatorima, izlagačima, inovativnim tvrtkama

  • javno priznanje za kvalitetu proizvoda i usluga kroz nagrade sajma

  • medijska promociju izlagača, proizvoda i inovacija i autora

  • edukacija i razmjena iskustva

Prijaviti se mogu: inovatori, obrtnici, poduzetnici, OPG-ovi, male, srednje i velike tvrtke, udruženja inovatora, poduzetnika, obrtnika, zadruge, znanstvena zajednica (sveučilišta, fakulteti i instituti), mladi – učenici osnovnih i srednjih strukovnih škola

(ŽS)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja