Međimurje Press
Grad Prelog

Tjedna događanja na području Grada Preloga od 10. do 17. svibnja 2023. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

14. I 15.5.2023., NEDJELJA I PONEDJELJAK U 18 SATI

 • Drevna Mišologija (Argonauts)

Animirani; Uloge/Glasovi:

Na daleki put u drevnu Grčku vodi nas mlada i pametna mišica Pattie koja je oduvijek željela postati heroina. Pattie, uz mačka Sama, starog heroja Jasona i Argonaute, kreće u odvažnu potragu kako bi stanovnicima Yolcosa pružila pomoć u izradi kipa grčkog boga mora – Posejdona. Yolcos krasi spomenik Zeusu, ali ne i Posejdonu, što u njemu stvara strašnu ljubomoru koja prelazi u bijes. U žaru ljutnje Posejdon stanovnicima Yolcosa oduzima zlatno runo, koje im osigurava sretan i lagodan život, dajući im rok do kojeg moraju izgraditi i njegov spomenik. U pustolovini života hrabra se mišica suočava s najbizarnijim i najopasnijim stvorenjima iz doba mitologije.

14. I 15.5.2023., NEDJELJA I PONEDJELJAK U 20 SATI

 • Renfield (Renfield)

Komedija, fantazija, horor; Uloge: Chris Pratt, Zoe Saldana, Bradley Cooper, Dave Bautista

U ovom filmu Renfield je stoljećima služio grofu krvopiji, no dosadilo mu je biti Drakulin potrčko. Tako da sluga grofa Drakule pronalazi novi život u modernom New Orleansu nakon što se zaljubi u Rebeccu Quincy, živahnu, ali vječno agresivnu prometnu policajku.

 • 1.5. DO 22.5.2023., MJESEC NAŠEG FILMA U DOMU KULTURE GRADA PRELOGA

Mjesec svibanj, u kojem projektom H15 – 15 godina u našem filmu Hrvatski audiovizualni centar obilježava 15 godina djelovanja, bit će proglašen Mjesecom našeg filma. Naime, od 1. do 31. svibnja u čak 56 gradova i 72 kina diljem Hrvatske bit će prikazano 60 domaćih filmova realiziranih u proteklih 15 godina, i to putem više od 480 projekcija. Mjesec našeg filma zamišljen je kao program koji za cilj ima publiku provesti kroz domaću kinematografiju u proteklih 15 godina podsjećajući je na neke od najuspješnijih i omiljenih filmova uz koje su odrastali, razvijali se, educirali, rasli, mijenjali se. Pogledom unatrag nastojimo podsjetiti na uspjehe hrvatskog filma i audiovizualne proizvodnje u proteklom razdoblju i proslaviti ih te tako ujedno motivirati publiku na praćenje hrvatskog filma i u budućnosti. Program u sklopu Mjeseca našeg filma održat će se u kinima u sklopu Kino mreže, nezavisnim kinima te u CineStar kinima diljem Hrvatske.

Mjesec našeg filma ugostit će i Dom kulture Grada Preloga, animiranim filmom “Šegrt Hlapić” Silvija Petranovića, dokumentarnim filmovima “Dani ludila” Damiana Nenadića, “Jedna od nas” Đure Gavrana i “Kralj” Dejana Aćimovića te igranim filmovima “Comic Sans” Nevija Marasovića i “Zvizdan” Dalibora Matanića.

DOGAĐANJA

 • 13.5.2023. AUTOMOBILISTIČKA UTRKA „FLETNI I STEKLI“

Na ulice Preloga vraćaju se „Fletni i stekli“. Treće je ovo izdanje automobilističke auto slalom utrke, a ove će godine ona biti upotpunjena i promo vožnjama kartinga. U organizaciji Auto karting kluba „DS RACING“ iz Preloga, a uz pomoć Turističke zajednice Grada Preloga i Grada Preloga, u subotu 13. svibnja, u Prelogu nas čeka „3. FLETNI I STEKLI AUTOSLALOM PRELOG 2023.“. Ovo se natjecanje boduje ove godine za Prvenstvo Hrvatske u autoslalomu, Centralno europsko zonsko prvenstvo i Otvoreno prvenstvo Zagreba u autoslalomu. Natjecanje će se održati na stazi, cesti, između Preloga i Otoka, podloga na stazi je asfaltna, a dio za vožnju biti će označen s čunjevima, dok je staza dugačka 1.500 metara. Za sve građane i posjetitelje, važno je napomenuti, da će toga dana u Prelogu vrijediti posebna regulacija prometa te će sam centar Preloga (između Srednje škole Prelog te skretanja prema groblju) biti zatvoren za sav promet. Zatvorena će biti i cesta između Preloga i Otoka dok će se promet kroz Ludbrešku ulicu, tijekom same utrke, posebno regulirati te povremeno također zatvarati. Ove se godine očekuje blizu osamdeset posada koje će na ulice Preloga donijeti istinski oktanski spektakl.

Subota 13. 5. 2023.

08:00 Početak rada prijemnog ureda, tehničkog prijema, liječničkog pregleda i verifikacije

09:00 Završetak rada prijemnog ureda, tehničkog prijema, liječničkog pregleda i verifikacije

   • Početak pregleda trkališta

09:30 1. sjednica žirija

10:00 Objava startne liste za trening, sastanak s vozačima

10:15 Pregled staze (Žiri, Promatrač HAKS-a)

10:30 Trening

12:00 2. sjednica žirija

12:15 Objava startne liste utrke

12:45 Svečano otvaranje natjecanja

13:00 1. vožnja

   • 30 minuta po završetku 1. ili 2. vožnje: 2. vožnja, 3. vožnja

   • 15 minuta po završetku 3. vožnje: objava privremenih konačnih rezultata

   • 3. sjednica žirija

17:00 Objava konačnih rezultata

17:30 Svečano proglašenje rezultata i podjela nagrada

 • 13.5.2023., ROĐENDANSKI KONCERT UDRUGE UMIROVLJENIKA PRELOG

Već dvadeset godina, u sklopu Udruge umirovljenika Prelog djeluje Pjevački zbor Udruge umirovljenika. Svoj će dvadeseti rođendan proslaviti prigodnim koncertom, koji će se održati u subotu, 13. svibnja, s početkom u 19 sati, u Domu kulture Grada Preloga. Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog svojim se nastupima uvijek rado odaziva pozivima Grada Preloga i Turističke zajednice Grada Preloga, a nastupili su širom Međimurske županije, proputovali Hrvatskom, Slovenijom i Mađarskom. Bili su i domaćini Smotre pjevačkih zborova umirovljenika s područja cijele Hrvatske. Od prvog dana zbor vodi profesorica Ljubica Crnčec. Uz Pjevački zbor Udruge umirovljenika nastupit će i Tamburaški sastav Udruge umirovljenika Prelog, a gosti na koncertu biti će članovi Pjevačkog zbora Grada Preloga, Tamburaški sastav Osnovne škole Prelog te gosti iz mađarskog grada Nagykanisze.

 • 12. DO 14.5.2023., AGRO ARCA – 14. MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA U POLJOPRIVREDI

Grad Prelog i ove će godine ugostiti sajam AGRO ARCA. Hrvatska zajednica inovatora poziva sve zainteresirane da se prijave na sajam AGRO ARCA.

AGRO ARCA – 14. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji koji će se održati u Gradu Prelogu od 12. do 14. svibnja 2023. godine organiziraju Hrvatska zajednica inovatora i Grad Prelog. Primijenjena i razvojna istraživanja u poljoprivredi u konačnici doprinose unapređenju poljoprivredne proizvodnje, uzgoju, kvaliteti i plodnosti tla, jačanju otpornosti poljoprivrednih sustava na promjene uz napredno korištenje novih tehnologija ili alternativnih proizvodnih sustava. Inovacije nam pomažu da razvijamo integrirana rješenja koja ispunjavaju potrebe poljoprivrednika i odgovaraju za izazove budućnosti. Putem inovacija pružamo proizvode i usluge pomoću kojih poljoprivrednici ispunjavaju naše potreba za hranom, štede resurse i održavaju održivost zemlje. Tako i ovim 14 sajmom AGRO ARCA želimo pružiti svim sudionicima da na jednome mjestu predstave svoju kreativnost i inovativnost u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, šumarstvu, drvnoj industriji, veterinarstvu, proizvodnji i sigurnosti hrane, te predstave svoja dostignuća na području ekološke i tradicionalne proizvodnje hrane. Na prostoru sajma AGRO ARCA 2023 bit će organizirano nekoliko tematskih skupova vezanih uz poljoprivredu i prehrambenu industriju kao i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Predviđeno je da se u okviru pojedinih tema promoviraju programi i projekti pokrovitelja, supokrovitelja, sponzora, partnera iz područja poduzetništva, obrtništva, zadrugarstva. AGRO ARCA 2023 bit će obogaćena i brojnim popratnim sadržajima.

Ciljevi sajma su:

  • prezentacija i promocija novih ideja, projekata, inovacija, proizvoda i usluga

  • direktna prodaja i poslovno povezivanje

  • informiranje i educiranje o tržištu

  • upoznavanje i razmjena informacija s inovatorima, izlagačima, inovativnim tvrtkama

  • javno priznanje za kvalitetu proizvoda i usluga kroz nagrade sajma

  • medijska promociju izlagača, proizvoda i inovacija i autora

  • edukacija i razmjena iskustva

Prijaviti se mogu: inovatori, obrtnici, poduzetnici, OPG-ovi, male, srednje i velike tvrtke, udruženja inovatora, poduzetnika, obrtnika, zadruge, znanstvena zajednica (sveučilišta, fakulteti i instituti), mladi – učenici osnovnih i srednjih strukovnih škola

Prijavite se on line na web stranici www.agro-arca.com ili www.inovatorstvo.com od 01. veljače 2023.

(Željko Sokač)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja