Međimurje Press
Najave

“Po stazah naših starih”

U utorak 11.07.2023. u Mihovljan će stići karavana koju sačinjavaju gradišćanski Hrvati predvođeni dr. sc. Franjom Pajrićem iz Šoprona iz Mađarske , a u okviru projekta “Po stazah naših starih”.

Grupu koja putuje čine mladi plesači s orkestrom, uz pratnju kočije i konja. Ovim putovanjem se, kroz glazbu i folklor, nastoji očuvati hrvatska tradicija i običaji Hrvata koji žive u Mađarskoj.

Riječ je o projektu koji traje od 2013., a trajat će do 2033. godine kada će se slaviti 500. godišnjica dolaska u Mađarsku. Osim etnološkog aspekta, ovo putovanje ima edukativni, istraživački i povijesni karakter.

Prije pet stoljeća se oko 150 000 Hrvata iz Hrvatskog primorja, Slavonije i današnje sjeverozapadne Bosne i Hercegovine, bježeći pred Turcima, sklonilo u tadašnju zapadnu Ugarsku. S ciljem okupljanja Hrvata koji žive razasuti po cijeloj Europi, Gradišćanci iz mađarskog dijela Gradišća pokrenuli su projekt “Po stazah naših starih”.

Ove godine putovanje obuhvaća pet država; Hrvatsku, Mađarsku, Austriju, Češku i Slovačku, a putuju mladi iz Hrvatske i Mađarske. Kroz susrete i zajedničke kulturno-umjetničke programe, koje provode sa svojim domaćinima u mnogim mjestima na svom putovanju, ukazuju na zajedničko povijesno, kulturno, etnografsko i jezično naslijeđe.

Dolazak karavane u Mihovljan predviđen je za utorak 11.07.2023. u ranim popodnevnim satima gdje će ih članice i članovi KUD “Mihovljan” kao domaćini dočekati i ugostiti..

Po staza.. neki novi aspekti 2023.

Predsjednik KUD “MIhovljan”

Dr.sc.Predrag Kočila

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja