Međimurje Press
Policija

Autosjedalica – uvijek i bez iznimke

Dane vikenda, 21., 22. i 23. veljače 2020. godine

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su tri teške krađe i pet krađa. Materijalna šteta kod jedne od spomenutih krađa procjenjuje se na više od tisuću kuna, dok se u preostale četiri krađe materijalna šteta pojedinačno procjenjuje u iznosu do tisuću kuna.

Izdvajamo tešku krađu provaljivanjem:

U noći sa četvrtka na petak (20./21. veljače 2020.) u Totovcu, Čakovečkoj ulici, nepoznati počinitelj provalio je kafić, vlasništvo privatnog poduzeća iz Strahoninca, odakle je ukrao novac.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

NAPAD NA SLUŽBENU OSOBU / OMALOVAŽAVANJE ILI VRIJEĐANJE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA / PREKRŠAJ U CESTOVNOM PROMETU

Slovenski državljanin osumnjičen za napad na policijske službenike

Jučer, 23. veljače 2020. godine u 1 sat i 55 minuta u Štrukovcu, kod skretanja za Merhatovec, policijski službenici Policijske postaje Mursko Središće u nadzoru cestovnog prometa zaustavili su Renault Clio, slovenskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 27-godišnji slovenski državljanin s prijavljenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj.

Prilikom nadzora slovenski državljanin počeo je verbalno vrijeđati policijske službenike. Usprkos izdanim zakonitim upozorenjima nije prestao s vrijeđanjem, te su mu policijski službenici priopćili da je uhićen uz poziv da s njima pođe u policijsku postaju. Nakon toga vozač je fizički nasrnuo na policijske službenike, a kako bi odbili napad na sebe uz uporabu sredstva prisile svladali su napadača.

Izvršenim alkotestiranjem utvrđeno je kako je vozač upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 1,2 promila.

U događaju 27-godišnji vozač nije ozlijeđen, dok su policijski službenici lakše ozlijeđeni.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je slovenski državljanin počinio kazneno djelo napada na službenu osobu, te će se protiv njega u redovnom postupku podnijeti kaznena prijava.

Uz optužni prijedlog u kojem je policija predložila zadržavanje okrivljenika zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, doveden je dežurnoj sutkinji Općinskog suda u Čakovcu (Prekršajni odjel), ali je nakon saslušanja pušten na slobodu.

DOPUNA INFROMACIJE ZA KRAĐU

Maloljetnik osumnjičen za krađu prijenosnog računala

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je maloljetnik s područja Međimurske županije, počinio kazneno djelo krađe.

Naime, sumnja se da je u utorak, 11. veljače 2020. godine u prijepodnevnim satima u Maloj Subotici, Ulici Vinka Žganca, iz otključanog Mercedesa, čakovečkih registarskih oznaka, sa stražnjeg sjedišta ukrao prijenosno računalo.

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec pronašli su ukradeno prijenosno računalo i vratili ga 36-godišnjoj vlasnici.

Protiv maloljetnog osumnjičenika podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda dogodila se jedna prometna nesreća s nastalom materijalnom.

Greška koja je prethodila prometnoj nesreći:

– nepropisna i neprilagođena brzina.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom vikenda utvrđena je 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, i to u koncentraciji od 2,29 promila. Spomenuti vozač u subotu, 22. veljače 2020. godine oko 23 sata u Leskovcu skrivio je prometnu nesreću s nastalom materijalnom štetom.

DOPUNA INFORMACIJE

  1. Rezultati akcije „Alkohol“

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u sastavu mobilnog tima tijekom noći sa subote na nedjelju (22./23. veljače 2020.) od 20 do 4 sata proveli su aktivnosti iz akcije „Alkohol“.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 30 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– 11 prekršaja upravljanja vozilom dok je u krvi prisutan alkohol i to :

– od 0.5 do 1. promila – dva prekršaja,

– od 1 do 1.5 promila – pet prekršaja,

– iznad 1.5 promila – četiri prekršaja,

– jedan prekršaj obijanja pristupanja ispitivanju alkoholiziranosti,

– četiri prekršaja brzine u naseljenom mjestu koja je od 10 do 20 kilometara na sat veća od dopuštene,

– jedan prekršaj uporabe svjetala u prometu:

– jedan prekršaja nepropisne uporabe mobitela,

– jedan prekršaj isteka valjanosti prometne dozvole te

– 11 ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola od 2,53 promila utvrđena je kod 35-godišnjeg vozača osobnog automobila.

  1. Najava akcije „Autosjedalica – uvijek i bez iznimke“

Preventivnu akciju provest će policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u utorak, 25. veljače 2020. godine od 6,30 do 8 sati.

Aktivnosti iz akcije bit će usmjerene na dosljedno poštivanje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a koje se odnose na sve sudionike u cestovnom prometu koji u svojim vozilima prevoze djecu.

Cilj akcije je da se preventivnim aktivnostima, obavljanjem nadzora sudionika u prometu te edukacijom istih, postignu učinci generalne prevencije uz postizanje većeg stupnja sigurnosti u cestovnom prometu.

  1. Održana godišnja skupština Udruge umirovljenika unutarnjih poslova Čakovec

Proteklog petka, 21. veljače 2020. godine u prostorijama Policijske uprave međimurske, Udruga umirovljenika unutarnjih poslova Čakovec održala je redovnu godišnju skupštinu.

Osim mnogobrojnih članova Udruge, njih oko sto i dvadeset, skupštini su prisustvovali i gosti iz prijateljskih udruga umirovljenika policije mađarskih gradova Marcali i Nagykanisze, slovenske policije UNZ Maribor i Murska Sobota, predsjednici Udruge umirovljenika unutarnjih poslova iz Varaždina i Zaboka, Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Međimurske županije, te predstavnici udruga umirovljenika Preloga, te Ivanovca i Gornjeg Hrašćana.

Više na poveznici.

Radovan Gačal, struč. spec. krim.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja