Međimurje Press
Policija

Dnevna informacija PU međimurske za dane vikenda od 19. do 21. siječnja 2024. godine

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu

Na području Policijske uprave međimurske od 19. do 21. siječnja 2024. godine evidentirane su dvije krađe.

Krađa tehničke opreme u Prelogu i mobitela u Čakovcu

Proteklog tjedna ove godine u Prelogu, Ulici Zrinskih, nepoznati počinitelj je u trgovini s prodajnih polica ukrao tri zvučnika i punjač.

U nedjelju, 21. siječnja 2024. godine oko 1 sat u Čakovcu, Ulici Katarine Zrinski u ugostiteljskom objektu nepoznati počinitelj je ukrao mobitel.

Materijalne štete se procjenjuju na nekoliko stotina eura. Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Slika /2023/Ilustracije nove Ford/Dnevna svjetla službeni auto.jpg

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana vikenda utvrđena je kod jednog vozača i to kod vozača osobnog automobila 30-godišnjeg vozača s područja općine Vratišinec u koncentraciji od 1,88 g/kg

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodile su se ukupno četiri prometne nesreće s materijalnom štetom od kojih se u jednoj prometnoj nesreći čeka kvalifikacija ozljeda za dvije osobe.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

– nepropisna i neprilagođena brzina, 2 prometne nesreće,
– nepoštivanje prednosti prolaska, 1 prometna nesreća,
– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, 1 prometna nesreća

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana vikenda utvrđena je kod jednog vozača i to kod vozača osobnog automobila 30-godišnjeg vozača s područja općine Vratišinec u koncentraciji od 1,88 g/kg, u prometnoj nesreći s materijalnom štetom,  a koja se dogodila dana 20. siječnja 2024. godine iza 15 sati u Pušćinama, na raskrižju Čakovečke i Školske ulice.

U Pribislavcu vozio prije stjecanja prava na upravljanje pa mu oduzeto vozilo

Slika /2023/Ilustracije nove Ford/Krupan kadar 7.JPG

Vozač je uhićen dok je vozilo privremeno oduzeto te je prevezeno u dvorište policijske uprave

U nedjelju, 21. siječnja 2024. godine u 10:20 sati u Pribislavcu, Ulici Stanka Vraza, u prometu je kontrolirano neregistrirano osobno vozilo kojim je prije stjecanja prava na upravljanje vozilom upravljao 21-godišnjak s područja iste općine.

Vozač je uhićen dok je vozilo privremeno oduzeto te je prevezeno u dvorište policijske uprave.

Protiv mladića je podnijet optužni prijedlog sukladno članku 216. stavak 3. i obavezni prekršajni nalog u svezi članaka 250. stavak 3. i 238. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kao i prekršajni nalog sukladno članku 4. stavak 1. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu.

Istog dana u 15 sati mladić je doveden na Općinski sud, prekršajni odjel gdje mu  je nakon saslušanja određeno zadržavanje do 15 dana te je shodno tome predan u zatvor.

Prometna preventivka u akciji „Umirovljenici u prometu“

Cilj akcije je da se preventivnim aktivnostima i edukacijom, postignu učinci generalne prevencije, postizanje većeg stupnja sigurnosti u cestovnom prometu te da se podigne svijest o poštivanju prometnih propisa


U petak, 19. siječnja 2024. godine u Čakovcu, Domu za starije i nemoćne osobe „Depadansa“, policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu Postaje prometne policije Čakovec provela je aktivnosti iz preventivne akcije „Umirovljenici u prometu“.

Na tribini je prisustvovalo ukupno 45 korisnika doma te je posebna pažnja posvećena pridržavanju sigurnosnih pravila ponašanja u prometu i prometnih propisa  na njima zanimljiv i prihvatljiv način (prelazak preko kolnika, nošenje reflektirajuće odjeće, vožnja biciklom po cesti, uporaba svjetala na biciklu i dr.), postupajući u skladu s policijskom etikom glede uljudnosti, profesionalnosti i taktičnosti.

Cilj akcije je da se preventivnim aktivnostima i edukacijom, postignu učinci generalne prevencije, postizanje većeg stupnja sigurnosti u cestovnom prometu te da se podigne svijest o poštivanju prometnih propisa.

Korisnike doma, umirovljenike se educiralo o važnosti poštivanja prometnih propisa i mogućim opasnostima u prometu na cestama te su aktivno raspravljali o tematici sigurnosti cestovnog prometa i njih kao sudionike u prometu.

Sudionicima je podijeljen promidžbeni materijal pribavljen od sredstava Vijeća za prevenciju Međimurske županije, Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije (reflektirajuće trakice, bljeskalice, reflektirajuće torbe, privjesci, majice) te informativni letci „Biciklisti, pažnja!“ i „Pješaci sigurno u prometu“.

Provedena akcija Alkohol

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/alkohol, formula za nesreću.jpg

Najveća koncentracija alkohola u krvi (1,97 g/kg) utvrđena je 21. siječnja 2024. godine u 2,25 sati u Čakovcu, Mihovljanskoj ulici, kod 27-godišnjeg vozača bicikla s boravištem na području grada Čakovca

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec su tijekom noći sa subote na nedjelju (20./21. siječnja 2024. godine) od 23 do 5 sati proveli operativnu akciju „Alkohol“ u koju su bile uključene raspoložive ophodnje i očevidna ekipa i vozilo „presretač“.

Tijekom provođenja operativne akcije utvrđeno je 37 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– 17 prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:

– od 0,00 do 0,50 g/kg – jedan prekršaj,
– od 0,50 do 1,00 g/kg – devet prekršaja,
– iznad 1,00 do 1,50 g/kg – pet prekršaja,
– iznad 1,50 g/kg – jedan prekršaj,
– iznad 1,50 g/kg kod vozača bicikla – jedan prekršaj,

–  šest prekršaja nepropisne brzine kretanja u naselju i to;

– četiri prekršaja prekoračenja brzine od 10-20 km/h veća od dopuštene,
– dva prekršaja prekoračenja brzine od 20-30 km/h veća od dopuštene,

– dva prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
– šest prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– šest ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola u krvi (1,97 g/kg) utvrđena je 21. siječnja 2024. godine u 2,25 sati u Čakovcu, Mihovljanskoj ulici, kod 27-godišnjeg vozača bicikla s boravište na području grada Čakovca.

Nenad Risek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja