Međimurje Press
Policija

Dnevna informacija PU međimurske za ponedjeljak 27. svibnja 2024. godine

Vozačica izazvala prometnu nesreću s teškim posljedicama

Slika /2024/PN Peklenica 27052024.jpg

Protiv vozačice će se podnijeti kaznena prijava zbog počinjenja kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu nadležnom državnom odvjetništvu

Jučer, 27. svibnja 2024. godine oko 23 sata i 30 minuta u Peklenici, Ulici dr. Ante Starčevića, dogodila se prometna nesreća u kojoj je 21-godišnja vozačica, upravljala osobnim automobilom austrijskih registarskih oznaka tako da se vozilom nije kretala obilježenom prometnom trakom koja se proteže uz desni rub kolnika, tako da ne ugrožava druge sudionike u prometu i ne izlaže sebe opasnosti.

Zbog toga je u blagom zavoju vozilom djelomično prešla na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera, gdje je vozilom udarila u osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 33-godišnjak. Uslijed udara došlo je do zanošenja vozila te silaska stražnjih dijelova vozila izvan kolnika.

Na mjestu događaja, na žalost, utvrđena je smrt muškarca.

U osobnom automobilu austrijskih registarskih oznaka nalazilo se dijete koje je bilo propisno smješteno u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, dok  vozači za vrijeme vožnje nisu bili vezani sigurnosnim pojasevima.

Vozačica i dijete su vozilima hitne pomoći prevezeni u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je vozačica zadržana na liječenju te je i sama, na žalost, zadobila ozljede opasne po život, dok dijete nije zadobilo ozljede.

Očevid je provela zamjenica općinskog državnog odvjetnika uz prisutnost sudskog vještaka i pomoć službenika policije.

Određena je sudsku obdukciju preminule osobe, dok su oba vozila vučnom službom prevezena u dvorište policije.

Od 23,56 do 4,25 sati Županijska cesta broj 2003 na mjestu događaja bila je zatvorena za sav promet koji se odvijao obilazno.

Protiv vozačice će se podnijeti kaznena prijava zbog počinjenja kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu nadležnom državnom odvjetništvu.

Petaši Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice posjetili Policijsku upravu međimursku

  • Slika /2024/IMAM IZBOR ZAVRŠNA KOMPONENTA OŠ M SUBOTICA/IMG_7764.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Slika Slika

Najveće oduševljenje kod učenika izazvala je prezentacija opreme koju u svom radu koriste interventni policajci, kao i prezentacija rada službenog psa za detekciju droga, belgijske ovčarke Loke

Foto: PU međimurska (32 fotografije u galeriji)

Jučer, 27. svibnja u prijepodnevnim satima učenici 5. a razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice, u sklopu završne komponente preventivnog projekta „Imam izbor“, posjetili su  Policijsku upravu međimursku.

Dobrodošlicu učenicima i njihovoj razrednici zaželio je glasnogovornik Policijske uprave međimurske, Radovan Gačal koji u dogovoru s ravnateljicom škole gđom Željkom Štampar Zamuda pokrenuo projekt u školi. U uvodnom dijelu posjete djelatnica Odjela za upravne poslove, Laura Varga upoznala je učenike s načinom izrade osobnih dokumenta (osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole). Nakon toga u sportskoj dvorani uživali su u raznim vježbama i igrama koje je za njih pripremio dugogodišnji instruktor zadužen za tjelesnu pripremu međimurskih policajaca, Miljenko Krušelj.

U centralnom dijelu posjeta, policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec predstavili su petašima raznu opremu i tehnička sredstva, kao i službena vozila koja prometni policajci koriste u svom svakodnevnom radu. Učenici su mogli razgledati motocikl i „presretač“ te se upoznati s načinom korištenja uređaja za alkotestiranje i mjerenje brzine te uređaja za prisilno zaustavljanje vozilima („JEŽ“).

Najveće oduševljenje kod učenika izazvala je prezentacija opreme koju u svom radu koriste interventni policajci, kao i prezentacija rada službenog psa za detekciju droga, belgijske ovčarke Loke. Na samo kraju policijske službenice za prevenciju iz Ureda načelnika, Damira Bajkovec i Tea Hertelendi predstavile su učenicima Mobilni preventivni centar policije.

U jednoj od prethodnih komponenti održana je likovna radionica na kojoj su učenici kroz likovne radove izrazili svoje dojmove o ulozi policije u društvu te o usvojenim stavovima o nasilju, vandalizmu i drugim neželjenim ponašanjima. Učenici koji su izradili najljepše crteže nagrađeni su prigodnim poklonima.

Posjet je zaključen druženjem uz razgovor o dojmovima netom završene posjete međimurskim plavcima. Oduševljeni posjetom učenici su razmjenjivali dojmove o svim etapama projekta, čime se ovaj kratak, ali upečatljiv posjet Policijskoj upravi međimurskoj priveo kraju.

Muškarac oštećen u internetskoj prijevari

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Grb MUP jakna.jpg

Ponovno upozoravamo građane da prije nego podijele svoje osobne podatke, kao što su broj osobne iskaznice i kartice bankovnog računa, putem interneta ili telefona, dobro provjere vjerodostojnost izvora kome povjeravaju svoje osobne podatke. Ako ste ih već dali i pritom primijetili da ste pokradeni, odmah putem banke blokirajte bankovni račun te događaj  prijavite policiji na 192

Sedamdesetogodišnji muškarac je 26. svibnja ove godine na mrežnoj stranici objavio prodaju tenisica, nakon čega mu se na njegov profil javila nepoznata osoba te mu rekla da bi ih kupila. Ta osoba je dala lažni link dostavne službe,  gdje je potom prijavitelj unio podatke o svojoj bankovnoj kartici, kao i sigurnosni “CVV” broj, a sve pod izlikom da se vidi je li to njegov račun.

Nakon toga mu je s računa u raznim transakcijama skinuto u više navrata ukupno nekoliko tisuća eura.

Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela Računalna prijevara, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Ponovno upozoravamo građane da prije nego podijele svoje osobne podatke, kao što su broj osobne iskaznice i kartice bankovnog računa, putem interneta ili telefona, dobro provjere vjerodostojnost izvora kome povjeravaju svoje osobne podatke. Ako ste ih već dali i pritom primijetili da ste pokradeni, odmah putem banke blokirajte bankovni račun te događaj  prijavite policiji na 192.

Više o vrstama kibernetičkih prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost, saznajte na stranici Web heroj.

Foto: Pu međimurska
Nenad Risek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja