Međimurje Press
Policija

Dnevna informacija PU međimurske za srijedu 15. studenoga 2023.

MUP s partnerima provodi istraživanje o percepciji građana o korupciji u RH, pozivamo vas na sudjelovanje

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/MUP istraživanje.jpg

Svrha istraživanja „Percepcija građana o korupciji u Republici Hrvatskoj“ je dobivanje uvida u stavove građana o karakteristikama korupcije u Republici Hrvatskoj, o utjecaju korupcije na kvalitetu života građana te utvrditi razinu straha od ove vrste kriminaliteta

Policijska akademija “Prvi hrvatski redarstvenik“ – Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti u suradnji sa Službom prevencije Ravnateljstva policije i PU osječkom baranjskom te uz podršku Pravnog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, provodi istraživanje „Percepcija građana o korupciji u Republici Hrvatskoj“.

Premda ne postoji jedna unificirana definicija korupcije, u širem smislu, korupcija se može definirati kao zlouporaba javnih ili službenih ovlasti s ciljem ostvarivanja osobnih interesa ili interesa udruženih osoba, bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru.

Korumpiranom osobom se smatra svaka službena ili odgovorna osoba koja radi osobne koristi ili koristi udružene skupine, kojoj pripada, zanemari opći interes koji je dužna štititi s obzirom na zakone, položaj i ovlasti koje su joj povjerene, jednako kao i građanin koji nudi ili pristaje na davanje zatraženog mita kako bi korumpirana osoba činjenjem, nečinjenjem ili propuštanjem činjenja pomogla u ostvarivanju koristi za pojedine osobe ili skupine.

Svrha istraživanja „Percepcija građana o korupciji u Republici Hrvatskoj“ je dobivanje uvida u stavove građana o karakteristikama korupcije u Republici Hrvatskoj, o utjecaju korupcije na kvalitetu života građana te utvrditi razinu straha od ove vrste kriminaliteta.

Također, svrha istraživanje jest i dobivanje uvida za potrebom kreiranja preventivnih programa  usmjerenih na prevenciju korupcije.

U istraživanju možete sudjelovati ispunjavanjem online upitnika.

Sudjelovanje u istraživanju je potpuno dobrovoljno te je zajamčena potpuna zaštitu anonimnosti ispitanika budući je cilj istraživanja isključivo analiza grupnih podataka, a podaci se prikupljaju do 1. prosinca 2023. godine, nakon čega će uslijediti obrada istih.
Rezultati će se koristiti isključivo u informativne i preventivne svrhe, odnosno u svrhu znanstveno-istraživačke djelatnosti Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti.

Pripazite kome dajete podatke bankovne kartice

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/racunalna sigurnost.jpg

Upozoravamo građane da nikada neprovjerenim osobama ne daju podatke svojih bankovnih kartica, a posebice i CVV/CVC kod (Card Verification Value/Code) s poleđine kratice

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 25-godišnjak s područja grada Zagreba počinio kazneno djelo računalna prijevara.

Početkom ove godine oštećeni 73-godišnjak je putem društvene mreže Facebook stupio u kontakt s osobom s kojom je potom putem aplikacija Viber i Messenger dogovorio kupnju akumulatora za električni skuter.

Prilikom dogovaranja detalja kupnje, oštećeni je nepoznatoj osobi, na njezino traženje, poslao sve podatke o svojoj kartici tekućeg računa i to broj kartice, broj računa te CVC broj. Kroz određeno vrijeme stariji muškarac je primijetio da mu je s računa skinut novčani iznos od 1.190,25 eura za koji je iznos i oštećen.

Protiv mladića se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Upozoravamo građane da nikada neprovjerenim osobama ne daju podatke svojih bankovnih kartica, a posebice i CVV/CVC kod (Card Verification Value/Code) s poleđine kratice.

U Čakovcu prometna nesreća zbog oduzimanja prednosti prolaska

Slika /2023/PN Čakovec 15112023.JPG

Ovisno o kvalifikacijama ozljeda slijedi daljnji postupak

U srijedu, 15. studenoga 2023. godine oko 15 sati u Čakovcu, na raskrižju Vukovarske ulice i prilazne ceste ugostiteljskom objektu, 44-godišnja vozačica s područja općine Nedelišće, upravljala je osobnim automobilom čakovečkih registarskih oznaka prilaznom cestom te je dolaskom do raskrižja s Vukovarskom ulicom, koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, ušla u raskrižje, a da nije propustila sva vozila koja se kreću tom cestom.

Zbog toga je u njen automobil udario motocikl čakovečkih registarskih oznaka, kojim je Vukovarskom ulicom, upravljao 18-godišnjak s područja općine Strahoninec, a koji je prethodno obavljao obilaženje zaustavljenih vozila ispred sebe po prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera na mjestu, gdje je to zabranjeno horizontalnom prometnom signalizacijom.

Nakon udara motocikl se prevrnuo te su na kolnik pali vozač i maloljetna putnica.

Vozač i putnica prevezeni su vozilom hitne pomoći u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje im je pružena liječnička pomoć, dok će se ozljede naknadno okvalificirati.

Za vrijeme vožnje na cesti vozač i putnica na motociklu su imali propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.

Ovisno o kvalifikacijama ozljeda slijedi daljnji postupak.

(Nenad Risek)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja