Međimurje Press
Policija

INFO PU međimurske za dane proteklog vikenda od 10. do 12. studenoga 2023. godine

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Stop policija.jpg

Evidentirano je sedam prometnih nesreća

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirano je sedam prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama (jedan sudionik zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život, dok su dva sudionika lakše ozlijeđena) i četiri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, tri prometne nesreće,
– nepoštivanje prednosti prolaska, jedna prometna nesreća,
– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća,
– ostali uzroci, dvije prometne nesreće

Prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod pet vozača, a najveća koncentracija od 1,81 g/kg utvrđena je kod 53-godišnjeg vozača osobnog automobila.

U subotu, 11. studenoga oko 18:40 sati u Gornjem Kuršancu, 53-godišnji vozač pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,81 g/kg upravljao je osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka, kolnikom Čakovečke ulice. Dolaskom do raskrižja s kolnikom Ulice bana Jelačića, obavljao je skretanje ulijevo na kolnik spomenute ulice, a da nije propustio vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smjera, zadržava smjer svojeg kretanja. Uslijed opisane situacije u bočni dio njegovog automobila, prednjim bočnim dijelom udario je osobni automobil, čakovečkih registarskih oznaka, kojim je pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,33 g/kg, upravljao 27-godišnji vozač. Uslijed siline udara osobni automobil kojim je upravljao 27-godišnjak odbačen je izvan kolnika u cestovni jarak. Vozilom hitne medicinske pomoći troje putnika iz osobnog automobila kojim je upravljao 53-godišnjak, prevezeni su u čakovečku bolnicu, gdje je utvrđeno kako je u nesreći lakše ozlijeđen 27-godišnjak, dok ostali nisu zadobili ozljede.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policija2.jpg

Evidentirana je jedna teška krađa, dok krađe nisu evidentirane

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirana je jedna teška krađa, dok krađe nisu evidentirane.

U Štrigovi provaljeno u benzinsku postaju
U noći s četvrtka na petak (9./10. studenoga) u Štrigovi, nepoznati počinitelj provalio je u prodajne prostorije benzinske postaje, odakle je ukrao pakovanja cigareta raznih vrsta. Materijalna šteta utvrdit će se nakon zaprimanja odštetnog zahtjeva trgovačkog društva iz Zagreba. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Biciklistica (53) u prometnoj nesreći zadobila teške ozljede opasne po život

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policija3.jpg

Vozilom hitne medicinske pomoći prevezena je u čakovečku bolnicu, gdje je utvrđeno kako je u nesreći zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život te je zadržana na daljem liječenju

U subotu, 11. studenoga oko 17:30 sati u Pleškovcu, dogodila se prometna nesreća u kojoj je teške ozljede opasne po život zadobila 53-godišnja biciklistica.

Upravljajući biciklom nizbrdicom te pod utjecajem alkohola od 1,74 g/kg, 53-godišnja vozačica u jednom trenutku izgubila je nadzor nad upravljanjem zbog čega je došlo do prevrtanja bicikla i pada vozačice na kolnik.

Tijekom vožnje noću 53-godišnja vozačica na biciklu nije imala upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani te nije bila označena reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom.

Vozilom hitne medicinske pomoći prevezena je u čakovečku bolnicu, gdje je utvrđeno kako je u nesreći zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život te je zadržana na daljem liječenju.

O prometnoj nesreći dostavit će se izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom akcije “Alkohol” povodom “Martinja” najveća koncentracija alkohola utvrđena kod 39-godišnjeg vozača osobnog automobila

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/IMG_8535.jpg

Zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 1.320 eura

U subotu 11. studenoga u 22:55 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici prilikom pojačanog nadzora cestovnog prometa i sankcioniranja vožnje pod utjecajem alkohola (akcija “Alkohol” tijekom “Martinja”) policijski službenici Postaje prometne policije zaustavili su 39-godišnjeg vozača osobnog automobila, slovenskih nacionalnih oznaka. Alkotestiranjem vozača utvrđeno je kako je upravljao automobilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 3,05 g/kg zbog čega je uhićen i priveden u policijsku postaju.

Zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 1.320 eura uz izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

U Čakovcu promocija zanimljive i nove preventivne akcije “Djeca za sigurnost u prometu”

Slika /2023/ALENKA SIGURNO I VJEŠTO U PROMETU 2023/DSC_0971.JPG

Aktivnosti iz preventivne akcije provest će se u utorak 14. studenoga od 10 do 12 sati u Čakovcu, Ulici Valenta Morandinija

Policijska uprava međimurska u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije, II. osnovnom školom Čakovec i Dječjim vrtićem “Cvrčak” sudjeluje u međunarodnom programu “Djeca za sigurnost u prometu” čiji je nositelj Nacionalni inštitut za javno zdravje – Območna enota Murska Sobota, a koji se ove godine provodi u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Mađarskoj.

Program se u Murskoj Soboti provodi već 20 godina, a od 2015. godine postao je dio nacionalnog programa. U okviru programa provedene su radionice na temu štetnog djelovanja alkohola, u kojima su sudjelovala djeca iz predškolske skupine Dječjeg vrtića “Cvrčak” te učenici 3. a razreda II. osnovne škole Čakovec, nakon čega su na likovnoj radionici izrađivali crteže s porukama za vozače i druge sudionike u prometu. Svi crteži i poruke moći će se u utorak, 14. studenoga s početkom u 10 sati razgledati na izložbi u prostorijama Dječjeg vrtića “Cvrčak” u Čakovcu.

Nakon razgledavanja izložbe sudionicima akcije podijelit će se promidžbeni materijali (reflektirajuće kišne kabanice) osigurani povodom ovogodišnje kompanije zaštite djece u prometu “Poštujte naše znakove”, a financirani su sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

U okviru spomenutih aktivnosti policijski službenici Policijske uprave međimurske u utorak, 14. studenoga od 10 do 12 sati u Čakovcu, Ulici Valenta Morandinija, provest će se preventivna akcija “Djeca za sigurnost u prometu”. Tijekom najavljenih preventivnih aktivnosti mališani iz predškolske skupine Dječjeg vrtića “Cvrčak” te učenici 3. a razreda II. osnovne škole Čakovec dijelit će crteže s porukama vozačima i drugim sudionicima u prometu. Cilj aktivnosti je multisektorskim pristupom prevenirati zlouporabu alkohola u djece i mladih te jačati svijest sudionika u prometu o negativnim posljedicama konzumacije alkohola.

Policijska uprava međimurska ovom akcijom, ujedno najavljuje i početak Obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti za 2023. godinu (15. studenoga do 15. prosinca 2023.) tijekom kojeg će se odvijati i brojne druge aktivnosti s ciljem poticanja svih subjekata u društvu na preuzimanje aktivne uloge u prevenciji svih vrsta ovisničkih ponašanja.

Ujedno, predstavnici Policijske uprave međimurske i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prisustvovat će svečanom obilježavanju 20-e obljetnice provođenja programa “Djeca za sigurnost u prometu” u Pomurju, a koje će se održati u srijedu, 15. studenoga u Murskoj Soboti.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja