Međimurje Press
Policija

Informacija PU međimurske za srijedu 29. studenoga 2023.

Provaljena kuća u Štrigovi

Slika /2023/Ilustracije nove Ford/Vozilo na brijegu iznad naselja krupan kadar.JPG

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu

U srijedu, 29. studenoga 2023. godine u prijepodnevnim satima u Štrigovi, nepoznati počinitelj je provalio u obiteljsku kuću, vlasništvo 55-godišnjakinje, odakle je ukrao novac, nakit i druge predmete.

Materijalnu štetu vlasnica je procijenila na više stotina eura.

„Zlouporaba alkohola“ u okviru obilježavanja „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“ tema predavanja u Osnovnoj školi Prelog

Cilj predavanja bio je skretanje pozornosti učenicima na štetnost  konzumiranja alkohola, s posebnim osvrtom na  stvaranje sigurnog životnog okruženja, kako alkohol i droga ne bi postali dio odrastanja djece

U srijedu, 29. studenoga 2023. godine u Osnovnoj školi Prelog u sklopu dobre suradnje, održano je predavanje učenicima sedmih i osmih razreda škole na temu „Zlouporaba alkohola“. Predavanje je održano u sklopu obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti, a održao ga je policijski službenik Policijske postaje Prelog Spomenko Gojsek.

Tijekom predavanja učenici su informirani o posljedicama konzumacije sredstava ovisnosti, a posebice konzumacije alkohola. Cilj edukacije je bio postizanje više razine znanja i svijesti o važnosti usvajanja zdravih stilova života, podizanja razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja te promicanje usvajanja zdravih životnih navika mladih. Isto tako učenici su upoznati s zakonom propisanim kaznenim  i prekršajnim odredbama vezanim uz zlouporabu opojnih droga i alkohola, kao i odlukom  Grada Preloga o zabrani konzumiranja alkohola na javnim površinama.

Na kraju predavanja učenicima je prezentiran zajednički projekt Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša i prirode „Zdrav za pet“  koji se provodi na nacionalnoj razini i u ovoj tekućoj školskoj godini i koji je prvenstveno namijenjen za učenike osmih razreda osnovnih škola te učenike prvih i drugih razreda srednjih škola, a čiji je cilj prevencija ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, podizanje razine javnozdravstvene svijesti te očuvanje i zaštita okoliša i prirode.

Cilj predavanja bio je skretanje pozornosti učenicima na štetnost  konzumiranja alkohola, s posebnim osvrtom na  stvaranje sigurnog životnog okruženja, kako alkohol i droga ne bi postali dio odrastanja djece.

U Nedelišću provedena preventivna akcija “Pojas i dječja sjedalica”

Tijekom akcije vozačima – roditeljima ukazano je na važnost korištenja dječje sjedalice i sigurnosnog pojasa s ciljem zaštite svih sudionika u prometu, a osobito onih najranjivijih – djece

Jučer, 29. studenoga u prijepodnevnim satima kod Dječjeg vrtića “Zvončić” u Nedelišću, preventivci iz Policijske postaje Čakovec i djelatnik HAK-a Čakovec proveli su preventivnu akciju “Pojas i dječja sjedalica”.

Cilj akcije bio je ukazivanje vozačima – roditeljima na važnost korištenja dječje sjedalice i sigurnosnog pojasa, a radi sigurnosti i zaštite svih sudionika u prometu, a osobito onih najranjivijih skupina – djece.

Prilikom provođenja preventivne akcije roditeljima su uručene prigodne edukativne brošure “Autosjedalica uvijek i bez iznimke”, dok su mališanima podijeljene slikovnice “Djeca u prometu kao pješaci i putnici” te promotivni materijali Vijeća za prevenciju Međimurske županije.

U Dječjem vrtiću “Cipelica” obilježen Međunarodni dan prava djeteta

Tijekom preventivnih aktivnosti mališanima su podijeljene kišne kabanice iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa te reflektirajuće trakice osigurane sredstvima Vijeća za prevenciju Grada Čakovca

Prošlog petka, 24. studenoga preventivci iz Policijske postaje Čakovec zajedno s mališanima Dječjeg vrtića „Cipelica“ u Čakovcu, obilježili su Međunarodni dan prava djeteta.

Deklaraciju o pravima djeteta 1959. godine usvojila je Generalna skupština UN-a, a trideset godina kasnije usvojena je i Konvencija o pravima djeteta, čija je potpisnica i Republika Hrvatska. Konvencija o pravima djeteta međunarodni je dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu. Konvenciju je ubrzo potpisalo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum u području ljudskih prava u povijesti. Vlada Republike Hrvatske donijela je posebnu odluku kojom se na temelju notifikacije o sukcesiji od bivše države Hrvatska smatra strankom Konvencije o pravima djeteta od dana osamostaljenja 8. listopada 1991. godine. Dječjim pravima štite se sve osobe mlađe od 18 godina. Pravo djeteta je ono što svako dijete treba imati ili smije učiniti.

Tijekom razgovora mališani su istaknuli kako imaju pravo na obrazovanje, zdravstvenu skrb, hranu, igru, zaštitu odraslih i još mnogo toga. Ujedno, pojašnjeno im je kako i policijski službenici štite djecu i njihova prava, a da se svako zlostavljanje i iskorištavanje djece treba prijaviti policiji na broj 192.

Na samom kraju druženja mališanima su podijeljene kišne kabanice iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i reflektirajuće trakice osigurane sredstvima Vijeća za prevenciju Grada Čakovca.

Nenad Risek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja