Međimurje Press
Policija

Informacije PU međimurske za četvrtak, 15. veljače 2024. godine

Tijekom sljedećeg tjedna pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa

Akcija je usklađena s akcijama ROADPOL-a za 2024. godinu, a sukladno navedenom terminu provodit će se na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj

U razdoblju od 19. do 25. veljače 2024. godine policijski službenici svih policijskih postaja Policijske uprave međimurske pojačano će nadzirati vozače teretnih automobila i autobusa.

Ova akcija usklađena je s akcijama ROADPOL-a za 2024. godinu, a sukladno navedenom terminu provodit će se na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj.

U četvrtak, 22. veljače od 7 do 15 sati provest će se ciljana akcija u suradnji s djelatnicima za nadzor osovinskog opterećenja, ukupne mase i dimenzija vozila Hrvatskih cesta.

U subotu pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola

Slika /ILUSTRACIJE PU MEĐIMURSKA/IMG_8535.JPG

Mobilni tim Policijske uprave međimurske akciju “Alkohol” provest će u subotu, 17. veljače od 16 do 24 sata

U subotu, 16. veljače ove godine od 16 do 24 sata mobilni tim Policijske uprave međimurske provest će aktivnosti iz akcije “Alkohol”. Akcija se sukladno navedenom terminu provodi u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom.

Prilikom provođenja akcije prvenstveno će se nadzirati vozači koji upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola. Ujedno, pojačano će se kontrolirati korištenje sigurnosnog pojasa tijekom vožnje (posebice putnika na stražnjim sjedištima) te najteži prometni prekršaji kao što su upravljanje vozilima bez položenog vozačkog ispita, u vrijeme dok je oduzeta vozačka dozvola ili bez potrebne kategorije, prekršaji oduzimanja prednosti prolaska, nepropisnog obilaženja, pretjecanja i mimoilaženja i dr. Tijekom akcije posebna pozornost posvetit će se mladim vozačima.

Prevencija vršnjačkog nasilja i sredstava ovisnosti te sigurnost na internetu u Osnovnoj školi Orehovica

Tijekom predavanja za 60-ak učenika i njihovih roditelja koje su održali Damira Bajkovec i Radovan Gačal podijeljeni su razni edukativno-promotivni materijali na temu prevencije vršnjačkog nasilja  i sredstava ovisnosti te sigurnosti na internetu

U srijedu, 14. veljače u večernjim satima na poziv ravnatelja Osnovne škole Orehovica te temeljem dosadašnje uspješne suradnje, policijski službenici Ureda načelnika Policijske uprave međimurske održali su preventivno-edukativna predavanja za učenike škole i njihove roditelje.

Za učenike 6., 7. i 8. razreda održano je objedinjeno predavanje na temu prevencije vršnjačkog nasilja  i sredstava ovisnosti te sigurnosti na internetu. Ovakvim i sličnim predavanjima mladima se nastoje prenijeti informacije, ali i alati koji im mogu poslužiti da se uspješno odupru ovisnostima te da znaju donijeti ispravnu odluku u slučaju nailaska na rizične situacije. Ujedno, u dijelu predavanja koje se odnosilo na vršnjačko nasilje kod učenika se želi potaknuti i razviti sposobnost prepoznavanja neprihvatljivog i nedozvoljenog ponašanja. Stvoriti pozitivne stavove koji su u skladu s društveno poželjnim vrijednostima te podići svijest o potrebi prijavljivanja svih vrsta nasilja, a sve kako bi se izgradila kultura nenasilja među mladima.

Tijekom predavanja za roditelje prenijete su im osnovne informacije o najzastupljenijim drogama na području Međimurske županije te opasnostima koje vrebaju adolescente koji konzumiraju droge. Objašnjene su im pravne posljedice zlouporabe droga i alkohola te interneta uz pojašnjenja policijskog postupanja prilikom utvrđivanja prekršaja, odnosno kaznenog djela iz domene zlouporabe droga.  Uz navedeno, za roditelje su održana i predavanja na temu prevencije vršnjačkog nasilja u sklopu kojeg je roditeljima ukazano na pojavne oblike takvog nasilja, načine suzbijanja, odnosno prevenciju kao i kazneno-pravnu zaštitu u pogledu spomenute vrste nasilja. Također, roditelji su upoznati s nizom korisnih savjeta s ciljem zaštite i sigurnosti, prilikom korištenja interneta. Upućeni su na internetske stranice na kojima se mogu informirati o sigurnom korištenju interneta. Ujedno, predstavljene su im opasnosti koje prijete njihovoj djeci u bespućima virtualnog svijeta te su im prezentirani razni korisni savjeti kako mogu poduzeti razne preventivne mjere.

Tijekom predavanja roditeljima su predstavljene i aktivnosti iz projekta Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta (“WEB HEROJ”)Pojašnjene su im opasnosti kibernetičkog kriminala te su upoznati s mjerama prevencije i zaštite.

Na MEV-u održan seminar na temu informacijske sigurnosti i zlouporabe na internetu

Načelnik Policijske postaje Mursko Središće, Miljenko Vrbanec prezentirao je preventivni projekt MUP-a “WEB HEROJ”

Proteklog tjedna na Međimurskom veleučilištu Čakovec (prostorije Centra za održivi razvoj) održan je stručni seminar u organizaciji Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja DGITM Čakovec, na temu informacijske sigurnosti i zlouporabe na internetu.

Na temelju njihova poziva Miljenko Vrbanec, načelnik Policijske postaje Mursko Središće održao je prezentaciju na temu projekta “Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta”, a u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2022. godine, pod točkom C2.3.R3-I2, Ravnateljstva policije.

Cilj prezentacije bio je osvještavanje šire javnosti, zaposlenika u trgovačkim društvima, kao i jačanje svijesti i znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminaliteta, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

Prezentiran je projekt “WEB HEROJ” putem video i usmenog izlaganja s osvrtom na primjere iz stvarnog života, provođenjem ankete te podjelom promidžbenog materijala.

Preventivna kampanja “Web heroj” predstavljena u osnovnim školama u Draškovcu i Kotoribi

U sklopu edukativnih predavanja učenicima je predstavljena i preventivna kampanja “Web heroj”, koja se pod sloganom “Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba” provodi kako bi se upozorilo na opasnosti kibernetičkog kriminala

U utorak i četvrtak, 13. i 15. veljače u Osnovnoj školi Draškovec i Osnovnoj školi Jože Horvata u Kotoribi, kontakt policajci Policijske postaje Prelog održali su predavanje za učenike 5., 6. i 7. razreda na temu “Opasnosti i zaštita djece na internetu” s naglaskom na prezentaciju i promociju preventivne kampanje Ministarstava unutarnjih poslova  “Web heroj”.

Prilikom predavanja učenici su s obzirom na njihovu dob, upućeni kako postupiti u slučaju da postanu žrtve određenih oblika napada neprimjerenog sadržaja na internetu, odnosno kome i kako to prijaviti pa su tako upoznati i s aplikacijama, koje je unazad par godina razvilo Ministarstvo unutarnjih poslova. Predstavljena im je aplikacija „Red Button“ koja je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji postoji sumnja da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece. Također, upoznati su s besplatnom mobilnom aplikacijom „MUP – sigurnost i povjerenje“ koja omogućuje građanima anonimnu prijavu raznih događaja policiji.

U sklopu navedenih predavanja učenicima je predstavljena i preventivna kampanja “Web heroj”, koja se pod sloganom “Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba” provodi kako bi se građani upozorili na opasnosti i mjere prevencije od kibernetičkog kriminala. Kampanja “Web heroj” dostupna je na internetskoj stranici https://webheroj.hr/ te ima za cilj osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve tih kaznenih djela.

Tijekom predavanja učenicima su podijeljeni razni edukativno-promotivni materijali kao što su kape, majice, kemijske olovke s logotipom promotivne kampanje “Web Heroj, dok su škola predani na poklon USB memorijski stickovi preventivne kampanje.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja