Međimurje Press
Policija

Neka sjećanje na njegovu žrtvu i dalje živi s nama

U Mihovljanu obilježena 20. godišnjica spomena na poginulog policijskog službenika Policijske uprave međimurske Željka Murka

Danas, 10. veljače svečano je obilježena 20. godišnjica tragičnog stradavanja Željka Murka, policijskog službenika Policijske uprave međimurske, koji je obavljajući častan policijski posao, nažalost, izgubio život u potjeri za pljačkašem banke u Nedelišću.

Te tragične srijede (12. veljače 2003. godine) prije 20 godina zajedno s kolegom Stjepanom Balićem krenuo je u potjeru za razbojnikom koji je neposredno prije opljačkao poslovnicu Varaždinske banke u Nedelišću. Nakon što su ga sustigli u šumarku nedaleko dravskog mosta kod Gornjeg Kuršanca, svirepi i nemilosrdni ubojica iz automatske puške ispalio je hice prema njima i pritom usmrtio Željka.

 

Naš ponos, Željko Murk, rođen je 4. veljače 1970. godine u Čakovcu. U Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske zaposlio se 13. ožujka 1991. Najveći dio svog radnog vijeka proveo je kao prometni policajac u Postaji prometne policije Čakovec. U Domovinskom ratu sudjelovao je u akcijama kod Erduta, Borovog Sela i Tovarnika te vojno-redarstvenoj akciji “Oluja na području Siska, Petrinje i Dvora na Uni. Odlikovan je Spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti te medaljom “Oluja”.

U spomen na njegov hrabri čin i preranu smrt u jutarnjim satima uz Spomen ploču na mjestu pogibije policijskog službenika u blizini Gornjeg Kuršanca, predstavnici Policijske uprave međimurske, Postaje prometne policije Čakovec, Regionalnog kluba IPA Međimurje i članovi obitelji zapalili su svijeće.

Delegaciju Ministarstva unutarnjih poslova predvodio je savjetnik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske dr. Josip Mihaljević koji je došao u društvu pomoćnika načelnika Uprave za javni red i sigurnost, Stjepana Cavrića. Ispred Policijske uprave varaždinske komemoraciji je prisustvovao načelnik policijske uprave Predrag Benčić sa suradnicima.

Na čakovečkom gradskom groblju, na grob Željka Murka, za nesebičnu požrtvovnost i časno djelo položili su vijence i zapalili svijeće te mu odali počast izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, Međimurske županije, Grada Čakovca, Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata – Ogranka Mihovljan, Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Mihovljana, Policijske uprave međimurske, Policijske uprave varaždinske te članovi obitelji. Vijenac i svijeće položeni su i kod Spomen ploče na Društvenom domu u Mihovljanu.

Molitve kod Željkovog groba te ispred Spomen ploče na Društvenom domu u Mihovljanu predvodio je gvardijan Župe sv. Nikole biskupa fra. Josip Grubišić.

Kasnije je u Društvenom domu održan komemorativni skup, gdje su uspomene i sjećanja evocirali načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, župan Međimurske županije Matija Posavec i savjetnik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske dr. Josip Mihaljević.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja